search
'Star Wars: The Acolyte' is revolutionair in het gebruik van de Force
Series / Specials

'Star Wars: The Acolyte' is revolutionair in het gebruik van de Force

De nieuwe spin-off toont een totaal andere kant van de Force.

Er zijn op het moment van schrijven drie afleveringen te zien geweest van Star Wars: The Acolyte. De mysterythriller speelt zich zo'n honderd jaar voor de prequeltrilogie af, in een tijd waarin Jedi de norm waren. De Force wordt creatief gebruikt, wat ten goede komt aan de betekenis van deze kracht in de wereld van 'Star Wars'.

De makers laten Jedi zien die een sterk symbiotische relatie hebben met de Force. In de drie 'Star Wars'-vervolgfilms werd dit essentiële element verwaarloosd. Rey (Daisy Ridley) en Luke Skywalker (Mark Hamill) voegden weinig toe aan het gebruik van de Force. Star Wars: The Acolyte toont een spontaner gebruik van deze spirituele kracht. Dit kan erop duiden dat de connectie met de Force in de High Republic diepgaand van aard was en in latere tijden verzwakte.

Vrije keuzes


De gevechtsstijlen in de serie zijn gebaseerd op oosterse gevechtssporten, in combinatie met de Force. De Jedi hebben een diepe connectie met deze kracht waardoor deze op een creatieve manier onderdeel uitmaakt van hun strijdtactiek. Je ziet bijvoorbeeld hoe een aanval halverwege geblokkeerd wordt door de tegenstander tijdelijk te 'bevriezen'. Ook is te zien hoe van zand op de vloer een stofwolk wordt opgewekt om op die manier te ontsnappen. De Jedi Order wordt neergezet als een groep die de Force diepgaand bestudeerd heeft. Individuele Jedi bereiken hierdoor een soort fusie, waardoor het geheel natuurlijk overkomt.

De prequelfilms lieten zien hoe zowel de Jedi als de Sith erg beperkt waren in het toepassen van de Force. Qui-Gon (Liam Neeson) en Obi-Wan (Ewan McGregor) zijn voornamelijk aangewezen op hun lichtzwaard. Wanneer het tweetal de Force gebruikt, dan is dit een vast aantal toepassingen waar niet van wordt afgeweken. In de drie vervolgfilms kwamen de Force en haar spirituele implicaties nauwelijks aan bod. Weliswaar werd Force-healing getoond door Rey en Force-projection door Luke Skywalker, maar daar bleef het bij. Star Wars: The Acolyte is een stuk vrijer in de keuzes, wat revolutionair te noemen is.

Verzwakte connectie


In het 'Star Wars'-universum rijzen hierdoor nieuwe vragen. In de oorspronkelijke trilogie werd de Force niet uitbundig gebruikt, maar er werd aandacht besteed aan de aard en de betekenis van deze kracht. De prequelfilms en de vervolgfilms tonen zowel een beperkt gebruik als een beperkt begrip van de Force. Vergeleken met de tijd van de High Republic zijn de Jedi en de Sith verzwakt.Het lijkt er op dat in de honderd jaar die verstreken zijn de connectie met deze kracht is verwaterd. Het gebruik van de Force zit tegen het mechanische aan. Star Wars: The Acolyte toont de High Republic als een periode waarin Force-symbiose zijn gloriedagen beleefde.

Waar te zien?


Star Wars: The Acolyte is te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Star Wars: The Acolyte is revolutionair in het gebruik van de Force: mee eens?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen