search
'Blood Free': kweekvis voor iedereen
Recensie

'Blood Free': kweekvis voor iedereen

Een moedige poging om de wereld te redden stuit op hard verzet.

Regie: Park Cheol-Hwan| Cast: Woo Chae-Woon (Ju Ji-Hoon), Han Hyo-Joo (Yun Ja-Yu), Lee Hee-Jun (Seonu Jae), Lee Mu-Saeng (On San), Jun Suk-Ho (Seo Hui) e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 49-65 minuten| Jaar: 2024

Yun Ja-yu staat aan het hoofd van het succesvolle bedrijf BF (Blood Free). Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van kweekvlees: vlees dat wordt gemaakt in een laboratorium met behulp van stamcellen van dieren. Het bedrijf wil uitbreiden naar het kweken van vis. Dit zou veel arbeiders hun baan kosten. Zij bedreigen Yun Ja-yu daarom met de dood. De situatie verslechtert wanneer Yun besluit om, ondanks de waarschuwingen, toch door te gaan met de productie van kweekvis.

Yun Ja-yu haar motivaties zijn vanaf het eerste moment glashelder. Ze leidt haar bedrijf met niets anders dan goede bedoelingen voor de wereld en het klimaat. Toch duurt het pas even voordat ze je vertrouwen wint. Het zit zo in ons om politici of mensen in de particuliere sector met veel macht en kapitaal te wantrouwen. De serie zet deze psychologie op een interessante manier in door enkel en alleen te laten zien dat ze een schoon geweten heeft, de kijker doet vervolgens de rest.

Het is tragisch om te zien dat haar missie door diplomatiek geneuzel steeds moeilijker wordt. Zo trekt de serie een duidelijk parallel met de werkelijkheid, waarin concrete stappen voor het aanpakken van de milieucrisis steevast op niets uitlopen door diplomatieke beweegredenen. Iets wat we al vaak eerder gezien hebben in films en series over dit onderwerp, maar toch is het van groot belang dat we dit blijven zien.

Yun Ja-yu staat dan wel aan het hoofd van dit megabedrijf, in de omgang is ze een teruggetrokken, introvert persoon. Ze is wel veel aan het woord in haar professionele leven, maar in haar privéleven heeft ze behoefte aan rust en stilte. Deze terughoudendheid zorgt ervoor dat je nooit helemaal weet wat er in haar omgaat, wat zorgt voor een interessante kijkervaring. Wel is er af en toe een voice-over te horen waardoor we iets dichter bij haar binnen komen. Toch houdt de serie ons subtiel op enige afstand.

Ook het belangrijkste personage op Yun Ja-yu na, Woo Chae-Woon, weegt zijn woorden zorgvuldig af, een typische eigenschap van een introvert persoon. Naast dat dit mysterie oplevert, is het ook simpelweg een cultureel verschil. Westerse kijkers ervaren introversie dan ook heel anders dan Aziatische kijkers. Hier heerst het stereotype dat introverte mensen saai zijn, niet sociaal en afstandelijk. In veel Aziatische landen is dit omgekeerd, en is introversie een teken van wijsheid en respect; een positieve eigenschap. Dit zorgt voor een interessante cultuurshock in het kijken van deze serie, waar wij westerlingen best wat van kunnen leren.

De serie stelt dat de klimaatcrisis een paradoxale situatie is waar geen oplossing voor lijkt te zijn. Zelfs al krijgen we het voor elkaar om het zo in te richten dat we niet langer afhankelijk zijn van de bio-industrie, zoals in de serie getoond wordt, dan nog zou dit catastrofale gevolgen hebben voor heel veel mensen. Een nogal pessimistische opvatting die ervanuit gaat dat de mens totaal niet open staat voor verandering. Hoewel het cruciaal is om series en films te maken over de klimaatcrisis, dreigt deze conservatieve benadering de hoop op verbetering te ondermijnen.



Blood Free is te zien bij Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Blood Free te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen