search
Deze vergeten sciencefictionserie is meer dan de moeite waard: '12 Monkeys': "wat een pareltje"
Series / Specials

Deze vergeten sciencefictionserie is meer dan de moeite waard: '12 Monkeys': "wat een pareltje"

Deze vergeten serie is gebaseerd op de succesvolle film uit 1995, met Bruce Willis en Brad Pitt.

In 2015 zag 12 Monkeys het daglicht, een scifi-mysteryserie die losjes was gebaseerd op de gelijknamige filmhit. Het verhaal start in een deprimerend 2043, waarin het kalavirus het gros van de mensheid heeft uitgeroeid. De overlevenden zetten alles op alles om de wereld te redden.

James Cole (Aaron Stanford) scharrelt tussen de puinhopen zijn kostje bij elkaar wanneer hij wordt gerekruteerd door Katarina Jones (Barbara Sukowa). Zij is een natuurkundige die, in het kader van Project Splinter, iemand terug wil sturen naar het verleden. Het is de bedoeling om een geheimzinnige organisatie, genaamd de Army of the 12 Monkeys, definitief uit te schakelen.

Sterven na dood


Deze figuren hebben in 2017 het virus op de mensheid losgelaten, waardoor ze verantwoordelijk zijn voor het feit dat de mens op sterven na dood is. Katarina heeft een opname gevonden van de virologe dokter Cassandra "Cassie" Railly (Amanda Schull). Deze is in 2017 gemaakt, kort na de uitbraak van het virus. Eigenaardig genoeg wordt James genoemd in de opname. Voor de natuurkundige is dit het bewijs dat James in het verleden dus contact heeft gehad met Cassie. Om deze reden wordt hij geselecteerd om terug te reizen naar 2015 en met Cassie samen te werken.

In 2043 moet James letterlijk en figuurlijk vechten om te overleven en in dat opzicht heeft hij weinig te verliezen. Cassie en James moeten de leider van de 12 Monkeys zien te vinden, om diegene voorgoed uit te schakelen. Ze weten alleen dat hun doelwit bekendstaat als The Witness ('de getuige'). Ook ontmoet James de instabiele Jennifer Goines (Emily Hampshire), die verbonden lijkt te zijn met de 12 Monkeys. Cassie worstelt ondertussen met het feit dat ze als arts juist opgeleid is om mensen te genezen in plaats van kwaad te doen.

Meer waardering


De serie begon met gemengde recensies, maar kreeg meer waardering naarmate het verhaal vorderde. 12 Monkeys bevatte filosofische elementen omtrent vragen als vrije wil en lotsbestemming, welke als positieve onderdelen van het verhaal werden betempeld. Op Rotten Tomatoes schrijft kijker Toms c "wat is deze serie toch een pareltje". Tot slot een leuk weetje: actrice Madeleine Stowe, die in de oorspronkelijke film dokter Railly speelde, had een kleine, maar significante gastrol in het tweede seizoen.12 Monkeys is momenteel niet in Nederland te streamen. Wel kun je de dvd-box aanschaffen bij diverse webwinkels.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

12 Monkeys gezien? Vind jij deze serie "een pareltje"?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen