search
'One Love': in dit dromerige Italiaanse liefdesverhaal lopen woord en beeld over van gevoel
Recensie

'One Love': in dit dromerige Italiaanse liefdesverhaal lopen woord en beeld over van gevoel

Mooie menselijke tegenstellingen en overeenkomsten in realistisch en tegelijkertijd romantisch verhaal.

Regie: Francesco Lagi | Cast: Stefano Accorsi (Alessandro), Micaela Ramazzotti (Ana), Alessandro Tedeshi (Guido), Francesca Munari (Cecilia), Federico Pasquali (Tommaso), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 50-60 minuten | Jaar: 2023

Zoals de titel doet vermoeden draait One Love om liefde. Of eigenlijk de vraag of daar sprake van is. Alessandro en Ana waren ooit een zomer lang verliefd op elkaar, dus wanneer ze elkaar na maar liefst twintig jaar weer terugzien hangt die vraag constant tussen hen in.

De Italiaanse serie wisselt steeds tussen de twee tijdlijnen: de jongeren die elkaar ontmoeten en een zomer lang door Spanje reizen naar een eindbestemming die niet bestaat en de volwassenen die twintig jaar zijn vastgeroest in hun bestaan en elkaar opnieuw vinden. Het is onmiddellijk voelbaar hoe de twee oudere versies kunnen verlangen naar hun jongere zelf. Dit wordt versterkt door prachtige nostalgische scènes, gemaakt met een oude videocamera vol rommelige, van kleur verschoten en beschadigde fragmenten.

Alessandro en Ana hebben al die tijd via post en e-mail contact gehouden en deze berichten zijn in voice-over te horen. Dat die niet altijd kloppen met de tijdlijnen lijkt een bewuste keuze. Bij vlagen lijken de gebeurtenissen uit het verleden op het die van het heden en is duidelijk dat de makers opzettelijk verwarring zaaien. Dit draagt bij aan het dromerige gevoel dat de serie erg prettig maakt om naar te kijken.

Beurtelings benadrukt de serie de verschillen tussen de geliefden van toen en die van nu, alsook de overeenkomsten, zonder dat het chaos wordt. De personages zijn goed uitgewerkt, complex en menselijk, en uitstekend vertolkt door zowel de oudere als de jongere acteurs. Hierdoor gaat de kijker al snel hopen dat Alessandro en Ana er uiteindelijk met elkaar uit zullen komen.

De gevoelens waarmee de hoofdpersonen worstelen zijn niet te vergezocht maar ook niet gesimplificeerd. Een goede balans. De twee draaien niet eindeloos om elkaar heen met allerlei smoesjes maar met goed voelbare twijfels. Met slechts zes afleveringen wordt het verhaal niet te veel uitgemolken en precies genoeg interesse bij de kijker gewekt om te willen weten hoe het met de twee Allesaandro en Ana afloopt.

Terwijl de jongeren backpackend door Spanje dartelen, begeven de volwassenen zich in Bologna, een indrukwekkende Italiaanse stad en een goede tegenhanger van de Spaanse stranden: de donkere, gotische architectuur kan op een prachtige manier de eenzaamheid van Alessandro benadrukken. Tegelijkertijd wordt er ook vaak met liefde over deze stad gesproken en lijkt het alsof de makers hier iets meer aandacht voor hadden willen hebben. Dat is op zich een gemiste kans, maar verstoort het verhaal niet.

Naast Alessandro en Ana zijn er een aantal bijpersonages die het verhaal goed aanvullen. Dat Ana's echtgenoot Guido een sympathieke vent is, maakt haar innerlijke strijd nog voelbaarder. Hierdoor is One Love geen typische voorspelbare romkom, maar een serie die de kijker tot einde zal blijven boeien. Dat einde past prachtig bij de rest van het verhaal en zet de dromerige trend voort: de kijker zal zeker dromen van een tweede seizoen.

★★★★☆

One Love is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om One Love te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen