search
'ARA San Juan: The Submarine That Disappeared': een hele bak info, maar pakkend en helder verteld
Recensie

'ARA San Juan: The Submarine That Disappeared': een hele bak info, maar pakkend en helder verteld

Wanneer een Argentijnse onderzeeër plotseling van de radar verdwijnt, volgt een race tegen de klok.

Regie: Mauricio Albornoz Iniesta | Afleveringen: 8 | Speelduur: 24-31 minuten | Jaar: 2024

Op 15 november 2017 valt plotseling alle communicatie weg met onderzeeër ARA San Juan. Thuisland Argentinië is in rep en roer en vreest voor de vierenveertig bemanningsleden aan boord. De vooral informatieve documentaire ARA San Juan: The Submarine That Disappeared duikt in de samenzwering rondom deze noodlottige schuit. Door indringende gesprekken met experts en familieleden ontstaat een onbevooroordeeld beeld van een tragedie die naar alle waarschijnlijkheid had kunnen worden voorkomen.

Het is begrijpelijk, maar bij een ramp wordt direct gezocht naar een oorzaak of zelfs zondebok. ARA San Juan heeft op het moment van zinken nog zuurstof voor zeven dagen, dus het is al uitzonderlijk dat de Argentijnse overheid pas na twee weken beslist om af te schalen van reddingsmissie naar berging. Hoewel de nabestaanden op de hoogte zijn van het zuurstofprobleem, nemen zij het de overheid enorm kwalijk wanneer de zoektocht wordt gestaakt. Een groot deel van de documentaire gaat dan ook over de onvrede van de achtergebleven familieleden en hun woede over de leugens van Defensie.

Halverwege de serie vloeit het misnoegen over in achterdocht. Waar men het ongeluk eerst afdoet als inzichtsfout van de bemanning, wordt nu met het vingertje naar de marine gewezen. Want was de ARA San Juan wel juist gekeurd of ontstond de ramp misschien door een opzettelijk afgevuurde torpedo van het Verenigd Koninkrijk? In duidelijke stappen komt een heus complot aan het licht. Want aansluitend ontspruit de theorie dat de hele doofpot enkel bestaat om de president te beschermen. En wanneer er op nevelige wijze ook nog eens complete conversaties van telefoons van de nabestaanden verdwijnen, zijn de rapen gaar.

ARA San Juan: The Submarine That Disappeared is niets nieuws onder de zon, maar als documentaire boeiend gecomponeerd, met het welbekende format van prettige montage en vlotte wisseling in scènes, opgedeeld in korte afleveringen van hooguit een halfuur. Het is de vraag of die mix volstaat om de serie te beschouwen als een aanrader, maar het blijft een mooi schouwspel als corrupte leiders voor het blok worden gezet en de overheid met de billen bloot gaat. Ook in ARA San Juan: The Submarine That Disappeared vallen rake klappen.

De zaak ARA San Juan is inmiddels gesloten. Nabestaanden moeten het zeven jaar na de catastrofe nog steeds doen met afwimpeling en een uitspraak gestoeld op hypotheses. De ondergang van de onderzeeër zal voor vrienden en familie daarom nooit volledig worden afgesloten en neerleggen bij het eindoordeel is voor hen geen optie. Het gebrek aan steun van hun regering heeft onomkeerbare schade toegebracht. En zolang er geen antwoorden zijn, zullen gebroken zielsverwanten vanaf de wal blijven schreeuwen. "Wij willen geen bloemen in de zee gooien, wij willen onze mannen en zonen terug."

★★★☆☆

ARA San Juan: The Submarine That Disappeared is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan de docuserie ARA San Juan: The Submarine That Disappeared te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen