search
Het epische 'Vikings' kende één verbijsterende wraakactie die voor velen nog steeds niet helder is
Series / Specials

Het epische 'Vikings' kende één verbijsterende wraakactie die voor velen nog steeds niet helder is

Welk doel werd gediend met deze dood in de legendarische middeleeuwse serie?

Vikings heeft op Netflix een groter publiek gevonden en de nieuwe fans smullen net zo goed van de serie als de oude garde. De serie leeft nog steeds, net zoals bepaalde vragen omtrent het verhaal.

Voor vele fans is nog steeds niet helder waarom Lagertha (Katheryn Winnick) besloot om Aslaug (Alyssa Sutherland) te doden aan het einde van seizoen 4. Haar walging naar Aslaug toe gaat echter veel dieper dan het feit dat de prinses destijds haar man verleidde. De keuze om Ragnars (Travis Fimmel) tweede vrouw te vermoorden lijkt ondoordacht maar is dit zeker niet.

Geen impulsieve actie


Aslaug had immers een wereld ingepikt die niet van haar was, maar die Lagertha met Ragnar had opgebouwd, om er vervolgens een zooitje van te maken. Aslaugs dood vervulde tevens de profetie van de Ziener (John Kavanagh): "Een vrouw zal regeren over Kattegat". Dit werd uiteraard Lagertha.

Door de manier waarop Aslaug en Ragnar bij elkaar kwamen is het verleidelijk om te denken dat hier sprake was van een impulsieve actie van de kant van Lagertha. Aslaug verleidde per slot van rekening Ragnar, die het hele gebeuren als een avontuurtje zag. De prinses van Götaland was inmiddels echter zwanger geraakt en zij kon Ragnar geven wat Lagertha niet kon: meerdere gezonde zonen.

Op haar plek


Ragnar stelde vervolgens voor om Aslaug als tweede vrouw te nemen. In de tijd van de Noormannen was dit niet ongebruikelijk, maar Lagertha besefte donders goed dat Kattegat niet langer haar thuis was doordat Aslaug een belangrijke positie had gekregen. Om deze reden scheidde zij van Ragnar en vertrekt met hun zoon Bjorn (Nathan O'Toole) om een nieuw bestaan op te bouwen. Aslaug geeft Ragnar meerdere zonen en voelt zich duidelijk op haar plek als Ragnars koningin. De echtgenote heeft duidelijk eigen ambities, aangezien zij de Ziener vraagt of een vrouw koningin van Kattegat kan worden. Hierop antwoordt de Ziener dat, op een dag, inderdaad een vrouw over Kattegat zal regeren.Door de jaren heen is het Lagertha voor de wind gegaan en ze is een heerser in haar eigen recht geworden. Ze vergeet echter nooit wat haar is aangedaan en heeft een grondige afkeer van de manier waarop Aslaug Kattegat bestuurt in Ragnars afwezigheid. Naar Lagertha's idee is het één grote ordinaire bende geworden. Na afloop van een plechtig ritueel ter ere van Bjorn (Alexander Ludwig) en Hvitserk (Marco Ilsø) confronteert ze de koningin.

De weg kwijt


In deze bijzondere scène krijg je als kijker enerzijds inzicht in Lagertha's karakter en wat haar drijft. Anderzijds komt Aslaug juist over als een vrouw die in de brede zin van het woord de weg kwijt is. Na het uitvoeren van het ritueel lijkt ze dan wel in een trance te verkeren dan wel onder de invloed te zijn van iets en er komt geen woord uit haar. Officieel is ze koningin van Kattegat maar ze komt totaal niet koninklijk over.Lagertha moet jaren wachten, maar uiteindelijk krijgt ze de kans om haar geliefde Kattegat te heroveren. Aslaug trekt zich vrijwillig terug als koningin en wil uitsluitend vrije doortocht. De schildmaagd gaat hier in eerste instantie in mee, maar doodt haar gehate concurrente door een pijl in haar rug te schieten.

Complexe dynamiek


Door Aslaugs dood komt er een einde aan de complexe dynamiek tussen deze twee vrouwen, die consequent in het verhaal is verwerkt. Lagertha bestijgt vervolgens de troon en wordt koningin van Kattegat. Hierdoor vervult zij tevens de profetie van de Ziener.Je kunt Vikings streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Vind jij Vikings een serie die je zo nog een keer zou kunnen kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen