search
'The Woman in the Wall': twee moordmysteries en een weerzinwekkende geschiedenisles
Recensie

'The Woman in the Wall': twee moordmysteries en een weerzinwekkende geschiedenisles

Ruth Wilson zet een aangrijpende rol neer in deze duistere miniserie.

Regie: Harry Wootliff, Rachna Suri | Cast: Ruth Wilson (Lorna Brady), Daryl MacCormack (Detective Colman Akande), Simon Delaney (Sergeant Aidan Massey), Phillipa Dunne (Niamh), Mark Huberman (Micheal Kearney), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 53-59 minuten | Jaar: 2024

Lorna, een Ierse vrouw met een neiging tot slaapwandelen, treft 's ochtends in haar woonkamer het levenloze lichaam van de vrouw die ze de voorgaande avond ontmoette. Was Lorna degene die haar van het leven beroofde? Terwijl de mysteries zich opstapelen verbergt Lorna de dode vrouw in de muur van haar woning.

Om het volledige verhaal van The Woman in the Wall te begrijpen, is enige historische kennis vereist. Lorna zat als vijftienjarige namelijk in een Magdalene-wasserij, een katholiek opvanghuis waar vrouwelijke probleemtieners gebruikt werden voor zware, onbetaalde arbeid. Helaas ging het vaak niet echt om probleemtieners en lag de lat om in een dergelijke instelling te worden opgenomen ontzettend laag.

Zo vertelt Lorna hoe een vriendin er belandde vanwege haar uiterlijk; ze was zo knap dat men het als vanzelfsprekend beschouwde dat ze interesse zou gaan tonen in getrouwde mannen. Lorna's geval was iets gebruikelijker: een buitenechtelijke zwangerschap. In het moeder-en-kind-huis waar Lorna terechtkwam werden de pasgeboren kinderen zonder toestemming bij de jonge moeders weggehaald.

Waar de serie aanvankelijk lijkt te gaan over twee mogelijk verbonden moorden, de vrouw in Lorna’s muur en een lokale priester, is het daadwerkelijke verhaal nog weerzinwekkender. Het plot is ingewikkeld, maar niet moeilijk te volgen en ontvouwt zich met precies genoeg wendingen om interessant te blijven. Als kijker weet je vaak meer dan sommige personages, maar met Lorna als onbetrouwbare verteller blijf je hier en daar gissen naar de waarheid.

De afleveringen worden deels gevuld met beelden die niet echt bijdragen aan het verhaal, maar de serie een horrorachtige sfeer geven. Deze scènes zijn lang niet allemaal nodig en best hadden achterwege kunnen worden gelaten om het tempo te verhogen, zonder de druilerige en huiveringwekkende sfeer te verliezen. Het regenachtige Ierse platteland zorgt daar al voldoende voor.

Ruth Wilson blinkt uit in de rol van Lorna. Haar ingetogen vertolking brengt de door rouw en trauma verslonden vrouw écht tot leven en roept medeleven op. Meermaals vraag je je af of Lorna alles nog wel op een rijtje heeft en je kan het haar niet kwalijk nemen als dat niet meer het geval is. Wanneer alle vragen zijn beantwoord en we weten wie het titelpersonage is, weten we ook dat Lorna al die tijd slechts een bezorgde moeder was die ondanks alles het beste voor haar kind wil.

★★★★☆

The Woman in the Wall is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om 'The Woman in the Wall' te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen