search
Dit is hoe 'The Simpsons' telkens met correcte toekomstvoorspellingen komt
Series / Featured

Dit is hoe 'The Simpsons' telkens met correcte toekomstvoorspellingen komt

De animatie-hitserie voorspelt al jaren de toekomst, en zo doen de makers dit.

Een populaire theorie over The Simpsons is dat de animatieserie al tientallen jaren de toekomst weet te voorspellen. Menigeen vraagt zich af waar de schrijvers hun kristallen bol verstopt hebben.

Niettegenstaande de online memes bestaat er geen kristallen bol. De makers hebben eenvoudigweg een neus voor actuele gebeurtenissen die ze vervolgens flink uitvergroten en aandikken.

Bestaande irritaties


Een voorbeeld is de aflevering Lisa On Ice, waarin de irritante autocorrect van Apple op de hak wordt genomen. Enthousiaste fans vergeten echter dat Apple's producten al ruim voor de iPhone dergelijke gebreken vertoonden. De schrijvers maakten dus grappen over bestaande irritaties bij Apple-klanten.

Ook de aflevering in 1998 waarin Disney de Amerikaanse zender Fox opkoopt wekte de indruk profetisch te zijn, maar ook hier was sprake van dingen die toendertijd al speelden. Grote bedrijven breiden nu eenmaal uit door andere bedrijven op te kopen, en aangezien The Simpsons door Fox werd uitgezonden maakte de serie indirect een grap over hun eigen zender.

Steeds dommer


Tot slot wordt een aflevering uit 1996 aangehaald als bewijs dat The Simpsons bijna dertig jaar geleden al aan zag komen dat mensen steeds dommer worden. Burgermeester Quimby (Dan Castellaneta) vraagt zijn assistent op een bepaald moment: "Worden mensen vandaag de dag luidruchtiger of dommer?" De assistent geeft vervolgens aan dat mensen steeds dommer worden.



De burgermeester had het over een massa boze mensen die wantrouwig waren over de migrant Apu. Dit soort thema's zijn echter een constante in de politiek, dus in die zin viel er weinig te voorspellen. Er is dus sprake van terugkerende patronen in menselijk gedrag dan wel bestaande gebeurtenissen die achteraf als voorspelling worden aangemerkt.

Waar te zien?


The Simpsons kun je streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen