search
'Parasyte: The Grey': perfect tussendoortje in afwachting van het vervolg van het even sterke 'Sweet Home'
Recensie

'Parasyte: The Grey': perfect tussendoortje in afwachting van het vervolg van het even sterke 'Sweet Home'

Zuid-Koreaanse horror waarin buitenaardse parasieten de mensheid op zeer gewelddadige wijze van de troon willen stoten.

Regie: Sang-ho Yeon | Cast: So-nee Jeon (Su-in), Kyo-hwan Koo (Kang-woo), Jung-hyun Lee (Jun-kyeong), Hae-hyo Kwon (Cheol-min), In-kwon Kim (Won-seok), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 42-60 minuten | Jaar: 2024

Nadat kassameisje Su-in tijdens een opstootje is neergestoken, ontwaakt ze met een kwaadwillige parasiet in haar hoofd. Meldingen van beestachtige slachtpartijen overspoelen inmiddels de wereld en de overheid en het leger zoeken radeloos naar een manier om deze bizarre oorlog te winnen. Gelukkig werkt het Venom-achtige trucje niet op iedereen, want niet elke parasiet kan zijn gastheer overmeesteren. Wat volgt is een innerlijk tweekamp over het recht van overleven, voor zowel Su-in als de weifelende parasiet genaamd Heidi.

Met de gelijknamige manga als leidraad trakteert het zesdelige Parasyte: The Grey op monsters met vlijmscherpe tentakels en buitenaardse wormen die hersenen eten. Geland op aarde om het heersende ras uit te roeien en zelf de planeet te bewonen, is het voor hen zaak om lichamen over te nemen en deze tot voertuigen te maken. Zonder menselijk lichaam zijn ze immers weerloos. Maar zodra deze vijandige entiteiten zich eenmaal vastbijten in de hersenpan van hun gastheer, vormen zij een gevaar waar de mensheid niet op is voorbereid.

Iedereen staat op de gastenlijst, maar sommigen hebben een brein dat bestand is tegen verorbering, zoals een crimineeltje met een jeukend geweten en natuurlijk ook de onbevreesde chick met een bazooka. Deze rij goedzakken worstelt zich door de wet heen, terwijl eerder zo moordlustige aliens in tweestrijd staan met hun visie. Toch laat dit clichématige gegeven de serie niet wankelen. Want ondanks de standaard parade van personages is de verhaallijn van Parasyte: The Grey sterk genoeg om hen hier in mee te nemen in plaats van een stoorzender te zijn.

En heb je het over parasieten, dan heb je het over ongenode gasten. Het spectaculaire aan bodysnatchen is dan ook de totale switch van karakter en de daarvoor uitverkoren acteurs slaan op commando naadloos om naar hun alternatieve ego. Zo abrupt als zij van monster naar mens kunnen schakelen, getuigt van sterk inlevingsvermogen. Alsof je naar een ander persoon kijkt. Van individu met een eigen wil naar leeg en doods zonder emotie. En zodra dit zelfs de kijker kippenvel over de armen doet lopen, weet je dat Zuid-Koreaanse horror zich jouw nieuwe favoriete genre mag noemen.

Dergelijke gruwel moet je liggen. Deze variant schuift net even een vakje verder dan wat het woordenboek verstaat onder horror en is gegarandeerd funest voor kijkers met een zwakke maag. Maar wie die deze planeet graag op een zeer grafische wijze door monsters overgenomen ziet worden, zal de rollende koppen in Parasyte: The Grey juist waarderen. Alle zes afleveringen vegen de vloer aan met geijkte griezelseries en wijken meer dan eens wordt af van het kader. Parasyte: The Grey is dan ook de perfecte overbrugging als je in de wachtkamer zit af te tellen naar het volgende seizoen van grote broer Sweet Home.

★★★★★

Parasyte: The Grey is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Parasyte: The Grey te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen