search
'Midtsommernatt': oubollige Zweedse spelletjes, hoogoplopende Noorse toestanden
Recensie

'Midtsommernatt': oubollige Zweedse spelletjes, hoogoplopende Noorse toestanden

Een lang getrouwd koppel heeft op de langste dag van het jaar een belangrijke mededeling.

Regie: Per-Olav Sørensen | Cast: Pernilla August (Carina), Dennis Storhøi (Johannes), Amalia Holm (Hanne), Sofia Tjelta (Helena), Peiman Azizpour (Darius), Christopher Wolter (Håkan), Fanny Klefelt (Sara), Kim Falck (Lysander), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 27-33 minuten | Jaar: 2024

De Noorse Carina en Johannes zijn al drie decennia samen en besluiten naar oud-Zweedse gebruik de langste dag van het jaar te vieren met hun familie en beste vrienden. Met sullige volksspelletjes als zaklopen en spijkerpoepen, flauwe drinkliederen, een traditionele meiboom en lekkernijen als ingelegde haring en Carina's befaamde aardbeientaart. De Zweedse feestdag wordt door het stel aangegrepen om een belangrijke mededeling te doen. Maar welke precies, daar mag je de kijker van Midtsommernatt even op wachten.

Want ook al duurt deze vijfdelige serie van Per-Olav Sørensen in totaal amper tweeënhalf uur, het geduld van de kijker wordt aardig op de proef gesteld. Wat hebben de gelukkig getrouwde Carina en Johannes in Odinsnaam voor heftigs te melden? Johannes is een lafbek en wil zijn vrouw het woord laten nemen. Elke keer als ze op het punt staat haar mond open te doen dringt zich wel weer een nieuwe stoorzender aan in de vorm van een nieuw subplot.

Johannes heeft al een dochter uit een eerder huwelijk. Zijn tweede leg bestaat uit de dochters Helena en Hanne. Deze twee zussen hebben waarschijnlijk nooit gemoedelijk samen met hun poppen gespeeld, want ze liggen elkaar moeilijk. Hanne staat op het punt om in het huwelijk te treden met de knappe Darius, maar in flashbacks wordt duidelijk dat ze een geheim voor hem te verbergen heeft. Om de zaken nog meer op de spits te drijven: Carina heeft ook nog eens de ex van Hanne en diens moeder uitgenodigd.

Sørensen tracht de spanning op te bouwen door steeds weer de afleiding te zoeken in achtergrondverhalen en gebeurtenissen van voor de festiviteiten. Hannes ex Lysander draagt ook al een groot geheim met zich mee. Helena heeft zo haar eigen redenen om haar zus met argusogen te aanschouwen. Carina's broer Håkan heeft een jonge griet aan de haak geslagen die met gemak door zou kunnen gaan voor zijn dochter. Allemaal leuk en aardig, maar Sørensens dralerige aanpak zorgt wel voor het nodige ongeduld, vooral wanneer hooggespannen dramatische verwachtingen niet worden ingelost.

Spil van deze Noorse miniserie, die gezien de aanpak prima een speelfilm had kunnen zijn, is voormalig Ingmar Bergman-vedette Pernilla August, die haar Noorstalige rol met verve speelt. Hierbij moet wel worden vermeld dat Zweden en Noren elkaar vrijwel feilloos kunnen verstaan en hun talen nauw aan elkaar verwant zijn. August is een geruststellende aanwezigheid, die als mater familias vooral de boel bij elkaar wil houden.

Als de spreekwoordelijke aap uit de mouw komt is de teleurstelling groot. Midtsommernatt blijkt niet het Noorse antwoord op het rauwe Deense Festen. Sørensen is door zijn fragmentarische en gekunstelde aanpak ook debet aan de lauwe impact van de aankondiging van Carina en haar man. Sørensen en zijn schrijversteam hebben zodanig de focus op alle andere personages gelegd dat de aandacht voor de hoofdmoot is verslapt. Midtsommernatt is een zeldzaam voorbeeld van een dramaserie die gebaat zou zijn bij meer en langere afleveringen die de personages grondiger hadden uitgewerkt.

★★☆☆☆

Midtsommernatt is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Midtsommernatt te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen