search

Ons nieuws van zondag 14 april 2024

'The Sympathizer': aangezet dubbelspel zorgt voor dubbele gevoelens
Recensie

'The Sympathizer': aangezet dubbelspel zorgt voor dubbele gevoelens

Door de wankele combinatie van drama en satire is de balans in deze spionagecocktail ver te zoeken.

Regie: Chan-wook Park, Marc Munden, Fernando Meirelles | Cast: Robert Downey Jr. (Claude, Niko, Professor Hammer, congreslid), Sandra Oh (Sofia Mori), Hoa Xuande (De Kapitein), Scott Ly (Hefty Gunner Dao), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 53-60 minuten | Jaar: 2024

Elke oorlog wordt twee keer gevochten, stelt de introtekst waar The Sympathizer mee aftrapt. Een keer op het strijdveld en een keer in de herinnering. Deze miniserie draait om dat tweede gevecht, al beperkt de missie van de hoofdpersoon zich niet tot een mentaal steekspel. De memoires van een geplaagde undercoveragent doen de eindfase van de Vietnamoorlog nog eens dramatisch herleven, maar het echte verhaal begint pas daarna, in de Verenigde Staten. Ironisch genoeg brengt de uitwerking van het intensieve dubbelspel vooral dubbele gevoelens met zich mee.

De titelfiguur van The Sympathizer zit gevangen tussen twee werelden. Als gezant van een Zuid-Vietnamese generaal babbelt hij regelmatig met een overste van de CIA, en spreekt hij onbeschaamd zijn waardering uit voor Charles Bronson en The Isley Brothers. Als spion van de Vietcong werkt hij met een bezwaard geweten en een valse identiteit. "Hij is te lang ondergronds geweest," klinkt het over zijn gespleten geest. "Hij is eigenlijk blind."

In andere series zou de dubbelrol van de 'Kapitein' uiterst spoilergevoelig zijn, maar The Sympathizer probeert nooit een volwaardige spionagethriller te worden. Ook als de hoofdpersoon na de val van Saigon in de Verenigde Staten belandt, blijft de spanning rond zijn missie relatief: wat zijn verknipte bestaan met zijn psyche doet, is belangrijker dan de cocktail van bedrog en verraad.

The Sympathizer is gebaseerd op de gelijknamige roman van Viet Thanh Nguyen, een Amerikaanse professor die in 1975 min of meer hetzelfde meemaakte als de Kapitein. Ruim nadat zijn ouders Saigon met hem waren ontvlucht, leerde een verder opgroeiende Nguyen hoe je met compleet andere ogen naar dezelfde oorlog kon kijken. De Amerikaanse verhalen waren de Vietnamese niet. "Het echte gevaar was de infiltratie van de geest door de westerse cultuur en het kapitalisme," schreeuwt de sympathisant het op den duur uit.

Het bronmateriaal van The Sympathizer lijkt alles in zich te hebben voor een diepgravend psychologisch drama. De roman staat alleen niet te boek als een toonvaste karakterstudie, maar als een eigengereide mix van genres. Dat de serie op zijn beurt ook allesbehalve eenduidig is, valt dus te begrijpen, maar breekt helaas wel het gros van de afleveringen op. De aangezette satire gaat ten koste van de dramatische overtuigingskracht en de spanning. En andersom past de psychologische kern de satire niet zo.

Waar de Kapitein een man van twee gezichten blijkt, is The Sympathizer het product van botsende benaderingen. Het ene moment kijken we naar Tropic Thunder-achtige taferelen, waarbij Robert Downey Jr. ruim baan krijgt om oneliners af te leveren en zijn groteske gedrag de culturele grootheidswaanzin van de Amerikaanse creatieve sector ontmantelt. Het andere moment brengen melancholische herinneringen de Kapitein terug naar de Vietnamese jungle en is de toon weer weemoedig.

In aanloop naar de slotaflevering zoomen de makers steeds sterker in op het innerlijke conflict dat de Kapitein tot waanzin drijft. Die geleidelijke omslag zorgt nota bene voor een emotionele afronding, terwijl creatief brein en regisseur van de eerste drie afleveringen Park Chan-wook er in eerste instantie meer op uit leek om zijn innerlijke Spike Lee aan het woord te laten. Variatie van een dergelijke orde klinkt misschien enerverend, maar door de wankele overgangen tussen scènes en afleveringen laat de uitwerking uiteindelijk te onverschillig.

Ook de satire zelf is te opzichtig. Downey komt in zijn excentrieke en overdadige acteren wat zelfgenoegzaam over, alsof hij de zwartkomische inslag als excuus zag om elke scène onbeschaamd naar zich toe te trekken. Dat de acteur dit euvel recentelijk in Oppenheimer volledig van zich af wist te schudden is misschien wel de voornaamste reden waarom zijn bijdrage op momenten zo stoort. Het is bovendien ironisch, omdat de serie juist gaat over de wijze waarop Amerikaanse representatie (oriëntalisme, in academische termen) de blik van de niet-westerse ander dreigt te overschaduwen.

Terugblikkend op de Vietnamoorlog en andere militaire conflicten schrijven we telkens opnieuw geschiedenis betoogt The Sympathizer; aan de Kapitein de uitdaging om niet alleen zijn verleden, maar ook zijn eigen lot te (her)schrijven. Het lijdt geen twijfel dat die thematiek ook in het politieke heden nog altijd grote relevantie draagt. Wat dat betreft had een meer uitgebalanceerde serie bepaald niet misstaan.The Sympathizer is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Midtsommernatt': oubollige Zweedse spelletjes, hoogoplopende Noorse toestanden
Recensie

'Midtsommernatt': oubollige Zweedse spelletjes, hoogoplopende Noorse toestanden

Een lang getrouwd koppel heeft op de langste dag van het jaar een belangrijke mededeling.

Regie: Per-Olav Sørensen | Cast: Pernilla August (Carina), Dennis Storhøi (Johannes), Amalia Holm (Hanne), Sofia Tjelta (Helena), Peiman Azizpour (Darius), Christopher Wolter (Håkan), Fanny Klefelt (Sara), Kim Falck (Lysander), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 27-33 minuten | Jaar: 2024

De Noorse Carina en Johannes zijn al drie decennia samen en besluiten naar oud-Zweedse gebruik de langste dag van het jaar te vieren met hun familie en beste vrienden. Met sullige volksspelletjes als zaklopen en spijkerpoepen, flauwe drinkliederen, een traditionele meiboom en lekkernijen als ingelegde haring en Carina's befaamde aardbeientaart. De Zweedse feestdag wordt door het stel aangegrepen om een belangrijke mededeling te doen. Maar welke precies, daar mag je de kijker van Midtsommernatt even op wachten.

Want ook al duurt deze vijfdelige serie van Per-Olav Sørensen in totaal amper tweeënhalf uur, het geduld van de kijker wordt aardig op de proef gesteld. Wat hebben de gelukkig getrouwde Carina en Johannes in Odinsnaam voor heftigs te melden? Johannes is een lafbek en wil zijn vrouw het woord laten nemen. Elke keer als ze op het punt staat haar mond open te doen dringt zich wel weer een nieuwe stoorzender aan in de vorm van een nieuw subplot.

Johannes heeft al een dochter uit een eerder huwelijk. Zijn tweede leg bestaat uit de dochters Helena en Hanne. Deze twee zussen hebben waarschijnlijk nooit gemoedelijk samen met hun poppen gespeeld, want ze liggen elkaar moeilijk. Hanne staat op het punt om in het huwelijk te treden met de knappe Darius, maar in flashbacks wordt duidelijk dat ze een geheim voor hem te verbergen heeft. Om de zaken nog meer op de spits te drijven: Carina heeft ook nog eens de ex van Hanne en diens moeder uitgenodigd.

Sørensen tracht de spanning op te bouwen door steeds weer de afleiding te zoeken in achtergrondverhalen en gebeurtenissen van voor de festiviteiten. Hannes ex Lysander draagt ook al een groot geheim met zich mee. Helena heeft zo haar eigen redenen om haar zus met argusogen te aanschouwen. Carina's broer Håkan heeft een jonge griet aan de haak geslagen die met gemak door zou kunnen gaan voor zijn dochter. Allemaal leuk en aardig, maar Sørensens dralerige aanpak zorgt wel voor het nodige ongeduld, vooral wanneer hooggespannen dramatische verwachtingen niet worden ingelost.

Spil van deze Noorse miniserie, die gezien de aanpak prima een speelfilm had kunnen zijn, is voormalig Ingmar Bergman-vedette Pernilla August, die haar Noorstalige rol met verve speelt. Hierbij moet wel worden vermeld dat Zweden en Noren elkaar vrijwel feilloos kunnen verstaan en hun talen nauw aan elkaar verwant zijn. August is een geruststellende aanwezigheid, die als mater familias vooral de boel bij elkaar wil houden.

Als de spreekwoordelijke aap uit de mouw komt is de teleurstelling groot. Midtsommernatt blijkt niet het Noorse antwoord op het rauwe Deense Festen. Sørensen is door zijn fragmentarische en gekunstelde aanpak ook debet aan de lauwe impact van de aankondiging van Carina en haar man. Sørensen en zijn schrijversteam hebben zodanig de focus op alle andere personages gelegd dat de aandacht voor de hoofdmoot is verslapt. Midtsommernatt is een zeldzaam voorbeeld van een dramaserie die gebaat zou zijn bij meer en langere afleveringen die de personages grondiger hadden uitgewerkt.Midtsommernatt is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Loki'-ster Tom Hiddleston onthult bijzondere relatie tussen Loki en Mobius
Series / Nieuws

'Loki'-ster Tom Hiddleston onthult bijzondere relatie tussen Loki en Mobius

Loki-ster Tom Hiddleston vertelt fans de reden achter de interessante dynamiek tussen Loki en Mobius en dat heeft alles te maken met Mobius-acteur Owen Wilson.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Het Marvel Cinematic Universe zit uiterst slim in elkaar. Iedereen heeft wel een favoriete held (of slechterik) en kan zo de films en series uitkiezen waar dit personage in voorkomt. Een groot fan-favoriet personage is Loki, gespeeld door Tom Hiddleston.

Marvel-fans zijn ontzettend gek op de slechterik Loki, die steeds meer een antiheld is geworden. Vooral de dynamiek tussen Loki en Mobius is ontzettend populair bij kijkers.

Interview met Hiddleston


Volgens Hiddleston is Mobius (Owen Wilson) een soort geleerde van Loki: "Hij kent Loki beter dan Loki zelf". Hun dynamiek kwam meteen al tot uitdrukking in hun eerste gezamenlijke ondervragingsscène.

De Loki-acteur legde in een Q&A van The Ankler uit dat Wilson voor het filmen aan hem vroeg waarom hij het spelen van Loki zo leuk vond. Hiddleston antwoordde: "Ik vind het gewoon geweldig dat hij zo'n bereik heeft.".

Loki en Mobius


De acteur vergeleek Loki met een piano: Loki is zowel de hoge, speelse noten als de eenzame en pijnlijke lage noten.Wilson heeft deze uitleg onthouden en tijdens het filmen van hun eerste ondervragingsscène, citeerde hij dit terug aan Hiddleston, toen als Loki. Hiddleston stond versteld van Wilson: "Hij is zo spontaan, hij komt volledig tot leven op set."

Loki


Bekijk zelf de dynamiek tussen Loki en Mobius op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoenen 3 & 4 van deze grote scifi-serie worden mogelijk tegelijkertijd gefilmd
Series / Nieuws

Seizoenen 3 & 4 van deze grote scifi-serie worden mogelijk tegelijkertijd gefilmd

Rebecca Ferguson weet hoe de serie gaat eindigen en hoeveel seizoenen daarvoor nodig zijn.

Na de vele lovende kritieken van recensenten én de goede kijkcijfers was het niet geheel onverwacht dat Apple TV+ snel een tweede seizoen aankondigde van de door Rebecca Ferguson aangevoerde scifi-serie Silo.

De serie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin de laatste mensen ondergronds leven in een gigantische silo, die geplaagd wordt door allerhande mysteries.

Hoeveel seizoenen?


Silo is gebaseerd op een beroemde boekenreeks, die bestaat uit drie boeken. De vraag is dan ook: hoeveel seizoenen kunnen we van deze serie verwachten, aangezien de boeken een definitief einde hebben?

Die vraag lijkt nu te zijn beantwoord door hoofdrolspeler Ferguson, die ernaar werd gevraagd door Collider.

Geen geheim


Ferguson vertelde het volgende over het al opgenomen tweede seizoen en wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten:"Ik geloof dat de serie een einde heeft, en ik weet wat het is. Dus dat is mijn antwoord. Je komt erachter als de serie is afgelopen. Maar eerlijk gezegd is het geen geheim. De boeken zijn de boeken. Het zijn drie boeken, en die worden verspreid over vier seizoenen."

Back-to-back


Ze vervolgde met het mogelijke nieuws over seizoenen 3 en 4, die nog gemaakt moeten worden:

"Seizoen 1 is af, seizoen 2 is opgenomen en komt snel uit, en nu proberen we het groene licht te krijgen voor seizoenen 3 en 4. En die gaan we mogelijk tegelijkertijd filmen, om zo tot een einde van de serie te komen."

Seizoen 1 van Silo is te streamen via Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Het epische 'Vikings' kende één verbijsterende wraakactie die voor velen nog steeds niet helder is
Series / Specials

Het epische 'Vikings' kende één verbijsterende wraakactie die voor velen nog steeds niet helder is

Welk doel werd gediend met deze dood in de legendarische middeleeuwse serie?

Vikings heeft op Netflix een groter publiek gevonden en de nieuwe fans smullen net zo goed van de serie als de oude garde. De serie leeft nog steeds, net zoals bepaalde vragen omtrent het verhaal.

Voor vele fans is nog steeds niet helder waarom Lagertha (Katheryn Winnick) besloot om Aslaug (Alyssa Sutherland) te doden aan het einde van seizoen 4. Haar walging naar Aslaug toe gaat echter veel dieper dan het feit dat de prinses destijds haar man verleidde. De keuze om Ragnars (Travis Fimmel) tweede vrouw te vermoorden lijkt ondoordacht maar is dit zeker niet.

Geen impulsieve actie


Aslaug had immers een wereld ingepikt die niet van haar was, maar die Lagertha met Ragnar had opgebouwd, om er vervolgens een zooitje van te maken. Aslaugs dood vervulde tevens de profetie van de Ziener (John Kavanagh): "Een vrouw zal regeren over Kattegat". Dit werd uiteraard Lagertha.

Door de manier waarop Aslaug en Ragnar bij elkaar kwamen is het verleidelijk om te denken dat hier sprake was van een impulsieve actie van de kant van Lagertha. Aslaug verleidde per slot van rekening Ragnar, die het hele gebeuren als een avontuurtje zag. De prinses van Götaland was inmiddels echter zwanger geraakt en zij kon Ragnar geven wat Lagertha niet kon: meerdere gezonde zonen.

Op haar plek


Ragnar stelde vervolgens voor om Aslaug als tweede vrouw te nemen. In de tijd van de Noormannen was dit niet ongebruikelijk, maar Lagertha besefte donders goed dat Kattegat niet langer haar thuis was doordat Aslaug een belangrijke positie had gekregen. Om deze reden scheidde zij van Ragnar en vertrekt met hun zoon Bjorn (Nathan O'Toole) om een nieuw bestaan op te bouwen. Aslaug geeft Ragnar meerdere zonen en voelt zich duidelijk op haar plek als Ragnars koningin. De echtgenote heeft duidelijk eigen ambities, aangezien zij de Ziener vraagt of een vrouw koningin van Kattegat kan worden. Hierop antwoordt de Ziener dat, op een dag, inderdaad een vrouw over Kattegat zal regeren.Door de jaren heen is het Lagertha voor de wind gegaan en ze is een heerser in haar eigen recht geworden. Ze vergeet echter nooit wat haar is aangedaan en heeft een grondige afkeer van de manier waarop Aslaug Kattegat bestuurt in Ragnars afwezigheid. Naar Lagertha's idee is het één grote ordinaire bende geworden. Na afloop van een plechtig ritueel ter ere van Bjorn (Alexander Ludwig) en Hvitserk (Marco Ilsø) confronteert ze de koningin.

De weg kwijt


In deze bijzondere scène krijg je als kijker enerzijds inzicht in Lagertha's karakter en wat haar drijft. Anderzijds komt Aslaug juist over als een vrouw die in de brede zin van het woord de weg kwijt is. Na het uitvoeren van het ritueel lijkt ze dan wel in een trance te verkeren dan wel onder de invloed te zijn van iets en er komt geen woord uit haar. Officieel is ze koningin van Kattegat maar ze komt totaal niet koninklijk over.Lagertha moet jaren wachten, maar uiteindelijk krijgt ze de kans om haar geliefde Kattegat te heroveren. Aslaug trekt zich vrijwillig terug als koningin en wil uitsluitend vrije doortocht. De schildmaagd gaat hier in eerste instantie in mee, maar doodt haar gehate concurrente door een pijl in haar rug te schieten.

Complexe dynamiek


Door Aslaugs dood komt er een einde aan de complexe dynamiek tussen deze twee vrouwen, die consequent in het verhaal is verwerkt. Lagertha bestijgt vervolgens de troon en wordt koningin van Kattegat. Hierdoor vervult zij tevens de profetie van de Ziener.Je kunt Vikings streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Misdaadklassieker met sterke 95% op Rotten Tomatoes krijgt een reboot
Series / Nieuws

Misdaadklassieker met sterke 95% op Rotten Tomatoes krijgt een reboot

Veertien jaar later werkt de originele schrijver van deze indrukwekkende serie aan een reboot.

Misdaadseries zijn er in alle soorten en maten. Denk hierbij aan de Law & Order-franchise en de CSI-franchise. Een serie die consequent uitstekende kritieken kreeg was Cold Case.

Lilly Rush (Kathryn Morris) en haar team losten oude zaken op, waarbij sommigen letterlijk een eeuw oud waren. De 'lone wolf' Lilly was minstens zo intrigerend als de verhaallijnen zelf.

Dossiers


De serie liep gedurende zeven seizoenen (2003 -2010) waarbij de stekker er als gevolg van dalende kijkcijfers uiteindelijk uitgetrokken werd. De kwaliteit werd echter consequent als uitstekend betiteld, en de kijkers op Rotten Tomatoes waarderen Cold Case met maar liefst 95%.

Cold Case speelde zich af in Philadelphia en bood veel meer dan formulaïsche misdaad-van-de-week afleveringen. De makers kozen ervoor om maatschappelijke kwestie te verwerken in de verhaalijnen. De onopgeloste zaken boden dus een diepere inkijk in de maatschappij van zowel het verleden als het heden.

Verhuizing


Volgens Deadline is de Amerikaanse zender CBS momenteel bezig met een reboot. De oorspronkelijke bedenker Meredith Stiehn is bezig met het ontwikkelen van deze nieuwe serie. Tot dusver is nog niet bekend of er ook oude bekenden te zien zullen zijn. Wel is bericht dat de nieuwe serie zich in het zuidwesten van de Verenigde Staten zal afspelen. Hierbij gaat het om staten zoals New Mexico en Nevada, maar ook Californië en Texas.Cold Case kun je in zijn geheel bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Star Wars'-update betekent slecht nieuws voor 'The Mandalorian' seizoen 4
Series / Nieuws

'Star Wars'-update betekent slecht nieuws voor 'The Mandalorian' seizoen 4

Er is nieuws van achter de schermen over de toekomst van de serie.

Disney is momenteel volop bezig met het ontwikkelen van de aangekondigde The Mandalorian-film, die The Mandalorian and Grogu moet gaan heten. Veel fans vragen zich echter ook af wat de stand van de zaken is voor de serie zelf.

Een recente update geeft daar wat meer duidelijkheid over. In het officiële tijdschrift Star Wars Insider is namelijk een overzicht gepubliceerd van alle projecten die momenteel in ontwikkeling zijn.

Seizoen 4


In die lijst verschijnt de Mandalorian-film alsook het tweede seizoen van Ahsoka. Het vierde seizoen van The Mandalorian is echter nergens te vinden.

Dat is niet per sé definitief slecht nieuws, aangezien het vierde seizoen ook nog niet officieel geannuleerd is. Het betekent in ieder geval dat Disney zich momenteel focust op de bioscoopfilm als het volgende hoofdstuk van de avonturen van Din Djarin en Grogu.

Disney+


Als het vierde seizoen er komt dan duurt het dus sowieso nog wel even eer het zover is. In afwachting van de bioscoopfilm en het mogelijke vierde seizoen kijk je de eerste seizoenen van The Mandalorian op Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Veronika': politiespeurneus ziet dode mensen; als dat maar goed gaat
Recensie

'Veronika': politiespeurneus ziet dode mensen; als dat maar goed gaat

Zweedse politiethriller met een bovennatuurlijk tintje is uiteindelijk vooral geïnteresseerd in het mysterie oplossen.

Regie: Jonas Alexander Arnby | Cast: Alexandra Rapaport (Veronika), Tobias Santelmann (Tomas), Arvin Kananian (Nassir), Eddie Eriksson Dominguez (Simon), Sarah Rhodin (Liv), Anders Mossling (Göran), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 41-48 minuten | Jaar: 2024

Het is genadeloos lastig om niet al te giechelig te worden wanneer film- of seriepersonages verkondigen dode mensen te zien. De gedachte aan de volop geparodieerde soortgelijke uitspraken uit The Sixth Sense is namelijk nooit ver weg. Wellicht is dit de reden waarom de titelfiguur in Veronika er maar het zwijgen toe doet wanneer ze om de haverklap dode kids waarneemt. En voor het gemak gooien de schrijvers het maar op 'visioenen'.

De Zweedse politieagent is dan ook niet bepaald het meest stabiele personage. Ze heeft al heel wat psychologen versleten, zich al een paar keer met psychische klachten ziekgemeld en is bovendien verslaafd aan de pillen. Volgens haar omgeving komt Veronika's labiele geestestoestand vooral door het overlijden van haar vader op jonge leeftijd. Ze rept met geen woord over de manifestaties die zich steeds meer gaan bemoeien met haar politiewerk.

Met man Tomas zit Veronika in relatietherapie, hun jonge zoon Simon vertoont ernstige gedragsproblemen op school en puberende dochter Liv wordt ook steeds meer een ongeleid projectiel. Ja, je kan wel stellen dat Veronika haar leven niet lekker op de rit heeft. Aan dramatische componenten geen gebrek dus in dit merkwaardige Zweedse allegaartje. Terwijl haar omgeving Veronika steeds vaker voor geschift verklaart begint ze steeds meer de verbanden te zien tussen een aantal opmerkelijke en geruchtmakende misdaadzaken.

Het krachtigste element van deze Scandinavische thriller is het gegeven dat Veronika zelf ook steeds meer aan zichzelf en vooral haar mentale toestand begint te twijfelen. Het maakt de hoofdpersoon driedimensionaal en invoelbaar. Telkens als Veronika het gevoel heeft dat ze aan het doordraaien is dient zich weer een nieuw plotelement aan dat erop duidt dat ze misschien toen nog even door moet wroeten in het verleden, de dynamiek van de lokale dorpsgemeenschap en krochten van haar eigen grijze massa.

Het is begrijpelijk dat Veronika zelfs haar eigen vent niet toevertrouwt dat ze lijdt aan bijzondere waarnemingen, maar dat maakt de frustratie er voor de kijker niet minder op. Dit gevoel van onbehagen laat zich pas sussen wanneer de gevolgen van openhartigheid zich openbaren. Voor haar wordt pas geleidelijk duidelijk dat ze bij haar nieuwe collega Nassir misschien in betere handen is, maar voor de kijker is dit tamelijk voorspelbaar.

Veel misdaadseries worstelen met een hoge mate van invulbaarheid en Veronika vormt daarop niet de welkome uitzondering. Er valt veel te zeggen voor de doorwrochte manier waarop de serie de psychologie van de titelfiguur vormgeeft en de solide vertolking van Alexandra Rapaport doet daar nog een schepje bovenop. Maar uiteindelijk lijkt het de makers toch vooral te veel te doen om de oplossing van de puzzel: wat hebben de diverse sterfgevallen met elkaar te maken en wie zit erachter?

Het antwoord laat zich voor een enigszins oplettende kijker makkelijk raden, omdat een subplot buitensporig veel aandacht krijgt zonder dat het langere tijd een functie vervult. Door de zucht naar antwoorden en verlossing van zowel Veronika als de schrijvers is het na acht afleveringen vooral het gevoel van middelmatigheid dat de boventoon voert.Veronika is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze oude HBO-serie van $4 miljoen per aflevering startte een trend, maar was zelf een flop
Series / Nieuws

Deze oude HBO-serie van $4 miljoen per aflevering startte een trend, maar was zelf een flop

Deze steengoede HBO-serie startte de trend van series over het circus, maar werd zelf een grote flop.

Soms wordt er een fantastische serie gemaakt, maar is het publiek er nog niet klaar voor. De serie is dan simpelweg zijn tijd vooruit. Dit is precies wat er is gebeurd met deze indrukwekkende HBO-serie Carnivàle die een hit had kunnen worden, maar een grote flop werd.

De Amerikaanse schrijver en producent Daniel Knauf, ook wel bekend onder zijn pseudoniemen Wilfred Schmidt en Chris Neal, had in de jaren 90 een geweldig idee voor een serie over een reizend circus. Volgens hem zagen filmmakers dit onderwerp over het hoofd.

De serie


In de jaren 2000 nam HBO het project van Knauf aan. De serie kreeg een ontzettend hoog budget per aflevering, namelijk $4 miljoen. Ter vergelijking: de grootste HBO-hit van dat moment (The Sopranos) had een budget van $ 2 miljoen per aflevering.

In 2003 ging Carnivàle eindelijk in première. De serie volgt een circus ten tijde van de Grote Depressie in Amerika. Ben Hawkins (Nick Stahl), een genezer, voegt zich bij het circus, maar al snel wordt duidelijk dat hij de strijd aan moet gaan met de demonische priester Justin Crowe (Clancy Brown).

Waarom de serie flopte


Carnivàle was tot in de details uitgedacht en had een torenhoog budget, maar toch werd de serie een grote flop. Dit kwam doordat de serie redelijk complex was en het verhaal op meerdere niveaus uitgewerkt werd.Elke week kwam er een nieuwe en uitdagende aflevering uit, maar hierdoor konden de kijkers het verhaal niet meer bijhouden. Er werd simpelweg te veel van hen gevraagd.

HBO Max


Gelukkig is het tegenwoordig wel mogelijk om een serie te bingen. Ben je benieuwd geworden naar Carnivàle? Stream de serie dan op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Buitengewoon positieve recensies voor de nieuwe HBO-serie met Robert Downey Jr.: "zeldzaam goed"
Series / Nieuws

Buitengewoon positieve recensies voor de nieuwe HBO-serie met Robert Downey Jr.: "zeldzaam goed"

Topcritici zijn diep onder de indruk van de gloednieuwe HBO-serie met Robert Downey Jr.

De laatste tijd komen er steeds meer series uit die gebaseerd zijn op een goed ontvangen boek. The Sympathizer vult dit lijstje aan, maar is de gloednieuwe miniserie net zo goed als het boek? Topcritici geven hun ongezouten meningen.

In 2015 bracht Viet Thanh Nguyen het boek The Sympathizer uit. Een jaar later had het boek al 7 prijzen gewonnen, waaronder een Pulitzer Prijs voor de categorie Fictie. Hier stopte het succes van The Sympathizer echter niet.

De miniserie


A24 en Rhombus Media hebben samen de miniserie geproduceerd. The Sympathizer volgt een Noord-Vietnamese spion die het Zuid-Vietnamese leger is geïnfiltreerd. Na de oorlog in Vietnam wordt hij gedwongen naar de Verenigde Staten te vluchten.

Terwijl hij verslag uitbrengt, moet hij zijn identiteit geheim proberen te houden. Dat alles terwijl hij worstelt met zijn nieuwe leven. De miniserie wordt beloond met een indrukwekkende score van 89% op Rotten Tomatoes.

Recensies


Volgens topcriticus Craig Mathieson van The Age (Australia) is The Sympathizer bedoeld om "langzaam van te genieten". Nandini Balial van Robert Ebert.com is het eens met Mathieson. Bovendien vinden beiden dat de eerste drie afleveringen van "zeldzaam goed niveau" zijn.Top criticus Randy Myers van San Jose Mercury News schrijft: "De Sympathizer [...] is onbevreesd als het gaat om het aanpakken van ongemakkelijke onderwerpen. De serie is slim en fascinerend."

HBO Max


Ben je benieuwd geworden naar The Sympathizer? Stream de miniserie vanaf 15 april 2024 op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SkyShowtime presenteert deze week 'A Gentleman in Moscow' en twee andere series om te bingen
Series / Nieuws

SkyShowtime presenteert deze week 'A Gentleman in Moscow' en twee andere series om te bingen

Naast futuristische sciencefiction zie je deze week ook intrigerende historie.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


A Gentleman in Moscow


Verschijnt op: Donderdag 18 april | Release: Seizoen 1 - aflevering 1 | Genre: Drama / Geschiedenis / Thriller

Een Russische aristocraat ontkomt aan de dood en wordt onder huisarrest geplaatst terwijl de Bolsjewistische Revolutie zich voor zijn ogen ontvouwt.
Star Trek: Discovery


Verschijnt op: Vrijdag 19 april | Release: Seizoen 5 - aflevering 3 | Genre: Actie / Avontuur / Drama | Kijk op: SkyShowtime

Tien jaar voor Kirk, Spock en hun ruimteschip Enterprise, gaat de bemanning van het ruimteschip Discovery op verkenningstocht door de ruimte op zoek naar nieuwe werelden en levensvormen.
Boat Story


Verschijnt op: Vrijdag 19 april | Release: Seizoen 1 - aflevering 5-6 | Genre: Drama / Thriller | Kijk op: SkyShowtime

Als Janet en Samuel, die krap bij kas zitten, een lading cocaïne op een gestrand schip vinden, kunnen ze hun geluk niet op. Maar ze raken al snel in de problemen met de politie, gemaskerde huurmoordenaars en goedgeklede gangsters.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Disney+ gaat deze week door met 'X-Men 97' en 4 andere hitseries
Series / Nieuws

Disney+ gaat deze week door met 'X-Men 97' en 4 andere hitseries

Je ziet op Disney+ deze week weer de vertrouwde line-up aan topseries.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Shôgun


Verschijnt op: Dinsdag 16 april | Release: Seizoen 1 - aflevering 9 | Genre: Avontuur / Drama / Geschiedenis | Kijk op: Disney+

In het Japan van het jaar 1600 vecht Lord Yoshii Toranaga voor zijn leven wanneer zijn vijanden in de Raad van Regenten zich tegen hem keren, totdat een mysterieus Europees schip strandt nabij een vissersdorpje.
Blood Free


Verschijnt op: Woensdag 17 april | Release: Seizoen 1 - aflevering 3 | Genre: Drama / Sciencefiction / Thriller | Kijk op: Disney+

Jayu is de CEO van BF. Ondanks bedreigingen breidt ze het bedrijf uit. Als de dreigementen aanhouden, huurt BF ex-marinier Chaewoon in om haar te beschermen. Vreemd genoeg lost Chaewoon Jayu's problemen heel eenvoudig op. Binnen BF zijn er steeds meer geheimen en verdenkingen.
X-Men '97


Verschijnt op: Woensdag 17 april | Release: Seizoen 1 - aflevering 6 | Genre: Animatie / Actie / Avontuur | Kijk op: Disney+

X-Men '97 keert terug naar het iconische tijdperk van de jaren 90 waarin de X-Men, een groep mutanten die hun bijzondere gaven gebruiken om een wereld te beschermen die hen haat en vreest, als nooit tevoren worden uitgedaagd en gedwongen worden geconfronteerd met een gevaarlijke en onverwachte nieuwe toekomst.
Overige series nieuw op Disney+


Hieronder de overige series die deze week op Disney+ verschijnen.

15 april: Vanderpump Villa (seizoen 1 - aflevering 5) - Drama / Reality-TV - In deze serie komen decadentie en losbandigheid samen en volgen we Lisa Vanderpump's personeel - die ze zelf heeft uitgekozen - terwijl ze werken, leven en feesten op een exclusief Frans landgoed: Chateau Rosabelle.

17 april : Star Wars: The Bad Batch (seizoen 3 - aflevering 13) - Animatie / Actie / Avontuur - Er zijn maanden verstreken sinds de gebeurtenissen op Kamino en de Bad Batch zet zijn reis door het Keizerrijk voort na de val van de Republiek. Ze ontmoeten zowel nieuwe als oude vrienden en vijanden op hun enerverende missies als huurlingen, waarbij ze onverwachte en gevaarlijke locaties aandoen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Toekomst van Marvel-pilaar Loki is onzeker volgens hoofdrolspeler Tom Hiddleston
Series / Nieuws

Toekomst van Marvel-pilaar Loki is onzeker volgens hoofdrolspeler Tom Hiddleston

Is het nu echt mooi geweest, of zit er toch nog wat aan te komen?

Al meer dan een decennium speelt de Britse acteur Tom Hiddleston de rol van de boosaardige god Loki in het Marvel Cinematic Universe (MCU), alleen lijkt de toekomst voor het personage niet heel zeker.

Hiddleston is zelf namelijk wat ambivalent over een verdere toekomst van één van zijn grootste rollen. Hoewel hij het personage al jarenlang met veel plezier heeft gespeeld, zou hij het na twee seizoenen van zijn eigen serie Loki ook wel mooi vinden geweest.

Marvel en Hiddleston blijven vaag


Tijdens een verschijning bij Jimmy Kimmel Live om zijn serie The Night Manager te promoten, werd Hiddleston gevraagd of hij klaar was met het personage, waarop hij antwoorde: "Ik weet het niet. Echt waar, ik weet het niet."

Hij zei dat hij tevreden was met hoe het verhaal van Loki eindigde: "Ik weet dat we een soort van narratieve conclusie hebben bereikt met seizoen twee, en dat voelt voor mij ook gewoon heel bevredigend."

Onwerkelijke realiteit


Hiddleston is erg trots op het personage en noemt hem vooral geen schurk. Hij vindt dat Loki ooit wat verkeerde keuzes heeft gemaakt, maar die uiteindelijk plaats hebben gemaakt voor genereuze, liefdevolle en heroïsche keuzes. Het feit dat hij de rol inmiddels al veertien jaar speelt vindt hij onwerkelijk.Voorlopig is er nog meer dan genoeg van Hiddleston in zijn iconische rol te bewonderen. Bekijk alle afleveringen van Loki op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze angstaanjagende serie scoort een haast perfecte 97% op Rotten Tomatoes en is nog altijd te streamen op Netflix
Series / Specials

Deze angstaanjagende serie scoort een haast perfecte 97% op Rotten Tomatoes en is nog altijd te streamen op Netflix

'Hellbound' laat op een griezelige manier de dieptepunten van de mensheid zien.

Zin in een serie die je de stuipen op het lijf jaagt? Zoek dan niet verder, want de angstaanjagende Zuid-Koreaanse serie Hellbound scoort fantastisch op Rotten Tomatoes.

Hellbound is een Zuid-Koreaanse donkere fantasyserie. Het eerste seizoen verscheen in 2021 op Netflix. In 2022 bevestigde Netflix dat er ook een tweede seizoen zou komen. Het is nog niet bekend wanneer dit uitkomt.

Buitenaardse verschijning


De serie speelt zich af in het Zuid-Korea van 2022, wat tijdens de release van de serie in de nabije toekomst was. Een buitenaardse verschijning genaamd "angel" begint zich op aarde te vertonen om voorspellingen te doen over wie er naar de hel gaat en wanneer.

Ongeveer tegelijk verschijnen er drie bovennatuurlijke wezens die de aangewezen persoon vermoorden, wat een "demonstration" wordt genoemd. Twee verschillende sekte-achtige groepen grijpen de macht door op mensen hun angst in te spelen.

Succes


Hellbound kon na zijn release meteen rekenen op positieve reacties. Een dag na de première werd het de meest bekeken serie ter wereld van dat moment, waarmee Squid Game ingehaald werd.Volgens veel recensenten heeft het succes van Hellbound veel te maken met de grote rage rondom Squid Game, dat twee maanden eerder uitkwam. Maar dat neemt niet weg dat de serie gewoon een geweldige score heeft.

Rotten Tomatoes


Op Rotten Tomatoes scoort de serie 97% op de tomatometer. De critics consensus: ”Door de duivelse verbeeldingskracht van schrijver-regisseur Yeon Sang-ho, maakt Hellbound gebruik van zijn angstaanjagende concept om de menselijke feilbaarheid zorgvuldig te onderzoeken”.

Bekijk Hellbound op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
George R.R. Martin enhousiast over acteurs 'Game of Thrones'-spinoff: ''hij gaat kaal''
Series / Nieuws

George R.R. Martin enhousiast over acteurs 'Game of Thrones'-spinoff: ''hij gaat kaal''

De schrijver liet zijn licht schijnen over de recent aangekondigde casting.

Onlangs onthulde HBO dat de eerste acteurs voor de Game of Thrones-spinoff A Knight of the Seven Kingdoms gecast zijn. Peter Claffey en Dexter Sol Ansell kruipen in de huid van de twee avontuurlijke hoofdpersonages.


Game of Thrones-bedenker George R.R. Martin heeft in een reactie laten weten wat hij van de casting denkt. Op zijn persoonlijke blog deelt hij zijn enthousiasme.

Rugbyspeler


''Hij is een voormalig professioneel rugbyspeler, en hij is lang'', schrijft Martin over Peter Claffey, die de ridder Duncan the Tall speelt. ''Zijn auditie was geweldig. Jullie gaan van hem houden.''

Ook over Dexter Sol Ansell, die de kleine en kale schildknaap Egg speelt, is hij enthousiast. ''Hij heeft een ongelooflijke hoeveelheid ervaring voor zijn leeftijd. Ze zeggen dat hij niet kan wachten om zijn hoofd kaal te scheren. Ik hou van zulke toewijding.''

2025


De eerste castleden van A Knight of the Seven Kingdoms hebben dus de goedkeuring van Martin. HBO heeft aangegeven dat de serie ergens in het late deel van 2025 te zien zal zijn.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Met een 8,6 is dit een van de hardste en ongrijpbaarste gangsterseries die je nog gewoon op HBO Max kijkt
Series / Specials

Met een 8,6 is dit een van de hardste en ongrijpbaarste gangsterseries die je nog gewoon op HBO Max kijkt

'Boardwalk Empire' is een misdaadserie die zich afspeelt in de Verenigde Staten in de tijd van de drooglegging.

HBO staat bekend om zijn series van hoge kwaliteit. Eén van de series die hielp om dit imago te versterken, is de iconische misdaadserie Boardwalk Empire.

Het eerste seizoen van Boardwalk Empire verscheen in 2010. De pilot werd geregisseerd door Martin Scorsese en kostte maar liefst 18 miljoen dollar, waarna HBO besloot de serie door te zetten. In totaal verschenen er vijf seizoenen.

Drooglegging


De serie speelt zich af in de periode van de drooglegging in de Verenigde Staten, in de jaren 20. We zien het verhaal van Enoch "Nucky" Thompson (Steve Buscemi), een politicus die Atlantic City in New Jersey onder zijn toezicht heeft.

We zien hoe hij met verschillende historische personages omgaat, van belangrijke mensen met status tot normale burgers die tegen hem opkijken. Hij heeft contacten in zowel de politieke als de maffiawereld, waardoor de federale overheid hem onder de loep neemt.

Echte personen


Naast Buscemi spelen er nog meer bekende acteurs in de serie. Zo zien we onder andere Kelly Macdonald (No Country For Old Men) in de rol van Margaret Thompson, Michael Shannon (Revolutionary Road) als Nelson Van Alden en Michael Pitt (The Dreamers) als James Darmody.Het verhaal van de serie is losjes gebaseerd op echte personen. Boardwalk Empire werd na zijn release enorm goed ontvangen en won dan ook een groot aantal prijzen, waaronder meerdere Emmy's, Golden Globes en SAG-awards.

IMDb


Op IMDb krijgt de serie een 8,6/10 als beoordeling. In de top 250 beste series van de site is Boardwalk Empire te vinden op plek 172.

Bekijk Boardwalk Empire op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.