search
Iconische scifi-televisie: Riskante manoeuvre in de ruimte leverde een van de beste scènes in dit genre op
Series / Specials

Iconische scifi-televisie: Riskante manoeuvre in de ruimte leverde een van de beste scènes in dit genre op

Deze serie combineert actie, diepere thema's en indrukwekkende visuele effecten.

De militaire scifi-serie Battlestar Galactica heeft prestigieuze prijzen gewonnen voor onder andere het verhaal en de visuele effecten. Dit is meer dan verdiend, wat een bepaalde verhaallijn in het derde seizoen demonstreert.

De tweedelige aflevering 'Exodus' (afl. 3 en 4) speelt zich af op de planeet New Caprica. Tijdens een bruut gevecht wordt de potentieel dodelijke Adama Manoeuvre uitgevoerd door de bemanning van de Battlestar. De aflevering won een Emmy Award in de categorie Beste Visuele Effecten en wordt tot één van de beste gevechtsscènes in scifi gerekend.

Geschiedenis


De franchise heeft een mythologie waarin de menselijke soort ook op een planeet, genaamd Kobol, is geëvolueerd. Dit menselijke ras is behoorlijk geavanceerd en bewoont daarnaast twaalf andere planeten, ook wel de Twaalf Koloniën genoemd. Een ras van robots, genaamd Cylons, zijn de voormalige slaven van de mensheid. Deze robots kwamen in opstand tegen hun meesters en verwoestten zowel Kobol als de Twaalf Koloniën. De resterende 50.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht op de Battlestar Galactica. Onder leiding van admiraal William "Bill" Adama (Edward James Olmos) reizen ze richting een nieuwe planeet, genaamd de Aarde.

Battlestar Galactica geeft de geschiedenis tussen de Cylons en de mensheid op een genuanceerde manier weer. Ook de Cylons hebben een evolutie doorgemaakt: in de loop der tijd hebben ze een menselijk uiterlijk gekregen. Het ironische is dat deze geëvolueerde Cylons op hun beurt weer 'standaard' robots hebben gemaakt, die ze vervolgens als slaven behandelen. De verhaallijn over New Caprica weerspiegelt deze complexe dynamiek.

Adama Manoeuvre


Op deze, voor het overige barre, planeet wonen mensen die hier een nieuw thuis willen opbouwen. Wanneer een groep Cylons New Caprica vindt, strijken ze neer en willen daar ook gaan wonen. Deze Cylons zijn echter niet eensgezind over wat er met de mensen moet gebeuren. Eén groep Cylons wil in vrede samenleven, maar de militante groep Cylons, die de mensen wil onderwerpen, krijgt de overhand. Het verzet tegen de Cylon-overheersing van New Caprica bestaat uiteindelijk uit zowel mensen als Cylons. Om de mensen te evacueren en in veiligheid te brengen besluit admiraal Adama tot een riskante militaire zet, die later de naam 'Adama Maneouvre' krijgt.De Battlestar moet het Blauwe Eskader, bestaande uit Viper-gevechtsschepen, dicht op het oppervlak van de New Caprica lanceren. Op die manier kunnen de Vipers ter plekke meevechten. De Battlestar moet dus eerst neerdalen in de atmosfeer van de planeet. Direct na de lancering van het eskader moet de schip onmiddelijk weer omhoog springen, wat nog niet eerder is gedaan. De admiraal neemt een enorm risico, omdat de enorme druk het schip kan vernietigen.

Vrije val


De eerste fase van Adama's plan wordt uitgevoerd door de Commander Air Group (CAG). Deze specialisten zijn verantwoordelijk voor complexe operaties. In de scène zie je kapitein Louanne "Kat" Katraine (Luciana Carro) aan het hoofd van het Rode Eskader. Dit eskader vliegt richting New Caprica, waar vervolgens meerdere drones gelanceerd worden. Deze zogeheten swallows ('zwaluwen') geven een vals signaal af, dat bedoeld is om de Cylon-schepen af te leiden. De Cylon Number Three/D'Anna Briers (Lucy Lawless) realiseert zich dat het om een afleiding gaat, maar op dat moment is het al te laat en de Battlestar is al begonnen aan de 'vrije val'.In de scène is het moment te zien waarop de Battlestar, schijnbaar uit het niets, aan de hemel verschijnt. Vervolgens schieten de piloten van het Blauwe Eskader de mensen op het terrein te hulp. Een Cylon-wachttoren wordt vernietigd en de grote poort wordt wordt gebombardeerd, waardoor de mensen kunnen ontsnappen. Er hangt echter een prijskaartje aan deze overwinning. De Battlestar is behoorlijk beschadigd en dit draagt bij aan de nodige verwikkelingen in de rest van het seizoen. Jaren later is deze militaire operatie nog steeds hooggewaardeerd door de fans en de moeite van het bekijken waard.

Waar te zien?


Je kunt Battlestar Galactica streamen op Prime Video en op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kijk jij nog wel eens naar afleveringen van Battlestar Galactica?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen