search
'Doctor Who': een nieuw, zonnig tijdperk breekt aan voor onze favoriete tijdreiziger
Recensie

'Doctor Who': een nieuw, zonnig tijdperk breekt aan voor onze favoriete tijdreiziger

Ncuti Gatwa voorziet de rol van The Doctor van speelsheid en plezier.

Regie: Ben Chessel, Jamie Donoughue, Dylan Holmes Williams, e.a. | Cast: Ncuti Gatwa (The Doctor), Millie Gibson (Ruby Sunday), Michelle Greenidge (Carla Sunday), Angela Winter (Cherry Sunday), Gemma Redgrave (Kate Lethbridhe-Stewart), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 46-57 minuten | Jaar: 2024

Wanneer een serie al sinds 1963 af en aan op televisie te zien is, kun je het de makers niet kwalijk nemen dat ze eens in de zoveel tijd proberen wat nieuwe kijkers aan boord te krijgen. Voor de nieuwe Doctor Who fungeert Sex Education-alumnus Ncuti Gatwa als publiekstrekker, zodat een jong of onervaren publiek The Doctor vergezelt in zijn vliegende telefooncel. Russel T. Davies pakt zijn taak als showrunner na veertien jaar weer op en stuurt de serie met frisse energie een nieuwe, maar bekende kant op. In de wereld van Doctor Who gaan die twee dingen namelijk prima samen.

Trouwe fans van Doctor Who zijn zeker niet vies van verandering, aangezien The Doctor gemiddeld om de drie jaar zijn gezicht verandert. Als het personage regenereert, vaak om zichzelf te redden van een aanstaande dood of anderszins ongewenste situatie, neemt een nieuwe acteur het stokje over. In voorgaande jaren kropen onder anderen David Tennant, Matt Smith en Peter Capaldi in de huid van de tweehartige Time Lord van de planeet Gallifrey. De afgelopen jaren speelde Jodie Whittaker de eerste vrouwelijke versie van het personage.

Het handjevol fans dat een vrouwelijke Doctor te woke vond zal waarschijnlijk niet snel terugkeren, met Gatwa als de eerste niet-witte, openlijk queer persoon in de TARDIS. De acteur lijkt zich daar niets van aan te trekken en stopt zichtbaar plezier en speelsheid in de rol. Gatwa speelt The Doctor op een manier die kenmerkend is voor het excentrieke en eclectische personage, maar geeft er een verfrissende draai aan zoals alleen hij het kan.

Het nieuwe seizoen opent met een opfriscursus van alles wat 'Whovian' is: wie is The Doctor, waar komt hij vandaan, wat doet hij zoal en wat is toch eigenlijk tijd en ruimte? Millie Gibson vertegenwoordigt als medereiziger Ruby Sunday voor het gemak maar even het onwetende publiek. Hiermee wordt meteen duidelijk dat dit seizoen is bedoeld als instapmodel voor nieuwe kijkers.

Hoewel de eerste aflevering perfect aansluit bij de ietwat gekke en ronduit chaotische aard van de serie, laat het plot wel wat te wensen over. Aflevering twee toont meteen verbetering, met een ijzersterk optreden van RuPaul's Drag Race-winnaar Jinkx Monsoon als superschurk Maestro. De rest van het seizoen volgt deze stijgende lijn.

Hoewel er een duidelijke focus is op licht vermaak en avontuur, doet dit seizoen van Doctor Who iets wat voorgaande seizoenen, naar weten van de recensent, niet of nauwelijks deden: direct of indirect grote maatschappelijke onderwerpen aanstippen, waaronder seksualiteit, racisme, oorlogsindustrie en kapitalisme. Hoewel deze momenten voor Doctor Who-veteranen wellicht uit de toon zullen vallen, zijn ze zodanig met het verhaal verweven dat ze voor nieuwe kijkers natuurlijk aanvoelen.

In negen afleveringen volgen we The Doctor en zijn nieuwe maatje op hun intergalactische avonturen door de tijd. De overwegend vrolijke toon van de eerste afleveringen maakt langzaam plaats voor iets donkerders, in opbouw naar een bijna apocalyptisch einde. Doctor Who is al zo lang een begrip dat het inmiddels bijna beschamend is als je er nog nooit iets van hebt gezien. Dit is dus het moment om in te stappen en je mee te laten slepen door de aanstekelijke energie van The Doctor.Doctor Who is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan het nieuwe seizoen van Doctor Who te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen