search
Blu-ray recensie: 'Wolf Hall'
Series / Blu-ray Review

Blu-ray recensie: 'Wolf Hall'

Prima uitgave van een puike BBC-serie!

Cast: Mark Rylance (Thomas Cromwell), Damien Lewis (Henry VIII), Claire Foy (Anne Bolyn), Thomas Brodie-Sangster (Rafe Sadler), Joss Porter (Richard Cromwell) e.a. | Jaren: 2015 | Zender: BBC

Hilary Mantel schreef twee romans, gebaseerd op een spannende periode in het leven van de Engelse koning Hendrik VIII. Die twee romans, Wolf Hall en Bringing up the bodies, zijn door de Britse omroep, BBC, naar het kleine scherm gebracht. Het geheel is een spannende kennismaking met Thomas Cromwell, de adviseur van de koning. De serie over zijn leven is nu in Nederland op Blu-ray en Dvd verkrijgbaar.

We zien hoe Cromwell in 1520 zijn eerste schreden zet aan het hof en zijn macht steeds verder uitbreidt door sluw gekonkel. Daarbij leren we hem kennen als een man met een geheimzinnig verleden, maar ook als een pragmaticus die precies weet hoe hij macht moet gebruiken om zijn doelen te bereiken. In zijn trouwe dienst aan vorst en vaderland ziet Cromwell zijn positie van meerdere kanten bedreigd: door dodelijke politieke intriges, door de wilde relatie van koning Hendrik met Anne Boleyn en door de toenemende maatschappelijke onrust die wordt veroorzaakt door opstandige protestanten.

De serie is bijzonder positief ontvangen. Critici prezen de ontwikkeling van het verhaal, de spelers en de kostuums. Kortom: mensen waren erg te spreken over hoe de BBC de boeken naar de televisie gebracht heeft. Qua kijkcijfers zit het iets anders in elkaar. Het grote publiek lijkt de serie niet helemaal geaccepteerd te hebben. De première trok nog 5,99 miljoen kijkers naar de BBC en de finale nog maar 3,74 miljoen. Een flinke daling dus.



Blu-ray: Wolf Hall | Duur: 6 x 60 minuten | Release: november 2015 | Video: 16:9 | Audio: Engels | Ondertiteling: Nederlands | Discs: 2 | EAN: 8-717344-756952 | Met dank aan: Just Entertainment

De serie wordt aangeleverd in een standaard clipcover met daarin een uitklapbare hoes. Cover en hoes hebben hetzelfde ontwerp, tonen Mark Rylance, Damian Lewis en Claire Foy. Op de achterkant zien we een synopsis en de gebruikelijke technische details. Klap je de uitvouwbare hoes open, zie je nog een beeld van de hoofdpersonen. Dat kan ook weer opengeklapt worden, waarmee de twee schijven onthuld worden.

Beeld en geluid
De serie ziet er mooi uit op televisie. De transfer (16:9) komt prima tot zijn recht op een breedbeeld. Duistere scènes zijn vaak net iets te donker, waarbij detail verloren gaat. Dat is anders wel gewoon goed te zien, tot in de kleinste plekjes op de gezichten van personages toe.

Het geluid is verder prima, maar niet hoogstaand. Het betreft een DTS-HD 2.0 track, die vooral voorrang geeft aan dialoog boven andere geluiden. Verder is er over het algemeen een prima balans in het geluid te horen.

Toekomst
Naar het schijnt is de BBC bereid een tweede seizoen te maken in deze miniserie. Geen wonder dus dat er Season 1 voorop de cover van deze Blu-ray uitgave staat. Waar deze miniserie gebaseerd is op twee boeken van Hilary Mantel, is er binnenkort een derde boek onderweg. Dat zal ook verfilmd worden, als het aan de BBC ligt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen