search
Luguber en bizar element in 'Yellowstone' is eindelijk nader verklaard
Series / Featured

Luguber en bizar element in 'Yellowstone' is eindelijk nader verklaard

Deze gewoonte van de Duttons doet de wenkbrauwen nog eens fronsen.

Vanaf seizoen 1 is al bekend dat de werknemers op John Duttons (Kevin Costner) ranch gebrandmerkt worden. Het betreft vaak ex-gedetineerden die anders niet aan werk kunnen komen. Dit wekt de indruk dat het hier gaat om psychologisch domineren van mensen.

Deze verklaring is echter niet volledig aangezien ook Duttons kinderen dit brandmerk dragen, er zit dus meer achter. Wanneer Rip (Cole Hauser) de ranchmedewerker Jimmy (Jefferson White) brandmerkt laat hij hem zijn eigen borstkas zien.

Inwijding


Rip blijkt de 'Y' op zijn borstkas te hebben, en in de scène wordt de indruk gewekt dat er sprake is van een soort inwijding. Het feit dat Wade's (Boots Southerland) brandmerk wordt verwijderd na verraad lijkt dit te bevestigen.

Omgekeerd is daar het voorbeeld van Walker (Ryan Bingham), die op een bepaald moment flink in de problemen komt. Hij wordt echter teruggebracht naar de ranch en krijgt een nieuwe kans.

Blindelings gehoorzamen


Degenen die gebrandmerkt zijn worden met andere woorden beschermd, maar er wordt tevens extreme loyaliteit van hen verwacht. Je moet blindelings gehoorzamen om niet als verrader bekend te staan. Hierdoor komt dit lugubere ritueel uitiendelijk toch neer op eigenaarschap.



Johns brandmerken van zijn zoon Kayce (Luke Grimes) is hiervan een goed voorbeeld, aangezien het als straf gebeurt. John wil hiermee duidelijk maken dat hij het voor het zeggen heeft in Kayce's leven.

Is dit realistisch?


Dit verhaalelement wekt afkeer en fascinatie op en werkt daardoor goed binnen Yellowstone. Het is echter totaal op fantasie gebaseerd. Hoewel er historisch gezien wel mensen gebrandmerkt werden, werd dit uitsluitend bij wijze van straf gedaan.



Verder is het merkijzer duidelijk bedoeld voor de huid van dieren, bij mensen zou iemand ernstig gewond raken. In Yellowstone volstaat een blikje met brandwondenzalf, waardoor weer eens blijkt hoe ver fantasie en werkelijkheid uit elkaar kunnen liggen. Yellowstone is te bekijken op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen