search
Deze steengoede scifi-serie met een 9.0 op de IMDb kijk je nu Disney+
Series / Specials

Deze steengoede scifi-serie met een 9.0 op de IMDb kijk je nu Disney+

'Firefly' is een sciencefiction/space western-serie uit 2002 die bestaat uit een seizoen van 14 afleveringen.

Zin in een goede scifi-serie? Dan kan je op Disney+ terecht voor de serie Firefly. Deze scifi/space western-serie uit 2002 is bedacht door Joss Whedon, die ook de televisieseries Buffy the Vampire Slayer en Angel heeft gemaakt en de Marvel-film The Avengers heeft geschreven en geregisseerd.

Firefly is vernoemd naar de protagonist, het ruimteschip van het type Firefly dat de vorm van een vuurvliegje heeft en waarvan het achterlijf licht uitstraalt. De serie volgt de avonturen van de rebelse bemanning van Serenity, een ruimteschip van de Firefly-klasse. De cast bestaat uit de negen personages die aan boord van Serenity leven. Whedon pitchte de show als "negen mensen die naar de duisternis van de ruimte kijken en negen verschillende dingen zien". Deze negen personages worden gespeeld door Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Jewel Staite, Sean Maher, Summer Glau en Ron Glass.

Verhaal


De serie speelt zich af in het jaar 2517, op verschillende planeten en manen in een door de mens gekoloniseerd sterrenstelsel. Het verhaal volgt de belevenissen van de bemanning van de Serenity. Veel van deze mensen hebben pas geleden gevochten in een burgeroorlog en deze verloren. Ze proberen nu een bestaan op te bouwen als pioniers aan de rand van hun sterrenstelsel.

Ze worden tegengewerkt door zowel criminelen als door de Alliantie, de centrale federale regering die bestaat uit de twee overgebleven grootmachten, de Verenigde Staten en China, en die controle uitoefent op bijna het hele sterrenstelsel. Volgens Whedon's visie "zal er niets veranderen in de toekomst: technologie zal vooruitgaan, maar we zullen nog steeds dezelfde politieke, morele en ethische problemen hebben als vandaag."

Een Seizoen


Firefly was geliefd bij zowel de critici als bij het publiek en heeft daardoor een hoge score van 9,0 op tien op IMDb. Het staat op de 32ste plaats in de lijst van beste series en won een Emmy Award voor Beste Speciale Visuele Effecten voor een Serie. Ondanks dat de serie geliefd was bij de critici en de kijkers, werd deze al na slechts één seizoen geannuleerd.Er waren meerdere redenen voor het annuleren van de serie. Zo leverde Firefly niet de verwachte kijkcijfers op, onder meer door een ongelukkige uitzendtijd op vrijdagavond en door het uitzenden van de afleveringen in onbedoelde volgorde. De serie werd nog voor het einde van het eerste seizoen van het scherm gehaald. Dit leverde een storm van protest onder de fans van de serie op, die acties begonnen om Firefly weer terug op de buis te krijgen. In de VS werden maar 11 van de 14 afleveringen op televisie getoond. Uiteindelijk kwam de dvd uit van de serie met alle 14 afleveringen en werd die veel verkocht.

Serenity


Door de vele dvd's die werden verkocht en door het succes van de serie nadat het uitgezonden werd, konden Whedon en Universal Pictures Serenity produceren, een film uit 2005 die het verhaal van de serie voortzet. De film speelt zich zes maanden na het einde van de serie af en is een volwaardige afsluiting voor de verhaallijn van Firefly. Alle negen acteurs die te zien waren in Firefly, hernamen hun rol van de serie voor de film.Zin om Firefly te zien? Je kan alle afleveringen van de serie bekijken op Disney+. Wil je ook de film zien? Serenity kan je niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Firefly! Natuurlijk een topserie. Of denk jij daar anders over?

 • Heel anders

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee, het is echt een topserie

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen