search
Hoe is het nu eigenlijk met Claire Danes, de hoofdrolspeelster van de hitserie 'Homeland'?
Series / Specials

Hoe is het nu eigenlijk met Claire Danes, de hoofdrolspeelster van de hitserie 'Homeland'?

Claire Danes speelde CIA-agente Carrie Mathison in de dramaserie 'Homeland' van 2011 tot 2020.

Claire Danes acteert al sinds ze een tiener was en heeft al in heel wat films en series gespeeld. Maar haar bekendste rol blijft die van Carrie Mathison in Homeland, die liep van 2011 tot 2020. Sindsdien heeft ze nog in andere series gespeeld, maar hoe is het nu eigenlijk met haar?

Op 13-jarige leeftijd kreeg Danes haar eerste grote baan door te werken aan de sitcom genaamd Dudley. Ze speelde ook een gastrol in Law & Order in de aflevering van seizoen drie genaamd Skin Deep.

My So Called Life


Danes kreeg voor het eerst erkenning door te schitteren in de tienerdramaserie My So Called Life uit 1994, waarvoor ze een Golden Globe Award voor Beste Actrice in een Dramaserie won en een nominatie ontving voor de Emmy Award voor Beste Hoofdrolspeelster in een Dramaserie.

Dat jaar maakte ze haar filmdebuut in Little Women (1994), maar ze verwierf vooral bredere bekendheid door te schitteren in de romantische film Romeo + Juliet (1996) als Juliet naast Leonardo DiCaprio als Romeo. Regisseur van de film Baz Luhrmann noemde haar toen, op 16-jarige leeftijd, "de Meryl Streep van haar generatie". Later dat jaar werd gemeld dat ze de vrouwelijke hoofdrol in Titanic afwees.

Films


Danes is sindsdien verschenen in heel wat films als The Rainmaker (1997), Les Misérables (1998), Brokedown Palace (1999), The Hours (2002), Terminator 3: Rise of the Machines (2003), Shopgirl (2005) en Stardust (2007).


Maar tussendoor had Danes tijdelijk haar acteercarrière verlaten om naar Yale te gaan, nadat ze in vijf jaar tijd 13 films had gemaakt. In 2002 keerde ze terug naar de filmwereld en speelde ze onder andere de dochter van Clarissa Vaughan (gespeeld door Meryl Streep) in The Hours. Ze verscheen ook in een Off-Broadway productie van The Vagina Monologues in 2000 en maakte haar Broadway-debuut als Eliza Doolittle in een heropleving van Pygmalion in 2007.

Homeland


In 2010 maakte Danes de stap om opnieuw in series te spelen, want de laatste keer dat ze in een serie te zien was, was in My So Called Life. Haar eerste rol sinds haar terugkeer naar televisie was onmiddellijk een grote rol: Carrie Mathison in Homeland. Een jaar voordat ze als Carrie te zien was, speelde ze wel de titelrol in de HBO-film Temple Grandin. Voor deze rol won ze een Emmy Award en een Golden Globe.


Maar haar echte terugkeer naar televisie was dus in Homeland, waarin ze in alle negen seizoenen de hoofdrol speelde van Carrie Mathison. De serie liep van 2011 tot 2020 en was een groot succes. Het zou een van de grootste rollen in haar carrière worden. Voor haar rol in Homeland won Danes twee Emmy Awards en twee Golden Globes voor Beste Actrice in een Dramaserie.

Verdere carrière


Tijdens de periode van Homeland, speelde Danes ook in drie films, wat ook voorlopig haar laatste films zijn. Je hebt As Cool as I Am (2013), Brigsby Bear (2017) en A Kid Like Jake (2018). Ze was in die periode ook in een aflevering te zien van Master of None en Portlandia.


Nadat Homeland geëindigd was in 2020, duurde het twee jaar voordat we Danes opnieuw op ons scherm te zien kregen. Want in 2022 speelde ze in de miniseries The Essex Serpent, naast Tom Hiddleston, en Fleishman Is in Trouble. In 2023 verscheen ze ook in de miniserie Full Circle, wat voorlopig het laatste project is waarin Danes te zien was.

Kijken?


Voorlopig staan er geen nieuwe projecten gepland waarin Danes zal spelen, dus het is afwachten wat we nog van haar kunnen verwachten. Intussen kan je steeds genieten van haar als Carrie in Homeland, die je kan bekijken op Disney+.


Wil je de recentere series zien waarin ze speelde? The Essex Serpent is te vinden op Apple TV+, Fleishman Is in Trouble kan je bekijken op Disney+ en Full Circle is te zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Baal jij ervan dat Homeland is afgerond?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen