search
Recensie Disney+-serie 'Coleen Rooney: The Real Wagatha Story'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Coleen Rooney: The Real Wagatha Story'

Middelmatige documentaire over twee bekvechtende voetbalvrouwen en waarom je de Britse roddelpers beter te vriend kan houden.

Regie: Lucy Bowden | Afleveringen: 3 | Speelduur: 45-49 minuten | Jaar: 2023

De naam Coleen Rooney zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen, maar vermeldt dat haar echtgenoot Wayne heet en de connectie is snel gelegd. Als vrouw van topvoetballer Wayne Rooney staat ze bijna net zo fel in de spotlights als haar beroemde wederhelft. Vooral de Britse roddelpers smikkelt van elk gerucht waar die zijn geniepige handjes op kan leggen. Ze is bij lange na geen Victoria Beckham, maar zoals Coleen Rooney: The Real Wagatha Story betoont draagt ook Coleen de titel 'WAG' met verve.

Deze driedelige documentaire buigt zich over het akkefietje tussen Coleen Rooney en de omhooggevallen Rebekah Vardy. Gelinkt aan voetballer Jamie Vardy geniet Rebekah iets te veel van alle aandacht, dus zodra er privéfoto's van Coleen in The Sun verschijnen verdenkt ze Bex al snel van het doorverkopen van smeuïge informatie in ruil voor positieve media-aandacht. Op sociale media maakt Coleen haar beschuldigingen kenbaar, maar Rebekah houdt vol dat zij niet de mol is. Het gevolg is een potsierlijke rechtszaak. Als we de pers mogen geloven was dit een ware titanenstrijd.

Het woordgrapje in de titel vereist enige toelichting. De term 'WAG' staat voor 'wives and girlfriends', oftewel de dames die met zowel goede als kwade bedoelingen om een voetbalheld heen zwerven. Agatha Christie daarentegen was een Engelse auteur van voornamelijk detectives. Als knipoog naar Coleens speurneuzerij rondom gelekte informatie zag een barslechte bijnaam het levenslicht. Tot het beledigende toe kopten kranten en televisieprogramma's met de kleinerende term voor de ruzie tussen twee voetbalvrouwen. Met hulp van de tabloids werd 'Wagatha' een begrip.

Wayne neemt zelf ook plaats op de stoel, maar weet zijn plek. De documentaire draait om zijn echtgenote, dus hij blijft diplomatiek en spreekt zich inhoudelijk slechts mondjesmaat uit over de situatie. Bij wijze van steun verschaft hij achtergrondinformatie en komt regelmatig in beeld in filmpjes uit eigen archief. Meer niet. Onnatuurlijk bijna. En hoewel de beste man in de loop van zijn carrière nogal wat schuivers heeft gemaakt, wordt hij opvallend genoeg vooral neergezet als een toegewijde partner en familieman. Want zoals gezegd: het is haar documentaire.

In eerste instantie is de situatie gewoon lachwekkend. De wereld staat in brand, maar deze twee prinsessen maken zich druk om gelekte vakantiekiekjes. Kijk je verder, dan drukt de documentaire op het pijnpunt van privacyschending en de gevolgen van lukraak posten. De kortste klap is natuurlijk om niets online te plaatsen, maar zoals Coleen Rooney: The Real Wagatha Story verdedigt is iedereen vrij om te etaleren wat hij of zij wil en blijft het jatten van informatie fout. Of Rebekah echt imagoschade heeft opgelopen valt te betwisten. There is no such thing as bad publicity.

★★☆☆☆

Coleen Rooney: The Real Wagatha Story is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen