search
De prachtige Kelly uit 'Married... with Children': Hoe gaat het met Christina Applegate?
Series / Specials

De prachtige Kelly uit 'Married... with Children': Hoe gaat het met Christina Applegate?

Christina Applegate is bekend geworden door haar rol als Kelly Bundy in de sitcom 'Married... with Children'.

Christina Applegate acteert sinds ze een klein kindje was. Zo maakte ze haar televisiedebuut in 1972 samen met haar moeder in de soapserie Days of Our Lives en speelde ze op 3 maanden oud in een reclame voor Playtex-babyflesjes. Maar ze werd vooral bekend door haar rol als Kelly Bundy in Married... with Children. Hoe gaat het nu eigenlijk met Applegate?

Hoewel ze zo jong was toen ze al eens op televisie te zien was, duurde het tot 1981 voordat ze haar filmdebuut maakte in de horrorfilm Jaws of Satan. Dat jaar verscheen ze ook in de film Beatlemania. Ze debuteerde als jonge Grace Kelly in de televisiefilm Grace Kelly (1983) en verscheen in haar eerste televisieserie in Showtime's politieke komedie Washingtoon (1985), waarin ze de dochter van een congreslid speelde.

Married… with Children


Na gastrollen te spelen in verschillende televisieseries, waaronder All is Forgiven, Still the Beaver, Amazing Stories en Family Ties, maakte Applegate in 1987 haar grote doorbraak door haar rol als Kelly Bundy in de komische sitcom Married... with Children (1987-1997). Ze speelde deze rol in alle 11 seizoenen van de serie. Toen Married... with Children in 1997 werd geannuleerd, stelden de producenten een spin-off voor rond Kelly Bundy, maar Applegate weigerde.

Terwijl ze aan Married... with Children werkte, was Applegate ook te zien in tal van andere projecten. Zo was ze te zien in Dance 'til Dawn (1988) en Streets (1990), waarin een tienerdrugsverslaafde wordt gestalkt door een psychotische politieagent. Ze had gastrollen in 21 Jump Street (1988) en Top of the Heap (1991) en presenteerde Saturday Night Live (1993) en MADtv (1996).

Films en Friends


De rol van Sue Ellen Crandell in de zwarte komedie Don't Tell Mom the Babysitter's Dead (1991) was Applegates eerste hoofdrol in een mainstream film, waarin ze een opstandige tiener speelde die gedwongen wordt voor haar broers en zussen te zorgen nadat hun zomeroppas sterft. Ze had ook rollen in films zoals Vibrations (1995), Across the Moon (1995), Wild Bill (1995), Mars Attacks! (1996) en Nowhere (1997).



Applegate bouwde na Married... with Children een succesvolle film- en televisiecarrière op, waarbij ze een Emmy Award won en nominaties ontving voor vier Golden Globe Awards en een Tony Award. Die Emmy won ze voor haar rol in de aflevering The One with Rachel's Other Sister van Friends. Ze speelde in deze sitcom in twee afleveringen de zus van Rachel.

Andere sitcoms


Een jaar na het einde van Married… with Children was Applegate al te zien in een andere sitcom, genaamd Jesse, waarin ze de hoofdrol speelde. De serie liep van 1998 tot 2000. In 2002 speelde ze samen met Cameron Diaz in de film The Sweetest Thing. Daarna speelde ze van 2007 tot 2009 opnieuw de hoofdrol in een sitcom, genaamd Samantha Who?.



Samantha Who? ging over een 30-jarige vrouw die na een ongeluk met vluchtmisdrijf geheugenverlies ontwikkelt en haar leven, haar relaties en zichzelf opnieuw moet ontdekken. Applegate ontving twee nominaties bij de Emmy Awards en twee nominaties bij de Golden Globe Awards. Kort nadat de annulering was aangekondigd, begon ze een campagne om de serie weer in productie te krijgen, wat niet lukte.

Dead To Me


Van mei 2019 tot november 2022 speelde Applegate samen met Linda Cardellini in de Netflix-serie Dead to Me. Zij was tevens uitvoerend producent van de serie. Applegate ontving twee nominaties bij de Emmy Awards voor haar werk in de serie, evenals nominaties voor een Golden Globe Award en een SAG Award.



Sindsdien gaat het minder goed met Applegate, die in 2021 aankondigde dat ze multiple sclerose (MS) heeft. De ziekte beïnvloedde haar vermogen om tijdens het laatste seizoen van Dead to Me op de set te presteren aanzienlijk. In 2008 moest Applegate ook worden behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium. Ze heeft beide borsten moeten laten amputeren.

Toekomst


Applegate zei in 2023 dat ze vanwege haar ziekte waarschijnlijk niet meer voor de camera zou acteren, maar dat ze wel open zou staan voor stemwerk, zoals in een geplande animatie-herleving van Married... with Children, en daarnaast achter de schermen zou werken.



De animatie-herleving van Married… with Children is een van de toekomstige projecten waaraan Applegate meewerkt. Ze zal in de animatieserie haar rol als Kelly Bundy hernemen. Daarnaast is ze dit jaar begonnen met een podcast met actrice Jamie-Lynn Sigler die ook MS heeft.

Kijken?


Married… with Children is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, dus als je Applegate als Kelly wil zien, zal je de dvd ervan moeten kopen. Je kan wel de voorlopig laatste serie met Applegate, Dead To Me, bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij in de jaren 80 de sitcom Married... with Children gekeken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen