search
'Maryland': ontroerend familiedrama raakt tot het laatste moment
Recensie

'Maryland': ontroerend familiedrama raakt tot het laatste moment

Dramaserie waarin een tragische gebeurtenis twee uit elkaar gegroeide zussen weer tot elkaar brengt.

Regie: Susan Tully | Cast: Suranne Jones (Becca), Eve Best (Rosalinde), Stockard Channing (Cathy), Hugh Quarshie (Pete), Andrew Knott (Jim), e.a. | Afleveringen: 3 | Speelduur: 47-50 minuten | Jaar: 2023

Als je moeder plotseling komt te overlijden is dat natuurlijk al een tragische gebeurtenis. Maar wat als dat gebeurt op een plek waarvan je niet wist dat ze zich daar bevond? En wat als later dan ook nog eens blijkt dat er zich nog heel veel meer afspeelde in het leven van je moeder, zonder dat je dat wist? Dit is wat de zussen Becca en Rosalinde meemaken in de miniserie Maryland.

Het verhaal begint, zoals bij zoveel van dit soort drama’s, bij een (in dit geval onverwacht) overlijden. De zussen Becca en Rosalinde reizen vervolgens af naar de plek waar hun moeder is gestorven: het eiland Man, om hun moeder naar huis te halen. Al snel blijkt echter dat hun moeder heel wat geheimen had, en de zussen gaan op zoek naar antwoorden op de vragen die zich alsmaar blijven vormen.

Naast deze familietragedie heeft Maryland nog een diepere boodschap. De zussen Becca en Rosalinde zijn twee totaal verschillende types, die jaren geleden al uit elkaar gegroeid zijn. Rosalinde was als kind ernstig ziek, waardoor Becca naar de achtergrond verdween. Rosalinde vertrok toen ze volwassen was en haar leven leek een stuk spannender dan het standaard leventje van Becca met haar gezin.

Doordat de zussen na het overlijden van hun moeder op elkaar aangewezen zijn en samen op het eiland verblijven om antwoorden te vinden, worden de zussen gedwongen ook elkaar weer beter te leren kennen. Zonder dat zij dit in de gaten hebben, brengen alle gebeurtenissen hen weer terug bij elkaar.

Het verhaal wordt op een ontroerende manier gebracht en de winderige, grillige weersomstandigheden op het eiland dragen perfect bij aan de droevige sfeer. Het acteerwerk van met name Suranne Jones en Eve Best als de twee zussen is van uitstekend niveau. Deze twee totaal verschillende types die samen hetzelfde doormaken, beiden op hun eigen manier, maar met een ijzersterke zusterliefde die alles bij elkaar houdt, worden perfect door hen ingekleurd.

Deze miniserie telt slechts drie afleveringen en dat is precies genoeg voor de kern. De serie heeft een prettig tempo, zonder inhoudsloze opvulling en niet te snel. Wel zijn er best mogelijkheden om het verhaal nog wat uit te breiden met extra verhaallijnen. Het verhaal van de vader bijvoorbeeld, of de relatie van Becca, krijgen nu nauwelijks de ruimte.

Het mooie is dat het plot een soort puzzel is, waarvan steeds meer stukjes op hun plaats vallen. Sommige opvallend, omdat er praktische zaken worden opgelost. Andere zijn subtieler, omdat ze zich in een diepere laag bevinden. Het verhaal is ontroerend en raakt tot het laatste moment.

★★★☆☆

Maryland is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Maryland te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen