search
'Death and Other Details': een bij elkaar geraapt zooitje in een kleurrijk jasje
Recensie

'Death and Other Details': een bij elkaar geraapt zooitje in een kleurrijk jasje

Een combinatie van Knives Out, Only Murders in the Building en een Agatha Christie-roman.

Regie: Yangzom Brauen, James Griffiths, Alrick Riley | Cast: Violet Beane (Imogene), Lauren Patten (Anna), Angela Zhou (Teddy), Pardis Saremi (Leila), Mandy Patinkin (Rufus Cotesworth), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 39-54 minuten | Jaar: 2024

Moordmysteries zijn weer helemaal in. Waar men honderd jaar geleden ging zitten met de nieuwste Poirot-detective van Agatha Christie, gaan we nu massaal zitten voor de moderne whodunits die op bijna elke streamingdienst te vinden zijn. Een nieuwe toevoeging aan dit arsenaal is de tiendelige serie Death and Other Details, over de rijken der aarde die zich op een cruiseschip laven aan lekker eten, alcohol en af en toe iets sterkers. Totdat de groep wordt opgeschrikt door een moord, uiteraard.

We worden meteen geconfronteerd met twee moorden die ongeveer twintig jaar na elkaar plaatsvinden en op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. In het verleden zien de brute wijze op Imogens moeder, waarna zij wordt opgenomen in de rijke familie waarmee ze nu op het schip ronddrijft. In het heden wordt een passagier van het schip vermoord met wie Imogen kortgeleden een aanvaring had. Beide moordzaken komen terecht bij de aan de grond geraakte detective Rufus Cotesworth.

Hoewel Imogen het Cotesworth nooit heeft vergeven dat hij de moord op haar moeder niet kon oplossen, moet ze nu met hem samenwerken om te voorkomen dat ze zelf de hoofdverdachte wordt in het lopende onderzoek. Echt dynamisch kunnen we het duo echter niet noemen. Af en toe verdwijnt Cotesworth zonder verklaring, waardoor we het even met alleen Imogen moeten doen. Helaas voor ons is Imogen geen sympathiek personage, al zijn die in deze serie sowieso schaars.

Death and Other Details doet stilistisch denken aan de populaire Knives Out-films: modern, kleurrijk en stijlvol. Ook de superrijke personages met complexe onderlinge relaties en achtergrondverhalen komen bekend voor als je de films met Daniel Craig als detective Benoit Blanc hebt gezien. De klassieke sfeer en het intergenerationele duo in de hoofdrol zijn dan weer vergelijkbaar met de serie Only Murders in the Building, waarin Selena Gomez' personage met twee gepensioneerde mannen moorden oplost. Het einde heeft ergens wel iets weg van de film The Menu, waarin de rijken moeten boeten voor hun zonden.

In vergelijking met deze succesvolle inspiratiebronnen valt Death and Other Details helaas wat tegen. De overvloed aan personages en het onnodig ingewikkelde plot zorgen voor verwarring en maken het moeilijk de aandacht erbij te houden. Tegen de tijd dat het hele mysterie is opgelost, middels flashbacks, flashforwards en alle mogelijke perspectieven, heeft de kijker zelf een cruisevakantie nodig om bij te komen.

Wat zeker niet helpt is dat de serie uit tien afleveringen van ongeveer driekwartier bestaat. Die lengte geeft de makers te veel ruimte om nieuwe details en plotpunten te verzinnen, die uiteindelijk alleen maar afdoen aan de kwaliteit van het mysterie. Een puzzel is immers alleen leuk als hij op te lossen is.

★★★☆☆

Death and Other Details is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Death and Other Details te gaan kijken?

  • Ja (of al gezien)

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen