search
Verlies van een Hollywood-icoon: 'The Full Monty'-acteur overleden op 75-jarige leeftijd
Series / Nieuws

Verlies van een Hollywood-icoon: 'The Full Monty'-acteur overleden op 75-jarige leeftijd

De acteur heeft een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre door de jaren heen opgebouwd.

Het trieste nieuws is naar buiten gekomen dat de Britse acteur Tom Wilkinson op 75-jarige leeftijd is overleden. Wilkinson zal herinnerd worden om zijn omvangrijke acteercarrière, dat door velen geprezen wordt.

Wilkinson is onder andere bekend van zijn Bafta-winnende rol in de film The Full Monty, en hij werd voor de films In the Bedroom en Michael Clayton genomineerd voor een Oscar. Hij overleed zaterdag plotseling in zijn huis. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, zoals aangekondigd door zijn agent in een verklaring waarin de familie om privacy vraagt.

Veelzijdig acteur


De acteur werd geboren in Leeds en begon zijn carrière op 18-jarige leeftijd toen hij werd gevraagd een toneelstuk te regisseren. Hij ging later naar de Royal Academy of Dramatic Art (Rada). Zijn doorbraak kwam in 1986 met de miniserie First Among Equals, gevolgd door een Emmy-winst voor zijn rol als Benjamin Franklin in de serie John Adams.

Hij speelde vaak de rol van de elegante heer, maar wist het soms ook over een hele andere boeg te gooien. Dit is vooral te zien toen regisseur Christopher Nolan hem castte als de maffiabaas Carmine Falcone in de kaskraker Batman Begins.

Klassieker nieuw leven ingeblazen


Recentelijk verscheen Wilkinson nog in het vervolg op de film The Full Monty, in de gelijknamige hitserie van Disney+. Hij kroop hierbij opnieuw in de rol van fabrieksarbeider Gerald Cooper.



Kijk nog eens naar het laatste werk van Wilkinson in The Full Monty op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen