search
Deze vergeten historische oorlogsserie scoort een fraaie 9,2 op de IMDb
Series / Specials

Deze vergeten historische oorlogsserie scoort een fraaie 9,2 op de IMDb

'The World at War' kwam uit in 1973 en was destijds de duurste feitelijke serie ooit gemaakt.

Er zijn heel wat films en series gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, maar The World at War blijft een van de beste documentaireseries die de gebeurtenissen van die oorlog beschrijft. The World at War bestaat uit 26 afleveringen en kwam uit in 1973. Het was destijds de duurste feitelijke serie ooit gemaakt.

The World at War werd geproduceerd door Jeremy Isaacs, verteld door Laurence Olivier en bevatte muziek gecomponeerd door Carl Davis. In hetzelfde jaar als de serie werd ook een gelijknamig boek gepubliceerd, geschreven door Mark Arnold-Forster, om de televisieserie te begeleiden.

Ervaring van conflict


The World at War richtte zich op een weergave van de ervaring van het conflict: hoe leven en dood gedurende de oorlogsjaren invloed hadden op soldaten, matrozen en piloten, burgers, concentratiekampgevangenen en andere slachtoffers van de oorlog. Het bevatte interviews met belangrijke leden van de geallieerde en as-mogendheden, inclusief getuigenissen van burgers, soldaten, officieren en politici.

In The Making of The World at War, opgenomen in de dvd-set, legt Isaacs uit dat prioriteit werd gegeven aan interviews met overlevende assistenten en medewerkers in plaats van erkende figuren. De moeilijkste persoon om te vinden en te overtuigen voor een interview was Heinrich Himmlers adjudant Karl Wolff. Tijdens het interview gaf hij toe getuige te zijn geweest van een massa-executie in aanwezigheid van Himmler.

Imperial War Museum


Isaacs werd geïnspireerd om een lange documentaireserie over de Tweede Wereldoorlog te maken na de uitzending van de BBC-serie The Great War in 1964. De BBC-serie, geproduceerd in samenwerking met het Imperial War Museum, bevatte een mix van hedendaagse filmbeelden uit die periode en filmrecreaties, wat de relatie tussen de BBC en het museum verslechterde. Als gevolg daarvan was Isaacs vastbesloten om zijn serie zo authentiek mogelijk te maken. Het duurde vier jaar om The World at War te produceren.Om aan de thema's van de afleveringen te komen vroeg Isaacs Noble Frankland, directeur van het Imperial War Museum, om vijftien hoofdcampagnes van de oorlog op te sommen en wijdde één aflevering aan elke campagne. De overige elf afleveringen zijn gewijd aan andere zaken, zoals de opkomst van nazi-Duitsland, het dagelijks leven in Groot-Brittannië en Duitsland, de ervaring van de bezetting van Nederland en de Holocaust.

Extra documentaires


De hoeveelheid beeldmateriaal die Isaacs en zijn team hadden verzameld, was zo uitgebreid dat veel ervan ongebruikt bleef in de originele 26-delige serie. Als gevolg daarvan werden er acht extra documentaires gemaakt.De onderwerpen van deze aanvullende afleveringen omvatten de theorieën en mythes rond Hitlers dood, het Auschwitz-vernietigingskamp, Duitsland onder het bewind van de nazi's en een volledig interview met Hitlers persoonlijke secretaresse Traudl Junge.

Mijlpaal in Britse televisiegeschiedenis


Omdat Olivier niet beschikbaar was, werden deze aanvullende documentaires verteld door acteur Eric Porter. Deze werden uitgebracht als een bonus bij de VHS-versie en zijn sindsdien opgenomen in alle dvd- en blu-raysets van de serie.The World at War kreeg brede lof en wordt nu beschouwd als een mijlpaal in de Britse televisiegeschiedenis. Het heeft op IMDb een hoge score van 9,2 op tien en staat op de veertiende plaats in hun lijst van best gewaardeerde series.

Kijken?


Wil je The World at War zien? Je kan alle 26 afleveringen terugvinden op archive.org. De serie is ook beschikbaar op dvd en blu-ray waarop je ook de extra documentaires kan terugvinden.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The World at War is alweer een oudje: zou jij deze willen zien?

 • Ja/Al gezien

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen