search

Ons nieuws van maandag 29 april 2024

'Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story': doorleefde terugblik
Recensie

'Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story': doorleefde terugblik

Een trotse, maar gegroefde carrière-overdenking van een uiterst vermoeide rockzanger.

Regie: Gotham Chopra | Afleveringen: 4 | Speelduur: 59-93 minuten | Jaar: 2024

"Ik werd geboren met een zonnebril en een gitaar", glimlacht een melancholische Jon Bon Jovi als het begin van zijn jongensdroom ter sprake komt. De vierdelige muziekdocumentaire Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story heeft het voorkomen van een versierde jukebox, maar de ziel van een vermoeide zanger. Veertig jaren in de schijnwerpers hebben hun tol geëist, zo bleek in 2022 tijdens de zoveelste concertreeks. Deze trotse, maar gegroefde carrière-overdenking is op onderhoudende wijze in die concertreeks verankerd.

In het voorjaar van 2020 zette de coronapandemie een dikke streep door een Bon Jovi-tournee die vernoemd was naar het passend getitelde studioalbum 2020. Twee jaar later zag de iconische rockband alsnog kans het podium weer te betreden. Voor het eerst in tientallen jaren vielen de optredens leadzanger Jon Bon Jovi loodzwaar en kostten ze hem meer energie dan hij van het publiek terugkreeg. In de zomer van 2022 bleek een stemoperatie noodzakelijk.

Het is tekenend dat de rockband Bon Jovi genoemd is naar zijn leadzanger. Die heeft er naar eigen zeggen nooit een messiascomplex op nagehouden, maar sleepte wel jarenlang iedereen mee in zijn energieke manier van doen en denken. Op dat vlaggenschip was geen ruimte voor twee ego's en dus is het een klein wonder dat het pas in 2013 definitief botste met hoofdgitarist en harmoniezanger Richie Sambora.

Na het megasucces van derde album Slippery When Wet (1986) was er ook al een periode waarin verschillende bandleden, onder wie Bon Jovi zelf, worstelden met de hoe-nu-verder-vraag. Reüniealbum Keep the Faith (1992) bracht destijds redding, vertelt de zanger. Als een heilige doet de man zich geen moment voor en toch wekt de zachtblauwe belichting van zijn interviewfragmenten de suggestie van een aureool.

Thank You, Goodnight reist door de tijd, maar verliest zich nooit in een eindeloze viering van een vervlogen verleden. Het uitgangspunt van de documentaire, de beladen tour van 2022, is namelijk volledig in de afleveringen verweven. Zo kan het gebeuren dat een beeldencompilatie van jarentachtigsuccessen zonder poespas overgaat in een achter-de-schermenregistratie van een geplaagd optreden, bijna veertig jaar later. De rockgod van weleer ligt uitgeput op een vloerkleed.

Vooral in de eerste twee afleveringen is de balans tussen toen en nu nog wat onwennig. De chronologische afwerking van de gloriejaren voelt wat als een verplicht nummertje en roept in eerste instantie de vraag op of regisseur Gotham Chopra niet over een documentaire van speelfilmlengte had moeten nadenken. Gaandeweg wordt duidelijk dat de tweede aflevering met anderhalf uur flink aan de lange kant is, maar het restant overtuigt wel. Hoe dichter Thank You, Goodnight bij de tour van 2022 komt, hoe passender de doorleefde terugblik aandoet.

Chopra en Bon Jovi kunnen er nog zo veel cassettebandjes en antieke concertbeelden bijhalen, de hoogtepunten zijn de momenten waarop de muzikale vedette van toen het nog wel probéért maar niet meer kan. Onverbloemd, over jarentachtighit Livin' on a Prayer: "Ik heb spijt van die verandering in toonhoogte. Je kunt van een zestigjarige niet verwachten dat hij dat nog haalt." Thank You, Goodnight is absoluut geen leedvermaak, maar een eerlijke neerslag van het tanende rockersbestaan.

★★★☆☆

Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'I Dina Händer': een waarschuwing voor het hellende vlak van kleine criminaliteit
Recensie

'I Dina Händer': een waarschuwing voor het hellende vlak van kleine criminaliteit

Na het zien van deze indrukwekkende serie zal iedere ouder zijn kind beter in de gaten houden.

Regie: Anna Zackrisson | Cast: Olle Strand (Douglas Arnfeldt), Yasir Hassan (Bilal Ali), Yusra Warsama (Leila Ali), Mohamed Abdirahman Koje (Tusane Ali), Solomon Njie (Mehdi Bah), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 38-48 minuten | Jaar: 2024

I Dina Händer begint met de veertienjarige Dogge die zijn beste vriend Bilal doodschiet. Kort daarvoor raakten ze in de problemen met drugsdealer Mehdi, een tot dan toe een relatief onschadelijke, kleine crimineel waarvoor ze kleine klusjes uitvoerden om wat zakgeld te verdienen. Wat is begonnen als een lucratief bijbaantje, blijkt een hellend vlak richting een tragische uitkomst voor beide vrienden.

Zweedse misdaadseries staan bekend om hun kwaliteit en I Dina Händer houdt die standaard hoog. In slechts vijf afleveringen weet deze miniserie een intens en indrukwekkend verhaal te vertellen zonder te vervallen in onnodige complicaties. Er zijn geen grote wendingen of knallende actiescènes. Alles staat of valt met de emoties die moeten worden overgebracht aan de kijker. Gelukkig is elke emotie vanaf de bank voelbaar.

Dat is voor een groot deel te danken aan het indrukwekkende vertolkingen van de jonge acteurs. Yasir Hassan straalt als Billy een onschuld uit waardoor je hem persoonlijk uit het beeld zou willen slepen om hem van zijn naderende einde te redden. Dogge heeft meer gezien in zijn jonge leven en dat zie je in de ogen van vertolker Olle Strand. Dat acteurs hun rollen goed vertolken is altijd gewenst, maar extra belangrijk voor een serie als I Dina Händer.

De ouders van Dogge zijn amper te zien. Zijn vader is overleden en zijn moeder heeft het hier zo moeilijk mee dat ze haar zoon uit het oog verliest, waarna hij afdwaalt richting de marges van de samenleving. Billy's moeder daarentegen is zich bewust van het gevaar en doet wat ze kan om haar zoon te beschermen. Yusra Warsama maakt indruk als rouwende moeder, vol emotie om het verlies van haar zoon en gebukt onder de taak haar overlevende kinderen veilig te houden.

Een ander sterk aspect is de compactheid. De serie geeft precies informatie genoeg over elk personage om zijn of haar rol in het verhaal te begrijpen. We weten niet hoe lang Dogge en Billy al vrienden zijn, maar wel dat het schokkend is dat de een de ander zomaar neerschiet. We weten niet waarom de ouders van Billy gescheiden zijn, maar wel dat het gebrek aan een vader ervoor heeft gezorgd dat Billy het foute pad op is gegaan. Zo blijven we gefocust op de boodschap die I Dina Händer zo effectief weet over te brengen.

Een van de meest bijzondere scènes vindt plaats de rechtbank, waar Mehdi terechtstaat. Hij is de schurk van de serie, het personage waar we ons van zouden moeten afkeren. Tot dit moment is dat ook precies wat we doen, maar als hij zijn vonnis hoort en zich direct tot zijn moeder keert, is de jonge drugsdealer niet langer een harteloos monster. In plaats daarvan zien we een hulpeloze tiener, bang om zijn moeder teleur te stellen.

★★★★☆

I Dina Händer is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze scifi-serie ken je waarschijnlijk niet: 'The Lazarus Project'
Series / Specials

Deze scifi-serie ken je waarschijnlijk niet: 'The Lazarus Project'

Sciencefictionfans genieten van een opmerkelijke serie over tijdreizen en massale destructie, met slechts twee seizoenen.

Sciencefictionfans hebben helaas maar twee seizoenen kunnen genieten van deze opmerkelijke serie die over tijdbeheersing gaat.

The Lazarus Project is een uiterst geheime organisatie die in staat is om de klok terug te zetten wanneer er zich een massale vernietiging van de mens heeft voorgedaan of zal voordoen.

De vriendin van George


Deze Britse serie is gecreëerd door Joe Barton. In de hoofdrol schittert Paapa Essiedu als George Addo. Anjli Mohindra speelt Archie, Charly Clive kruipt in de rol van Sarah Leigh om wie het eigenlijk allemaal draait als de vriendin van George.

George zit vast in een soort tijdlus. Elke morgen is het 1 juli als hij wakker wordt. Hij is de enige die dit opmerkt. Niemand anders heeft dit door. Dan wordt hij door een geheimzinnig vrouw (Archie) benaderd om haar te volgen naar het ultra geheime kantoor van The Lazarus Project.

Tijdreizen


George leert dat hij een speciale gave heeft. Hij kan tijdreizen. Hij draagt een soort gemuteerd gen dat hem in staat stelt om dit te doen en om zich de reizen te herinneren.Het team van het Lazarus-project moet elke dreiging van massavernietiging zien te voorkomen. Ze doen dit door te observeren, vervolgens een tijdreset te initiëren om de verantwoordelijken te stoppen en de vernietiging terug te draaien.

BAFTA-award


Het eerste seizoen ging in juni 2022 in première. Het tweede deel; nog niet zo lang geleden in november 2023. In datzelfde jaar won de serie een BAFTA-award voor beste televisiedrama.Op IMDb staat een wat twijfelachtige score: 7,2. Voor de echte tijdreizigers had dat cijfer hoger mogen zijn. Zij hopen ook nog dat de Britse betaalzender Sky Max tekent voor een derde seizoen.

In Nederland


De serie is is niet op een streamingdienst in Nederland te bekijken. Bij de bekende webwinkels is ongetwijfeld een Dvd-uitgave beschikbaar.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek 'De Bauers - 20 jaar later' en deze 7 andere nieuwe afleveringen op NPO Start & Plus
Series / Nieuws

Ontdek 'De Bauers - 20 jaar later' en deze 7 andere nieuwe afleveringen op NPO Start & Plus

Elke week vallen er weer genoeg nieuwe afleveringen te streamen van Nederlandse bodem.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Zussen


Verschijnt op: Woensdag 1 mei | Release: Seizoen 1 - aflevering 4 | Genre: Drama | Kijk op: NPO Start

Drie vrouwen komen bij de notaris, blijken halfzussen te zijn en moeten de erfenis (een boerderij) samen zien te verdelen. Ondertussen rijst de vraag hoe hun half-zussenschap zit èn hoe hun vader is overleden.
De Bauers - 20 jaar later


Verschijnt op: Donderdag 2 mei | Release: Seizoen 1 - aflevering 5 | Genre: Documentaire / Komedie / Familie | Kijk op: NPO Start

Twintig jaar geleden volgde heel Nederland Frans Bauer, zijn Maris, hun twee jonge zoons en zijn prille carrière. Hoe gaat het er nu, 20 jaar later, aan toe? Nu de vier jongens inmiddels jongvolwassen zijn en Frans als zanger alles heeft bereikt waar hij van droomde?
Even tot hier


Verschijnt op: Zaterdag 4 mei | Release: Seizoen 11 - aflevering 5 | Genre: Komedie / Spelprogramma / Muziek | Kijk op: NPO Start

Niels van der Laan en Jeroen Woe maken op geheel eigen wijze en in een razend tempo een samenvatting van de week die achter ons ligt. Samen met de Miguel Wiels band, een verrassende artiest én een simpel liedje over een best wel ingewikkeld onderwerp.
Overige series nieuw op NPO Start & Plus


Hieronder de overige series die deze week op NPO Start & Plus verschijnen.

29 april: Hunted into the Wild VIPS (seizoen 1 - aflevering 5) - Reality-TV - Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

29 april: Keuringsdienst van waarde (seizoen 24 - aflevering 18) - Consumentenprogramma / Documentaire - Klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? De verslaggevers van de Keuringsdienst nemen de telefoon ter hand en duiken in de wondere wereld van ons voedsel.

29 april: Van Roosmalen & Groenteman (seizoen 7 - aflevering 16) - Talkshow - Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen geven hun scherpe, uitgesproken en vrolijke blik op de media. Samen met twee wisselende gasten nemen Gijs en Marcel de hoogte- en dieptepunten van de voorbije mediaweek door.

29 april: Wie is de Mol? België (seizoen 12 - aflevering 6) - Avontuur / Spelprogramma / Reality-TV - Onder leiding van Gilles De Coster gaan tien Vlamingen op avontuur in Sicilië. Iedereen wil de groeps-pot winnen, maar in hun midden huist een saboteur: de mol.

1 mei: Spoorloos (seizoen 21 - aflevering 6) - Documentaire - Programma dat zich richt op bloedverwanten die elkaar uit het oog zijn verloren of elkaar zelfs nog nooit hebben gezien. De redactie is door de ervaring bedreven geworden in het zoeken en opsporen van mensen. Dit doen ze in samenwerking met correspondenten in andere landen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix introduceert deze week 'A Man in Full' en 17 andere gave series
Series / Nieuws

Netflix introduceert deze week 'A Man in Full' en 17 andere gave series

Mocht je toevallig een week vrij hebben zit je met deze enorme line-up helemaal goed.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Psych


Verschijnt op: Woensdag 1 mei | Release: Seizoen 1 | Genre: Komedie / Misdaad / Mysterie | Kijk op: Netflix

Shawn Spencer blijkt een bijna bovennatuurlijke gave te hebben voor het oplossen van misdaden. Zozeer zelfs dat de politie gebruik wil maken van zijn diensten als helderziende.
A Man in Full


Verschijnt op: Donderdag 2 mei | Release: Seizoen 1 | Genre: Drama | Kijk op: Netflix

Een vastgoedmagnaat uit Atlanta met meedogenloze vijanden gaat plotseling failliet en moet zijn weg terug naar de top zien te vinden wanneer zijn imperium af begint te brokkelen.
Costa!! De serie


Verschijnt op: Donderdag 2 mei | Release: Seizoen 1 | Genre: Komedie / Muziek / Romantiek | Kijk op: Netflix

Tijdens een zomer vol muziek, feesten en romantiek stijgt de temperatuur in Club Costa: een nieuwe generatie proppers krijgt de touwtjes in handen om sluiting te voorkomen.
Overige series nieuw op Netflix


Hieronder de overige series die deze week op Netflix verschijnen.

29 april: Teasing Master Takagi-san (seizoen 1 - aflevering 7) - Komedie / Drama / Romantiek - Scholier Nishikata wordt voortdurend geplaagd door zijn klasgenote Takagi-san. Hij probeert haar een koekje van eigen deeg te geven, maar dat lukt niet.

30 april: Fiasco (seizoen 1) - Komedie - Als er op de set van een nieuwe regisseur een ramp gebeurt, legt een filmploeg achter de schermen alles vast: de ongelukken, de chantage en de sabotage.

1 mei: Don't Hate the Player (seizoen 1 - aflevering 7-9) - Reality-TV / Spelprogramma - 13 deelnemers beginnen vanaf nul aan een onvoorspelbaar strategie- en overlevingsspel waarbij ze strijden om een plek in een luxe villa en de kans om 150.000 euro te winnen.

1 mei: S.W.A.T. (seizoen 1) - Actie / Misdaad - Een sergeant krijgt in zijn woonplaats Los Angeles de taak om een eliteteam van agenten te leiden - en dodelijke spanningen in zijn gemeenschap te ontzenuwen.

1 mei: Dinner Time Live with David Chang (seizoen 1 - aflevering 13) - Reality-TV - Chef-kok David Chang presenteert een ongezouten eetervaring terwijl hij kookt voor beroemde gasten en culinaire geheimen deelt. (Live-evenement in het Engels.)

1 mei: Frankly Speaking (seizoen 1) - Komedie / Drama / Romantiek - Een gerespecteerde omroeper zegt in de uitzending ineens alles wat hij denkt. Dat trekt de aandacht van een tv-schrijver die hem uitnodigt in haar variétéshow.

1 mei: Heeramandi: The Diamond Bazaar (seizoen 1) - Drama / Historie / Romantiek - De sluwe Mallikajaan regeert over een elitehuis van courtisanes. Als er in Brits-Indië een opstand uitbreekt, bedreigt een nieuwe rivaal haar heerschappij.

1 mei: The Circle (seizoen 6 - aflevering 9-12) - Spelprogramma - Status en strategie botsen in deze combinatie van sociaal experiment en competitieserie waarin online deelnemers zich een weg flirten, bonden en faken naar 100.000 dollar.

2 mei: T.P. Bon (seizoen 1) - Animatie / Avontuur / Komedie - Bon komt per ongeluk tussenbeide in een Time Patrol-zaak en moet daarna met Ream onschuldige levens redden uit het verleden terwijl de geschiedenis doorloopt.

2 mei: Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 18) - Animatie / Avontuur / Komedie - Kerkers, draken ... en heerlijke monsterstoofpot? Avonturiers begeven zich in een vervloekt, bedolven koninkrijk om hun kameraad te redden en koken onderweg bergen voedsel.

3 mei: Postcards (seizoen 1) - Drama - Een Nigeriaanse alleenstaande moeder reist voor een medisch onderzoek naar India en blijkt onderweg de levens te beïnvloeden van iedereen die ze ontmoet.

3 mei: Selling the OC (seizoen 3) - Reality-TV - De makelaars van dit luxueuze vastgoedkantoor in Orange County tillen met hun bekentenissen, verliefdheden en confrontaties het drama op kantoor naar een nieuw niveau.

4 mei: The Great Indian Kapil Show (seizoen 1 - aflevering 6) - Komedie / Talkshow - Op een gloednieuw podium is comedian Kapil Sharma terug met zijn kenmerkende grappen, beroemde gasten, komische sketches en nog veel meer.

4 mei: The Atypical Family (seizoen 1 - aflevering 1) - Drama - Een familie die ooit gezegend was met unieke superkrachten, verliest deze krachten door hedendaagse problemen, totdat een mysterieuze vrouw alles verandert.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Actrice praat haar mond voorbij: dit is wanneer 'From' seizoen 3 komt
Series / Nieuws

Actrice praat haar mond voorbij: dit is wanneer 'From' seizoen 3 komt

Het nieuws is heuglijk voor fans van de mysterieuze horrorserie.

Eerder deze maand werden Netflix-gebruikers getrakteerd op de eerste twee seizoenen van From. De mystery-horrorserie verscheen oorspronkelijk op de Amerikaanse streamingsdienst EPIX.

From kwam binnen als een bom. Veel kijkers vonden het de engste serie die ze in tijden hadden gezien, en ook horrorkoning Stephen King liet weten onder de indruk te zijn.

Seizoen 3


Natuurlijk wilden de kijkers vervolgens meer, en er wordt reikhalzend uitgekeken naar seizoen 3. Inmiddels lijken we te weten wanneer dat seizoen volgt. Actrice Angela Moore, die de chauffeur Bakta speelt, heeft het nieuws de wereld in gebracht.

In een Instagram-post liet ze weten dat ze klaar was met haar draaidagen voor seizoen 3. Toen een fan in de reacties vroeg wanneer het seizoen te zien zal zijn, antwoordde ze: ''In de herfst!''. Overigens is de post inmiddels verwijderd, en is de kans dus groot dat Moore haar mond voorbij heeft gepraat.

Netflix


Als je voor de herfst nog eens wilt griezelen met het eerste seizoen van From dan doe je dat op Netflix. Hopelijk verschijnt het tweede seizoen ook snel op de streamer.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
18+ LEGO-set met 1.326 steentjes is een echt collector's item voor sitcom-fans
Series / Specials

18+ LEGO-set met 1.326 steentjes is een echt collector's item voor sitcom-fans

Net als de series Friends en The Office heeft Seinfeld een gave set.

De serie Seinfeld was een grote hit in de jaren 90 en nog altijd heeft de sitcom rond Jerry Seinfeld en consorten flink wat fans. Het is dus niet heel gek dat er alweer even geleden een LEGO-set verscheen van de serie.

De serie Seinfeld gaat over het titelpersonage gespeeld door Jerry Seinfeld, zijn buurman Cosmo Kramer (Michael Richards), zijn beste vriend George Costanza (Jason Alexander) en zijn ex-vriendin Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus). De LEGO-set is een replica van het appartement van Seinfeld.

Ruim 1300 steentjes


De set 21328 Seinfeld verscheen in juli 2021 en heeft uiteraard overeenkomsten met de sets van bijvoorbeeld Friends en The Office. Je krijgt bij de set minifiguren van Jerry Seinfeld, George Costanza, Cosmo Kramer, Elaine Benes en Newman.

Uiteraard ontbreken bekende voorwerpen niet, zoals een microfoon, krakeling, hengel, sneetje brood en vis in een zak. Zelfs de koelkast heeft een sticker van Superman.

De set is circa 33 centimeter breed, 18 centimeter diep en 14 centimeter hoog. De set wordt niet meer geleverd via LEGO, maar is zeker nog via de bekende LEGO-kanalen verkrijgbaar.

Seinfeld


Ben je alleen fan van de sitcom, dan vind je de negen seizoenen van Seinfeld in zijn geheel op Netflix.Disclaimer: Dit artikel is geschreven omdat het onderwerp aansluit bij series en/of films, en is niet gesponsord door LEGO of enige andere leverancier.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Big Door Prize' is een komedie op Apple Tv+ die je volgens de Rotten Tomatoes recensies niet mag missen
Series / Nieuws

'The Big Door Prize' is een komedie op Apple Tv+ die je volgens de Rotten Tomatoes recensies niet mag missen

The Big Door Prize is wellicht de beste komedie van dit moment. Critici op Rotten Tomatoes zijn laaiend enthousiast.

In september 2020 kwam het meest recente boek van schrijver M.O. Walsh uit, The Big Door Prize. Dit boek werd zijn grootste succes en werd opgepakt door Apple TV+ voor een adaptatie. Ondertussen zijn de eerste paar afleveringen van het tweede seizoen uit.

Het eerste seizoen van The Big Door Prize ging in 2023 in première en scoorde hoog bij kijkers. Zo gaven critici het seizoen een verbluffende 92% op Rotten Tomatoes en ook het publiek was enthousiast. Zij gaven de serie een score van 72%.

Seizoen 2


In seizoen 2 worden de Deerfield bewoners dichter bij elkaar gebracht en proberen ze samen uit te vogelen wat hun MORPHO-kaarten betekenen. Critici zijn blijkbaar net zo enthousiast over seizoen 2 als over seizoen 1, want zij geven de nieuwe afleveringen dezelfde score, namelijk 92%.

The Daily Beast: "Het zijn weer een zalige [...] 10 afleveringen die het hardst toeslaan wanneer je dat het minst verwacht, het soort televisie dat aandringt op de intelligentie van de kijker, in plaats van op zichzelf."

Rotten Tomatoes recensies


"[E]r is deze keer zorg en moeite gestoken in het proberen van iets anders [ten opzichte van seizoen 1]", aldus Av Club. Wel denkt de top criticus Tom Philip dat seizoen 2 geen nieuwe kijkers zal trekken, alleen fans van seizoen 1.Opvallend genoeg zijn er bijna geen recensies op Rotten Tomatoes die iets zeggen over de humor, ondanks dat The Big Door Prize een komedie is. Wel zegt Fresh Fiction dat de serie intrigerend is "net alsof je deel uitmaakt van een kampvuurcirkel, met discussies die net zo verhelderend zijn als de flakkerende vlammen."

Apple TV+


Na de recensie van Fresh Fiction gelezen te hebben is het wel duidelijk: The Big Door Prize is een komedie op Apple TV+ die je niet mag missen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fans van 'Wednesday' opgelet: dit vergelijkbaar juweeltje van Netflix ontvangt lovende recensies
Series / Nieuws

Fans van 'Wednesday' opgelet: dit vergelijkbaar juweeltje van Netflix ontvangt lovende recensies

Nieuwe Netflix-serie, gebaseerd op DC-comics, is de perfecte overlap tussen de superheldenfranchise en Netflix' Wednesday.

De personages uit de nieuwe Netflix-serie Dead Boy Detectives zullen bekend voorkomen voor fans van de DC-comic The Sandman. Zijn critici even enthousiast over de gloednieuwe serie als over de iconische comics?

De nieuwe Dead Boy Detectives van Netflix is geproduceerd door Steve Yockey die de personages geleend heeft van de DC-comic van Neil Gaiman en Matt Wagner. De serie, die 8 afleveringen telt, ging op 25 april 2024 in première.

Dead Boy Detectives


Edwin (George Rextrew) en Charles (Jayden Revri) zijn tientallen jaren na elkaar geboren en ontmoeten elkaar pas in hun dood. Ze worden beste vrienden en besluiten samen mysteries op te lossen als geesten. Ze krijgen hulp van de helderziende Crystal (Kassius Nelson) en haar vriend Niko (Yuyu Kitamura). Het maakt niet uit welke obstakels ze tegenkomen, kwade heksen, de hel of de dood, ze blijven bij elkaar.

De serie krijgt een fantastische score van maar liefst 90% op Rotten Tomatoes, maar de publieksscore is zelfs nog hoger. Fans geven de serie namelijk een verbluffende 92%.

Rotten Tomatoes


"Dead Boy Detectives" lijkt gemaakt te zijn voor fans van Netflix' "Wednesday"", aldus Pittsburgh Tribune-Review. Nuha Hassan legt uit dat de serie een sterk emotioneel gedreven plot heeft "en het is zeker hetgeen dat ervoor zorgt dat de bende de mysteries samen oplost".Ook Consequence is groot fan: Dead Boy Detectives [...] levert iets onbeschaamd vreemds, grappigs, verdrietigs en boeiends." Ook prijst de criticus de steeds beter wordende speciale effecten van The CW. The Wrap is bang dat de serie alleen door jongvolwassenen gekeken gaat worden, maar de serie is juist voor elke "kijker die van een goed stripboek of spookverhaal houdt."

Netflix


Ben je nieuwsgierig geworden naar de avonturen van Edwin en Charles? Stream dan Dead Boy Detectives op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De volledig vergeten misdaadthriller 'Top of the Lake' verdient veel meer aandacht
Series / Specials

De volledig vergeten misdaadthriller 'Top of the Lake' verdient veel meer aandacht

Elisabeth Moss speelt de hoofdrol van een detective in 'Top of the Lake'.

Elisabeth Moss kan je kennen van haar rol in de serie The Handmaid's Tale waarin ze de hoofdrol speelt van June Osborne, maar ze speelde ook de hoofdrol in een andere geweldige serie. Top of the Lake is een mysterieuze misdaadserie die werd uitgezonden in 2013 en ook een tweede seizoen kreeg, genaamd Top of the Lake: China Girl, die uitkwam in 2017.

Top of the Lake is gemaakt en geschreven door Jane Campion en Gerard Lee en geregisseerd door Campion en Garth Davis. Campion is vooral bekend om haar films The Piano en The Power of the Dog, waarvoor ze genomineerd was voor Beste Regisseur bij de Oscars en die ook won voor The Power of the Dog. Maar ze werkt dus soms ook voor televisie. Top of the Lake was Campion's eerste werk voor televisie sinds An Angel at My Table uit 1990.

Verhaal


Moss is de enige in de cast van de serie die in beide seizoenen te zien is. Ze speelt de rol van detective Robin Griffin. Top of the Lake is gedraaid in Nieuw-Zeeland en het eerste seizoen speelt zich daar ook af. In het eerste seizoen volgen we detective Robin Griffin (Moss), die onderzoek doet naar de verdwijning van een zwangere 12-jarig meisje in Nieuw-Zeeland. Onder andere David Wenham, Peter Mullan, Tom Wright en Holly Hunter zijn ook te zien in dit eerste seizoen.

Het tweede seizoen, genaamd Top of the Lake: China Girl, speelt zich vijf jaar later af in Sydney, terwijl detective Griffin de dood van een ongeïdentificeerd Aziatisch meisje onderzoekt dat op Bondi Beach is gevonden. In dit seizoen spelen ook onder andere Gwendoline Christie, David Dencik en Nicole Kidman mee.

Anna Paquin


Campion bood oorspronkelijk de rol van detective Griffin aan Anna Paquin aan, die een Canadese-Nieuw-Zeelandse actrice is en met wie Campion had samengewerkt aan The Piano, maar ze wees het af vanwege haar zwangerschap. De rol ging uiteindelijk naar de Amerikaanse Moss.Kidman, die Australisch is, kon haar deel in de serie opnemen in vijf weken, omdat ze toen ook bezig was met het draaien van Big Little Lies. De makers van Top of the Lake wilden haar heel graag in de serie en schreven deze rol speciaal voor haar. Ook Christie, die een fan is van Campion's film The Piano, voegde zich bij de cast in een rol die speciaal voor haar was geschreven, nadat ze een brief had gestuurd via een gemeenschappelijke vriend.

Goed ontvangen


Top of the Lake werd over het algemeen zeer goed ontvangen, vooral het eerste seizoen. Zo heeft het eerste seizoen van de serie een score van 95% op Rotten Tomatoes. Het oordeel van de critici op de website luidt: "Absorberend en diep sfeervol, Top of the Lake neemt scherpe, verontrustende inhoud en levert krachtige uitvoeringen met blijvende indrukken." De serie won in totaal 21 prijzen waaronder een Emmy Award en een Golden Globe.De serie was, voordat het uitkwam op televisie en via streaming, ook te zien op verschillende filmfestivals. Zo was Top of the Lake de eerste televisieserie die in première ging op het Sundance Film Festival in de VS. Later werd het volledige eerste seizoen ook getoond op het Filmfestival van Berlijn en het tweede seizoen op het Filmfestival van Cannes.

Kijken?


Alle afleveringen van Top of the Lake kan je bekijken op zowel HBO Max als Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Laatste kans: Netflix verwijdert weer een heleboel titels, waaronder je favoriete kinderfilms
Series / Nieuws

Laatste kans: Netflix verwijdert weer een heleboel titels, waaronder je favoriete kinderfilms

Dit is je laatste kans om al je favoriete kinderfilms en deze fantastische biografie met Leonardo DiCaprio te kijken.

Netflix verwijdert deze week helaas weer een heleboel films en series, waaronder enkele fanfavoriete. We hebben alle films en series die verwijderd gaan worden voor je op een rijtje gezet.

Staat jouw favoriete film of serie in de lijst? Dan is dit je laatste kans om deze nog een keertje te kijken op Netflix. Ook geven we je nog een kijktip van de week mee.

Catch Me If You Can (2002)Leonardo DiCaprio was één van de meest populaire acteurs in de jaren 90 en in het begin van de jaren 2000. Hij schittert samen met Tom Hanks in het biografische drama Catch Me If You Can uit 2002, geproduceerd door Steven Spielberg.

De film heeft een fantastische score van 96% gekregen op Rotten Tomatoes. De film volgt Frank Abagnale Jr. op zijn vlucht voor de FBI terwijl hij zich voordoet als een piloot, dokter en jurist. De film is tot 30 april te streamen op Netflix.Laatste kans


Bekijk hieronder de lijst van alle titels die deze week verwijderd worden van Netflix.

 • 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (2016) - 30 april
 • American Pie (1999) - 30 april[/i]
 • Barbie Dreamhouse Adventures (2018) - 30 april
 • Catch Me If You Can (2001) - 30 april
 • Cleo (2019) - 30 april
 • Coach Carter (2005) - 30 april
 • Dance Hall (1950) - 30 april
 • Einsatzgruppen, les commandos de la mort (2009) - 30 april
 • Éternal conflict (1947) - 30 april
 • How Do You Know (2010) - 30 april
 • Jumper )2008) - 30 april
 • Meet the Parents (2000) - 30 april
 • Simon (2016) - 30 april
 • Snatch (2000) - 30 april
 • The Remaining (2014) - 30 april
 • The Vow 2012 - 30 april
 • Total Drama (2009) - 30 april
 • Tyler Perry's Temptation Confessions of a Marriage Counselor (2013) - 30 april
 • Unfriended (2014) - 30 april
 • Baywatch (2017) - 1 mei
 • Colony (2018) - 1 mei
 • Minions (2015) - 2 mei
 • Verschrikkelijke Ikke (2010) - 2 mei
 • Verschrikkelijke Ikke 2 (2013) - 2 mei
 • Verschrikkelijke iIkke (2017) - 2 mei
 • Guilty (2019) - 3 mei
 • Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.