search
Deze heftige scène in 'Game of Thrones' zorgde voor flinke opschudding in de filmwereld
Series / Featured

Deze heftige scène in 'Game of Thrones' zorgde voor flinke opschudding in de filmwereld

Deze scène sloeg de plank echt verschrikkelijk mis en veroorzaakte een enorme ophef.

Dat Game of Thrones geen gebrek heeft aan naaktscènes is nooit een geheim geweest. Daarnaast waren er ook genoeg seksscènes in de serie te zien, maar in seizoen 5 gingen de makers echt te ver.

In de zesde aflevering van het seizoen werd het personage Sansa (Sophie Turner) verkracht door de sadistische Ramsay Bolton (Iwan Rheon). Niet alleen voegde dit absoluut niks toe aan het verhaal, het was ook nog eens op een manier gefilmd waarbij Sansa's ellende naar de achtergrond verdween.

Risico


Theon (Alfie Allen) wordt namelijk gedwongen toe te kijken. De camera focust zich vooral op Theons ontzetting waardoor het overkomt alsof hij hier het slachtoffer is in plaats van Sansa.

De scène voegde totaal niets toe aan het verhaal en had een goedkoop effect. Per slot van rekening had Sansa al ongelooflijk veel ellende doorgemaakt, waardoor er eerder een risico op ongeloofwaardigheid ontstond. Verder weet de kijker op dat moment allang dat de gestoorde Ramsey dol is op martelen en moorden, dus ook in dit opzicht wordt er niets nieuws onthuld.

De wind van voren


Toen de aflevering destijds werd uitgezonden kreeg Game of Thrones de wind van voren. Er was een stortvloed aan kritiek, zowel van de kant van de critici als van het publiek. De Me Too-beweging was op dat moment op zijn hoogtepunt, en er werden ontzettend veel artikelen, podcasts en Youtube-videos gewijd aan de scène in kwestie.



Iwan Rheon had in een interview met Metro News al aangegeven dat het spelen van deze scène "de ergste dag" in zijn hele carrière was. De indruk dat de serie naaktheid en seks voornamelijk gebruikte voor een, vaak erg goedkoop, effect werd definitief bevestigd.

Gevolg


Het uiteindelijke gevolg was dat er in 2018 een intimiteitscoördinator werd aangesteld om ervoor te zorgen dat seksscènes in het vervolg fatsoenlijk op het scherm werden gebracht.



Game of Thrones was op dat moment al bezig aan het laatste seizoen, de effecten zijn in House of the Dragon daarentegen merkbaar. Zo stralen de seksscènes tussen Daemon (Matt Smith) en Rhaenyra (Milly Alcock) intimiteit uit en passen binnen het verhaal.
De luide kritiek heeft dus wel degelijk tot een merkbare verandering geleid. Game of Thrones kun je zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen