search
'I Dina Händer': een waarschuwing voor het hellende vlak van kleine criminaliteit
Recensie

'I Dina Händer': een waarschuwing voor het hellende vlak van kleine criminaliteit

Na het zien van deze indrukwekkende serie zal iedere ouder zijn kind beter in de gaten houden.

Regie: Anna Zackrisson | Cast: Olle Strand (Douglas Arnfeldt), Yasir Hassan (Bilal Ali), Yusra Warsama (Leila Ali), Mohamed Abdirahman Koje (Tusane Ali), Solomon Njie (Mehdi Bah), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 38-48 minuten | Jaar: 2024

I Dina Händer begint met de veertienjarige Dogge die zijn beste vriend Bilal doodschiet. Kort daarvoor raakten ze in de problemen met drugsdealer Mehdi, een tot dan toe een relatief onschadelijke, kleine crimineel waarvoor ze kleine klusjes uitvoerden om wat zakgeld te verdienen. Wat is begonnen als een lucratief bijbaantje, blijkt een hellend vlak richting een tragische uitkomst voor beide vrienden.

Zweedse misdaadseries staan bekend om hun kwaliteit en I Dina Händer houdt die standaard hoog. In slechts vijf afleveringen weet deze miniserie een intens en indrukwekkend verhaal te vertellen zonder te vervallen in onnodige complicaties. Er zijn geen grote wendingen of knallende actiescènes. Alles staat of valt met de emoties die moeten worden overgebracht aan de kijker. Gelukkig is elke emotie vanaf de bank voelbaar.

Dat is voor een groot deel te danken aan het indrukwekkende vertolkingen van de jonge acteurs. Yasir Hassan straalt als Billy een onschuld uit waardoor je hem persoonlijk uit het beeld zou willen slepen om hem van zijn naderende einde te redden. Dogge heeft meer gezien in zijn jonge leven en dat zie je in de ogen van vertolker Olle Strand. Dat acteurs hun rollen goed vertolken is altijd gewenst, maar extra belangrijk voor een serie als I Dina Händer.

De ouders van Dogge zijn amper te zien. Zijn vader is overleden en zijn moeder heeft het hier zo moeilijk mee dat ze haar zoon uit het oog verliest, waarna hij afdwaalt richting de marges van de samenleving. Billy's moeder daarentegen is zich bewust van het gevaar en doet wat ze kan om haar zoon te beschermen. Yusra Warsama maakt indruk als rouwende moeder, vol emotie om het verlies van haar zoon en gebukt onder de taak haar overlevende kinderen veilig te houden.

Een ander sterk aspect is de compactheid. De serie geeft precies informatie genoeg over elk personage om zijn of haar rol in het verhaal te begrijpen. We weten niet hoe lang Dogge en Billy al vrienden zijn, maar wel dat het schokkend is dat de een de ander zomaar neerschiet. We weten niet waarom de ouders van Billy gescheiden zijn, maar wel dat het gebrek aan een vader ervoor heeft gezorgd dat Billy het foute pad op is gegaan. Zo blijven we gefocust op de boodschap die I Dina Händer zo effectief weet over te brengen.

Een van de meest bijzondere scènes vindt plaats de rechtbank, waar Mehdi terechtstaat. Hij is de schurk van de serie, het personage waar we ons van zouden moeten afkeren. Tot dit moment is dat ook precies wat we doen, maar als hij zijn vonnis hoort en zich direct tot zijn moeder keert, is de jonge drugsdealer niet langer een harteloos monster. In plaats daarvan zien we een hulpeloze tiener, bang om zijn moeder teleur te stellen.

★★★★☆

I Dina Händer is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om I Dina Händer te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen