search
'Nos Vemos en Otra Vida': respectvolle dramatisering van een tragisch levensverhaal
Recensie

'Nos Vemos en Otra Vida': respectvolle dramatisering van een tragisch levensverhaal

Hoe een jonge crimineel betrokken raakte bij een terroristische aanslag.

Regie: Massimiliano Bruno | Cast: Pol López (Emilio Trashorras), Roberto Gutiérrez (tiener Baby), Quim Àvila (volwassen Baby), Tamara Casellas (Madre Baby), Mourad Ouani (El Chino), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 33-45 minuten| Jaar: 2024

Op 11 maart 2004 werd Madrid opgeschrikt door terroristische aanslagen waarbij 193 mensen om het leven kwamen. Met de Spaanse autoriteiten op hun hielen pleegden veel van de verantwoordelijken zelfmoord voordat ze konden worden opgepakt, maar enkelen bleven in leven. Onder hen was de destijds zestienjarige Gabriel Montoya Vidal, alias Baby, die verantwoordelijk was voor het vervoer van de explosieven die bij de aanslagen werden gebruikt. Nos Vemos en Otra Vida vertelt het levensverhaal van deze jongen en baseert zich daarvoor op het gelijknamige boek van Manuel Jabois, die de kans kreeg om hem te interviewen.

De serie gaat in op de verschillende factoren die ten grondslag liggen aan Gabriels turbulente levenspad, het gemis aan een respectabele ouderfiguur voorop. Zijn eigen vader zit in de gevangenis en met zijn moeder heeft hij geen goede band, wat voor een enorme bewijsdrang zorgt. Wanneer hij Emilio ontmoet lijkt Gabriel eindelijk een vaderfiguur te hebben gevonden, maar Emilio is niets anders dan de laatste stap richting zijn ondergang.

Het is tragisch om te zien hoe Gabriels leven steeds duisterdere wendingen neemt. Gabriel is hopeloos op zoek is naar verbinding, maar vindt die niet bij zijn familie. Door zijn omgeving wordt hij steevast gezien als tuig, wat een effect heeft op hoe hij naar de buitenwereld kijkt. De enige mensen bij wie hij zich gehoord voelt gebruiken hem voor hun eigen doelen.

Deze ontwikkeling van het hoofdpersonage heeft echter een keerzijde. Gabriels levensloop lijkt namelijk wel erg geromantiseerd, aangezien iedere foute keuze wordt toegeschreven aan redenen die buiten zijn controle liggen. Omdat we zo weinig weten over Gabriels leven is het lastig hier een oordeel over te vellen, maar de serie lijkt erg nadrukkelijk te proberen om Gabriels rol in de aanslagen goed te praten, wat twijfels oproept over de geloofwaardigheid van het gepresenteerde narratief.

Desonanks is Nos Vemos en Otra Vida zorgvuldig gestructureerd. Het plot omvat veel maar wordt knap gevat in zes afleveringen. Hoewel van een heldere chronologie geen sprake is (we gaan voortdurend vooruit en achteruit in de tijd) verlies je als kijker geen enkel moment de aandacht, dankzij de zorgvuldigheid waarmee de serie je steeds stukjes informatie geeft. Doordat de aanslagen pas laat aan bod komen, bouwt de serie toe naar een tragische, onvermijdelijke climax, wat zorgt voor een interessante, onheilspellende ondertoon. Zeker voor Spaanse kijkers, bij wie deze vreselijke dag twintig jaar later nog vers in het geheugen zit.

Ook de nasleep komt aan bod, met een kijkje in het leven van Gabriel nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Hij wordt dan voortdurend geteisterd door journalisten die een beeld willen krijgen van de destijds minderjarige aanslagpleger wiens identiteit tijdens het juridische proces geheim werd gehouden. Hoewel deze plotlijn intrigeert valt hij ietwat uit de toon bij de rest van het verhaal en draagt deze alleen bij aan de empathie die we zo nadrukkelijk moeten voelen voor het hoofdpersonage.

★★★★☆

Nos Vemos en Otra Vida is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Nos Vemos en Otra Vida te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen