search
'The Boys' seizoen 4: voelt vooral als voorbereiding op een zinderend slotseizoen
Recensie

'The Boys' seizoen 4: voelt vooral als voorbereiding op een zinderend slotseizoen

De superheldensatire begint wat in herhaling te vallen, maar biedt dit seizoen gelukkig nog genoeg nieuws voor een warme aanbeveling.

Regie: Philip Sgriccia, Frederick E. O. Toye, Eric Kripke, e.a. | Cast: Karl Urban (Billy Butcher), Antony Starr (Homelander), Jack Quaid (Hughie Campbell), Erin Moriarty (Annie January), Karen Fukuhara (Kimiko Miyashiro), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 55-68 minuten | Jaar: 2024

Al enkele seizoenen wachten kijkers van The Boys op de psychotische meltdown van Homelander, een Trumpiaanse versie van Superman met al zijn krachten maar zonder zijn brave inborst. Deze schurk, voortreffelijk gespeeld door Antony Starr, heeft namelijk genoeg kracht om het hele land kort en klein te slaan. Toch blijft het daar nog even op wachten, want seizoen vier lijkt vooral bezig de stukken op het bord te plaatsen voor het vijfde en laatste seizoen.

Billy Butcher, leider van de groep huurlingen waar de serie naar is vernoemd, heeft ondanks de duivelse grijns van vertolker Karl Urban dit seizoen maar weinig te lachen. Zijn lichaam is na de gebeurtenissen van seizoen drie namelijk aan het aftakelen. Voor het eerst beseft Butcher dat hij stervende is en hij nog maar een paar kansen heeft om Homelander uit te schakelen en Ryan, de zoon van zijn grote liefde Becca, terug te winnen.

Urban laat daardoor een hele andere kant zien van de huurling, maar hij heeft ook een duiveltje op zijn schouder in de vorm van nieuwkomer Joe Kessler, gespeeld door The Walking Dead-ster Jeffrey Dean Morgan. Deze oude vriend is Butcher in het kwadraat. Zijn toetreding tot het team zet de onderlinge relaties meer dan eens op scherp.

Ook bij The Seven, het corrupte superheldenteam dat The Boys proberen te dwarsbomen, zijn enkele plaatsen vrijgekomen. Eerste vervanger Firecracker is een weinig subtiele superheldenversie van Alex Jones, die voor een hoop grappige scènes zorgt maar ook déjà vu's naar naziheldin Stormfront uit seizoen twee. Niettemin geeft een handvol scènes uitstekend commentaar op de opkomst van deze opportunistische extreemrechtse shockjocks in de echte wereld.

De tweede superschurk, Sister Sage, is veel interessanter. Zij is weliswaar de slimste persoon op aarde, maar haar betweterige persoonlijkheid maakt haar een paria in de superheldengemeenschap. Ondanks zijn minachting nodigt Homelander haar uit, wat leidt tot een aantal hilarische confrontaties wanneer het besef indaalt dat zijn plan voor superheldenheerschappij helemaal niks voorstelt. Waar Homelander zich voorheen omringde met laffe idioten, wordt The Seven met Sister Sage erbij opeens een stuk gevaarlijker.

De rest van de personages heeft dit seizoen zijn eigen avonturen, maar die vallen helaas wel vaak in herhaling. Met name de verhaallijnen van A-Train, The Deep, Kimiko en Frenchie voelen als uitgebreide variaties op wat we al in eerdere seizoenen zagen. Hughie is gedegradeerd tot een bijrol, maar heeft alsnog wat indrukwekkende scènes met zijn vader en zijn vriendin Starlight. Deze superheldin krijgt overigens veel meer te doen, doordat ze een protestbeweging tegen Homelander leidt.

Net als in de huidige Verenigde Staten staan beide kampen lijnrecht tegenover elkaar, terwijl Homelander vanwege een misdaad in de rechtszaal moet verschijnen. Het lijkt ook geen toeval dat het seizoen toewerkt naar 6 januari, waarop de nieuwe Amerikaanse president ceremonieel wordt erkend door de Senaat. Op die datum spoorde Trump in 2021 een menigte aan om het Capitool te bestormen, toen duidelijk werd dat hij het presidentschap zou verliezen aan Joe Biden. Met zo'n Amerika in de echte wereld is het misschien maar beter dat The Boys er een strik omheen doet

De humor, de seksscènes en het geweld zijn in seizoen vier weer zo overdreven dat je niet anders kan dan lachen om de tragiek. Maar het voelt wel alsof The Boys alles heeft gezegd wat er te zeggen valt over de staat van het hedendaagse Amerika. In seizoen vijf gaan er waarschijnlijk vooral klappen vallen. Net als de hoofdpersonen takelt de serie langzaam af.



The Boys is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om The Boys seizoen 4 te gaan kijken?

 • Ja / Kijk al

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen