search
Niemand had het erg gevonden als dit irritante 'The Sporanos'-personage in seizoen 1 dood was gegaan
Series / Specials

Niemand had het erg gevonden als dit irritante 'The Sporanos'-personage in seizoen 1 dood was gegaan

Livia Soprano mocht blijven door belangrijke wens van zieke actrice

In het eerste seizoen van The Sopranos leren we hoofdpersonage Tony Soprano uitgebreid kennen. Hij gaat naar therapie omdat hij last heeft van paniekaanvallen. Hoewel de aanvallen door meerdere dingen veroorzaakt worden, is een oorzaak glashelder: Livia Soprano.

Livia Soprano (Nancy Marchand) is de moeder van hoofdpersoon Tony Soprano (James Gandolfini). Ze is meestal gemeen, kan racistisch zijn en veroorzaakt een hoop problemen. Livia is hulpbehoevend, maar wil absoluut geen hulp. Zo pest ze de thuiszorg weg en wil ze niet naar een verpleeghuis.

Livia zou maar een seizoen te zien zijn


De conflicten tussen Tony Soprano en zijn moeder stonden eigenlijk centraal in het eerste seizoen. Livia wist constant de aandacht van haar zoon op te eisen en bracht dit iedere aflevering terug.

Het personage zou eigenlijk na het eerste seizoen verdwijnen, omdat Livia Soprano dood zou gaan. David Chase, bedenker van The Sopranos, had in gedachte dat Tony zijn moeder zou ombrengen door een kussen op haar hoofd te drukken.

Laatste wens is doorwerken


Maar toen bleek actrice Nancy Marchand kanker te hebben. Haar wens was om door te blijven werken en daar luisterde Chase graag naar: Livia Soprano mocht het volgende seizoen terugkeren.



Nancy Marchand is in het jaar 2000 overleden aan de gevolgen van longkanker. Marchand overleed een dag voor haar 72e verjaardag. Met het overlijden van de actrice kwam er ook een einde aan het personage Livia Soprano, die uiteindelijk in drie seizoenen te zien was.

Personage gebaseerd op eigen moeder


David Chase heeft het karakter van Livia gebaseerd op zijn eigen moeder en zelfs quotes van zijn moeder gebruikt voor het fictieve personage. Hij beschrijft het karakter van zijn moeder dan ook als gemeen, kattig en kleinerend.

De zes seizoenen van The Soprano’s zijn te streamen via HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Livia Soprano: ja, dat was best wel een irritant personage in The Sopranos

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen