search
Scandinavische hitserie met 100% op Netflix om direct te streamen: "Veel twists en verleidelijk"
Series / Specials

Scandinavische hitserie met 100% op Netflix om direct te streamen: "Veel twists en verleidelijk"

In 'Borgen' volgen we de Deense premier terwijl zij iedere dag keuzes moet maken die impact hebben op het hele land.

Als je houdt van politieke dramaseries vol intriges, dan mag je de Deense serie Borgen niet gemist hebben. De serie gaat over de eerste vrouwelijke premier van Denemarken en scoort maar liefst 100% op Rotten Tomatoes.

Het eerste seizoen verscheen in Denemarken in 2010. In 2011 en 2013 kwamen er een tweede en derde seizoen. Het volgende seizoen verscheen pas in 2022, in samenwerking met Netflix. Dat vierde seizoen werd uitgebracht als aparte serie, met de naam Borgen - Power & Glory.

Keuzes


De politieke dramaserie volgt de gecompliceerde levens van de politici in het parlement in Denemarken, waarvan de hoogte- en dieptepunten op de voet gevolgd worden door de media. Het hoofdpersonage is Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), die als premier iedere dag moet kiezen tussen haar eigen idealen en de realiteit van de politiek waar ze zich in bevindt.

Fictief


Haar baan als publieke figuur heeft ook een grote impact op haar persoonlijke leven. Birgitte is bijna niet thuis, maar haar kinderen hebben het moeilijk en haar echtgenoot wil carrière maken voor zichzelf. Naast Birgitte volgen we ook journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk).De personages en hun belevenissen zijn fictief, maar wel gebaseerd op echte politieke gebeurtenissen en locaties. De titel van de serie verwijst naar de bijnaam voor het Deense parlementsgebouw en betekent letterlijk vertaald "de burcht".

100%


Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een score van 100%. De critics consensus luidt als volgt: "Veel twists en verleidelijk: seizoen 3 van Borgen onderzoekt met ongeremde eerlijkheid de persoonlijke tol van het zijn van een publieke figuur".

Bekijk Borgen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij Borgen al gezien, of zie jij dit als een uitstekende kijktip?

 • Al gezien

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Uitstekende kijktip

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen