Apple TV+ heeft de eerste foto vrijgegeven van Disclaimer, een serie van tweevoudig Oscarwinnaar Alfonso Cuarón met Cate Blanchett in de hoofdrol.
De serie vertelt het verhaal van de alom gerespecteerde tv-docu journalist Catherine Ravenscroft (Blanchett), die een carrière heeft opgebouwd door de grootste geheimen van grote corporaties openbaar te maken.
Bizar plot
Op een dag ontvangt Ravenscroft een mysterieus boek waarin zij het hoofdpersonage is en dat al haar diepste, meest duistere geheimen bevat.
Ze gaat direct op zoek naar de identiteit van de schrijver, maar moet gaandeweg ook haar verleden confronteren voordat dit het einde wordt van haar familie en alles waar ze voor heeft gewerkt.
Borat en Blanchett
Naast Blanchett zien we in de serie ook Sacha Baron Cohen als Catherine's echtgenoot die als advocaat werkt, Kodi Smit-McPhee als Catherine's zoon en Hoyeon Jung (Squid Game als Catherine's assistent.
First look at Cate Blanchett in Alfonso Cuarón’s ‘DISCLAIMER’
The seven-part psychological thriller series premieres October 11 on Apple TV+ pic.twitter.com/PTIGHg7cfr
Maar daar houdt het niet bij op. De cast wordt nóg beter met de toevoegingen van Kevin Kline, Lesley Manville en Louis Partridge, die allen een rol speelden in Catherine's verleden.
Topregisseur aan het roer
Regisseur Cuarón kennen we van grote films als Gravity, Roma, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en Children of Men.
Disclaimer is vanaf 11 oktober te streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO is momenteel hard bezig een mega-franchise te bouwen gebaseerd op het werk van Game of Thrones-schrijver George R.R. Martin. Na de prequels House of the Dragon en A Knight of the Seven Kingdoms is de vraag niet óf er een vierde serie komt, maar welke van de projecten die in ontwikkeling is het wordt.
Een van de topkandidaten is een serie over de allereerste Targaryen-koning van Westeros, bekend als Aegon the Conqueror. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat de streamer serieus bezig is een serie te maken over het mythische personage.
Aegon Targaryen
Aegon Targaryen veroverde samen met zijn zussen – en tevens zijn vrouwen – Visenya en Rhaenys zes van de zeven koninkrijken van Westeros. Hij werd daardoor de eerste koning van het continent.
HBO strikte niemand minder dan Mattson Tomlin om de serie te ontwikkelen. Tomlin schreef onder andere de scripts voor The Batman uit 2022 en de sequel van die film die komt in 2026.
Napoleon
In gesprek met Entertainment Weekly ging Tomlin in op de potentiële prequel. ''Het is alsof je schrijft over Napoleon of Alexander de Grote, een historisch figuur waar we veel over weten. We weten waar hij was, wie hij veroverde. We weten wie overleefde en wie stierf.''
''Maar dat is puur het plot'', zei Tomlin. ''Mijn taak is dan om te kijken naar hoe het voelde, wat de emoties waren toen een personage overleefde en een ander personage doodging. We hebben de context nog niet, we weten niet wat elk personage zei in die situatie.''
House of the Dragon
Voor Westeros-fans is het te hopen dat de Aegon-serie ook echt gemaakt gaat worden. Als je niet kunt wachten op meer Targaryens en hun vurige huisdieren kijk je House of the Dragon nu op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Natuurlijk heeft Netflix een mega groot aanbod, maar je hoeft helemaal geen duur abonnement af te sluiten om naar de leukste series te kijken. Op de Nederlandse site NPO Start zijn genoeg series te vinden. Bekijk hieronder onze vier kijktips voor een zomerse binge.
Between Us
Deze zomerse serie op NPO Start is perfect om te bingen op een regenachtige middag. Reis met deze serie af naar het mooie Kopenhagen!
In Between Us verhuizen Merete en Joachim naar Kopenhagen en zijn bevriend met het stel Nanna en Kasper. Samen komen ze voor grote levensvragen te staan, terwijl ze allemaal op hun eigen manier hun leven willen leiden.
Jos
Een ander pareltje in de categorie 'Zomers' op NPO Start is Jos. Deze Nederlandse komedie is bedacht door Anne Barnhoorn en ontwikkeld door Dennis Cornelisse.
Jos is een vriendelijke man, maar doordat hij autisme heeft, kan hij de wereld niet altijd even goed begrijpen. Na zijn scheiding probeert hij zijn leven weer op te bouwen.
De geniale vriendin
De geniale vriendin is gebaseerd op de boeken van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. Ondertussen staan er al drie seizoenen van de serie op NPO Plus.
De serie speelt zich af in de jaren vijftig en zestig in Napels en volgt Lila en Elena, twee beste vriendinnen. Lila, de dochter van een schoenmaker, wordt van school gehaald, terwijl Elena wel mag doorleren. Lila weet echter dat Elena veel slimmer is dan zij.
Pride and Prejudice
De laatste kijktip op NPO Plus is een klassieker. Pride and Prejudice is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jane Austen en is slechts één van de vele adaptaties.
Wanneer Elizabeth (Lizzy) Bennet voor de eerste keer Mr. Darcy ontmoet, maakt hij geen goede indruk. Over de loop van de serie leren de twee elkaar beter kennen en bloeit er een oprechte liefde op.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO werkt al geruime tijd aan een compleet nieuwe verfilming van de populaire Harry Potter-boekenreeks van schrijver JK Rowling. Nu komt het Noord-Amerikaanse entertainmentnetwerk met nieuws over de regisseur en schrijver.
HBO en Warner Bros. Television melden in een persbericht dat Francesca Gardiner ((Succession, His Dark Materials) zowel de showrunner als uitvoerend producent is. Zij zal de serie achter de schermen gaan leiden, zodat deze in 2026 op HBO Max kan verschijnen.
Schrijver/regisseur
Ook is onthuld dat uitvoerend producent Mark Mylod meerdere afleveringen zal regisseren van de HBO Original-serie. Mylod is bekend van de grote HBO-series Succession, Game of Thrones en The Last of Us. De andere regisseur of regisseurs zijn nog niet bekend.
De Harry Potter-serie zal bestaan uit een geheel nieuwe cast. Er verschijnen meerdere seizoenen "om een nieuwe generatie fans te betoveren met de magische details en personages waar Harry Potter-fans al meer dan vijfentwintig jaar van houden," aldus HBO Max Nederland in zijn persbericht.
Schrijver/regisseur
HBO maakt de serie in samenwerking met Brontë Film and TV en Warner Bros. Television. JK Rowling is aangesteld als uitvoerend producent, evenals Neil Blair en Ruth Kenley-Letts van Brontë Film and TV, en David Heyman van Heyday Films.
Alles aan boord van de Zweinstein Express!?
Francesca Gardiner en Mark Mylod zijn de uitvoerend producten van de nieuwe HBO Original-serie Harry Potter. Gardiner wordt de showrunner en Mylod zal meerdere afleveringen regisseren. pic.twitter.com/Qvj3RZ9PSc
Animefilms of -series hebben vaak verhalen met een bizar uitgangspunt en een nog vreemdere uitwerking, maar veel psychotischer dan Undead Unluck wordt het niet: een onsterfelijke zombieman wil graag dood en denkt dit te kunnen bewerkstelligen door het bepotelen van een tienermeisje dat ongeluk brengt. Hoe meer blote huid wordt aangeraakt en hoe langer het contact duurt, hoe meer pech hem zal overkomen. Ja, het gaat die kant op. Voor het gemak is de man het grootste deel van de tijd naakt. Deze anime zoekt de grenzen van het fatsoen op, maar wel op hilarische wijze.
Andy en Fuko, de zombie en het meisje, zijn allebei ontkrachters: zij blokkeren de krachten van andere superwezens. Gedurende de serie komen ze achter de specifieke regels van hun bovennatuurlijke vaardigheden. Er lopen allerlei ontkrachters en UMA's (een soort goddelijke plagen) rond. Sommigen daarvan zijn behulpzaam, anderen behoren tot een genootschap dat iedereen die daar niet bij hoort uit de weg probeert te ruimen. Bij dit tiental ontstaat een vacature zodra een van hen wordt gedood. Andy ('undead) en Fuko ('unluck') zetten hun beste beentje voor om die op te vullen.
Mocht het nog niet duidelijk zijn: Undead Unluck is bizar en lomp. Maar ook enorm komisch als-ie in je straatje past. De serie loopt over van de geseksualiseerde personages en de humor is typisch Japans: veel dubieuze poses, overdreven reacties en onmogelijke situaties, maar ook subtiele grapjes en ironie. Het is de karakteristieke mix van infantiliteit en humor van stand.
Unded Unluck schuwt het melodrama niet, maar omarmt het. Mensen barsten om de haverklap in tranen uit en zoeken naar liefde en vriendschap terwijl de dood altijd op de loer ligt. Er is een wirwar aan personages, allemaal met hun eigen belangen en op allerlei (vaak ingewikkelde) manieren met elkaar verbonden. Regelmatig neemt de serie haar tijd om de achtergrond van een van de kleurrijke figuren te verkennen. Deze verhalen vol kommer en kwel zijn vermakelijk, maar leiden wel af van het hoofdplot en gaan soms over personages waarvan je niet echt hoeft te weten wat hen drijft.
Dat is sowieso een probleem van Undead Unluck: door de vele zijlijntjes duurt de serie te lang. Niet per aflevering, maar wel als eenduidig en zinvol verhaal. De strijd van Fuko en Andy met andere ontkrachters, ontkrachterjagers en het opperwezen schiet alle kanten op. In dit kluwen van subplots en vergezochte logica heeft iedereen heeft een relatie met iedereen, waardoor de rode draad vaak moeilijk te ontwarren is.
Apart is daarnaast dat de duur van de serie kunstmatig is opgerekt door identieke herhalingen van scènes. Vooral tegen het einde bestaat elke aflevering grotendeels uit flashbacks van gebeurtenissen die we al eerder hebben gezien. En iedere keer dat er weer een nieuwe ontkrachtingsregel of opdracht van God in het spel komt, wordt deze door de personages tot in den treure uiteengezet en herhaald.
De verbale redeneringen omtrent de ontkrachtingsregels vormen ook de hoofdmoot van de gevechten. Vaak stoppen de verschillende partijen simpelweg met slaan, schieten of desintegreren, zodat ze in verstilde poses met elkaar in conclaaf kunnen over wat te doen en welke bovennatuurlijke regels van toepassing zijn. "Als hij mijn vaardigheid ontkracht, dan kun jij hem pakken op de zwakke plek van zijn verdediging door jouw ontkrachtende werking, et cetera." Deze aparte manier van strijdende interactie komt vaker voor in anime, maar kan saai worden wanneer deze te ver wordt doorgevoerd. En dat is hier soms het geval.
Visueel is Undead Unluck een allegaartje van tekenstijlen en computeranimaties. Daarmee hoort de serie zeker niet bij de top van het genre, maar dat maakt niet veel uit. Undead Unluck moet het vooral hebben van de humor, mythologie van de fantastische wereld en praat- en stompwedstrijden. En natuurlijk dat vraagstuk over Fuko en Andy: doen ze het of doen ze het niet? Of moeten we wachten op het tweede seizoen?
Op SkyShowtime verschijnt deze week een serie over een van de grootste muzieklegendes van ons land: Ramses Shaffy. Hier lees je het antwoord op 5 vragen over Ramses.
Waar gaat Ramses over?
In Ramses zien we de jongere levensjaren van de legendarische zanger, componist, liedjesschrijver en acteur Ramses Shaffy. De serie focust op de tijdsperiode van begin jaren 60 tot eind jaren 70.
We zien hoe hij begint als acteur op de toneelschool, om langzaam uit te groeien tot een van de grootste iconen in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Maar naast dat hij steeds meer roem vergaart, raakt hij ook verslaafd aan zowel drank als drugs.
Waar konden we de serie eerder zien?
De serie komt je misschien al bekend voor, want hij werd oorspronkelijk uitgezonden op de NPO. Vanaf 11 januari tot 1 februari 2014 was Ramses te zien bij de AVRO op (toen nog) Nederland 2.
Wie spelen er in de serie?
In de serie zien we Maarten Heijmans (Arcadia, Het Geheugenspel) als Ramses Shaffy, Noortje Herlaar (De 12 van Oldenheim, Toen ik je zag) als Liesbeth List en Thomas Cammaert (Publieke werken, Smoorverliefd) als Joop Admiraal.
Hoeveel afleveringen zijn er?
Ramses is een miniserie die bestaat uit 4 afleveringen, van ieder ongeveer 50 minuten. Je kunt hem dus zelfs makkelijk in één dag kijken.
Voor wie is dit een aanrader?
Voor fans van de muziek van Ramses Shaffy is dit natuurlijk een ultieme aanrader, maar er is een grote kans dat zij deze al gezien hebben. Opnieuw kijken kan dan natuurlijk geen kwaad. Daarnaast moet je deze gezien hebben als je houdt van series over levensverhalen, bekende muzikanten en over de recente Nederlandse geschiedenis.
Ramses is vanaf vrijdag 28 juni te zien op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fans van The Bear hebben door deze serie een heel ander beeld gekregen van de horeca. Trouwe kijkers hebben de eerste twee seizoenen van dit psychologische drama verslonden en zijn nu gretig aan het wachten op het derde seizoen. Maar hoe lang moeten ze precies wachten?
The Bear vertelt het verhaal van de jonge chef Carmen "Carmy" Berzatto die in restaurants met Michelinsterren heeft gewerkt. Hij erft het Italiaanse familierestaurant na de dood van zijn oudere broer. Het is nu aan Carmy om dit slecht onderhouden restaurant om te toveren in een goed restaurant, terwijl hij nog worstelt met zijn eigen trauma's.
The Bear
The Bear ging in 2022 in première en werd al snel één van de populairste series op Hulu (en Disney+ in Nederland). Het was dan ook al snel dat de serie een tweede seizoen kreeg. Dit kwam in 2023 uit. In november van datzelfde jaar werd aangekondigd dat The Bear een derde seizoen zou krijgen.
Eerder dit jaar werd de officiële verschijningsdatum van seizoen drie bekendgemaakt. De nieuwe afleveringen zouden op 27 juni te zien zijn op Hulu en op 17 juli in Nederland op Disney+.
Nieuwe verschijningsdatum?
Volgens The Hollywood Reporter klopt deze datum echter helemaal niet meer. In Amerika is het nieuwe seizoen namelijk al op 26 juni om 9 uur 's avonds te zien. Dit betekent dat de serie drie uur eerder dan gepland te streamen zal zijn.
Wat betekent deze verandering voor de verschijningsdatum in Nederland? Er is nog niets officieel bekendgemaakt, maar wellicht betekent dit dat de serie ook eerder te zien zal zijn in Nederland.
Disney+
Niets is dus zeker, maar de mogelijkheid is er misschien wel. Totdat hier een officiële verklaring over wordt gegeven, kunnen fans alleen maar afwachten. Tot die tijd zijn de eerste twee seizoenen van The Bear te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Regie: David Hootselle, Anthony Price, Paul Ter Voorde, e.a. | Cast (stemmen): Zach Hadel (Charlie), Michael Cusack (Pim), Marc Moceri (Mr. Boss), David Dore (Party Bro), Josh Tomar (Glep), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 11 minuten | Jaar: 2024
De geelkleurige Charlie Dompler en zijn paarse vriend Pim Pimling werken bij Smiling Friends, een bedrijfje dat allerhande diensten verleent en twee gouden regels heeft: ze mogen geen opdracht weigeren én ze mogen pas stoppen met hun werk als er een lach op het gezicht van de klant is verschenen. De viermansoperatie – wat de bijdragen zijn van de twee andere werknemers, Allan en Glep, is onduidelijk – wordt gerund door Mr. Boss en opereert vanuit een kantoorpand in de vorm van een enorme, lachende emoji. Inderdaad, de kijker moet zijn gezonde verstand even thuis laten.
Het eerste seizoen van Smiling Friends werd lovend ontvangen en seizoen twee brengt dezelfde kwaliteit. Acht nieuwe avonturen van elf minuten voeren Charlie en Pim naar het Witte Huis, de hel en verre sterrenstelsels, maar ook het oplossen van een broedertwist of een problematisch huwelijk staan op de takenlijst van de lachbrengende vrienden. Publiekslieveling Mr. Frog keert terug en we krijgen een inkijkje in het leven van Allan, die in een van de sterkste afleveringen van dit seizoen op pad moet om een bepaald kantoorartikel te bemachtigen.
Smiling Friends is geproduceerd voor het programmablok Adult Swim, dat na tienen de volwassen kijkers van Cartoon Network bedient. Adult Swim vertoont zowel aangekochte series als eigen werk, waarvan Robot Chicken en Rick and Morty in Nederland het meest bekend zijn. Qua humor en animatiestijl lijkt Smiling Friends vooral op de laatste.
De grappen waar showrunners Michael Cusack en Zach Hadel (tevens de stemacteurs voor Pim en Charlie) op inzetten, bestrijken verschillende komediegenres: visuele humor, absurdisme en vooral satire op menselijke interacties, ook al kun je de helft van de wezens in deze serie – waaronder het complete werknemersbestand van Smiling Friends – met de beste wil van de wereld geen mensen noemen. Een vaak terugkerend element is dat de personages in tweegesprekken subtiele verwijten en ongevraagde uitleg mompelen. Een mooi tegenwicht voor de dikker aangezette komedie, zoals hoe Mr. Frog constant probeert zijn gesprekspartners op te eten.
De animatiestijl van Smiling Friends draagt het kenmerkende Cartoon Network-stempel: op professionele wijze zijn alle plaatjes voorzien van een amateuristisch uiterlijk. Alles wat de schrijvers en regisseurs bedenken wordt op een of andere manier op het beeld getekend, waarbij verhoudingen, perspectief of logica vaak overboord gaan. Computeranimatie, live-action en stop-motion zoals in Robot Chicken worden ook niet geschuwd. Het draagt allemaal bij aan de heerlijk malle mengelmoes die Smiling Friends in hapklare brokjes presenteert. De missie van Charlie en Pim om het publiek van oor tot oor te laten lachen is weer prima geslaagd.
Tussen de jaren '80 en begin 2000 was er in tv-series vaak sprake van duo's waarbij een zeker seksuele spanning tussen hoofdpersonages deel uitmaakten van de plot. Denk maar aan titels als Moonlighting, The X-Files en The Nanny.
Tegenwoordig ligt dit allemaal wat genuanceerder en zijn het voornamelijk de fans die romances zien waar ze eigenlijk helemaal niet zijn. Zie bijvoorbeeld Rey en Kylo Ren in Star Wars en Stiles/Derrick in Teen Wolf.
Carmy & Syd
Bij een serie hoeven fans echter niet meer te speculeren en dat is FX-serie The Bear. Er wordt al een tijdje gesuggereerd dat we een liefdesverhaal tussen Jeremy Allen White's restauranteigenaar Carmy Berzatto en Ayo Edibiri's kok Sydney Adamu kunnen verwachten.
Die geluiden werden alleen maar luider toen Carmy zijn relatie met zijn liefje in seizoen 2 verbrak. Tijdens een persconferentie in het kader van het nieuwe seizoen gaven de acteurs die deze rollen spelen duidelijkheid.
Luid en duidelijk
Slashfilm vroeg White en Edibiri naar een mogelijke romance, waar beide acteurs een heel duidelijk antwoord op hadden:
Nee, er wordt nergens ook maar enigszins gesproken over enige romantische betrekkingen tussen de twee."
Morgen is het zover
Deze opmerking sluit aan op een eerdere opmerking van vorig jaar door co-showrunner Joanna Calo. Zij gaf aan dat bedenker Christopher Storer duidelijk had gemaakt dat er geen relatie komt tussen Carmy en Syd.
Alle afleveringen van The Bear seizoen 3 zijn vanaf morgen te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
In 1982 kwam de sciencefictionfilm Tron uit, de eerste film in de Tron-franchise, met Jeff Bridges in de hoofdrol als Kevin Flynn. Het werd een cultfilm en werd geprezen om zijn baanbrekende visuele effecten en het uitgebreide gebruik van vroege computergegenereerde beelden. De film werd gevolgd door de vervolgfilm Tron: Legacy uit 2010, die zich 28 jaar na de gebeurtenissen van de eerste film afspeelt.
Deze twee films kregen in 2013 een geanimeerde spin-offserie met Tron: Uprising, die zich afspeelt in het fictieve Tron-universum en plaatsvindt tussen de gebeurtenissen van de films Tron en Tron: Legacy. In totaal werden er 19 afleveringen geproduceerd en uitgezonden op Disney XD.
Verhaal
In Tron: Uprising volgen we Beck (Elijah Wood), een jong programma dat de leider wordt van een revolutie binnen de computerwereld van de Grid tegen de kwaadaardige Clu (Fred Tatasciore) en zijn handlangers. Als monteur wordt hij getraind door Tron (Bruce Boxleitner), de grootste krijger die de Grid ooit heeft gekend.
Tron traint Beck niet alleen in vechttechnieken en light cycle-vaardigheden om de brute militaire bezetting van de stad Argon uit te dagen, maar begeleidt hem ook om zijn jeugdige, impulsieve aard te overstijgen en een moedige en krachtige leider te worden. Beck neemt Trons identiteit aan en wordt de vijand van Generaal Tesler (Lance Henriksen) en zijn onderdrukkende troepen.
Onderscheidende stijl
Tron: Uprising heeft een animatiestijl die een mix is van 2D-animatie en CGI-animatie. De stijl van de serie is geïnspireerd door Star Wars: The Clone Wars, ThunderCats en Aeon Flux. Regisseur van Tron: Uprising Charlie Bean legde uit: "Het idee was om een onderscheidende stijl te creëren voor de CG-serie die nergens anders op televisie of in films te zien is."
Bean werkte nauw samen met art director Alberto Mielgo, personage-ontwerper Robert Valley en hoofdontwerper van voertuigen Daniel Simon, die eerder verantwoordelijk was voor veel voertuigontwerpen in de film Tron: Legacy, waaronder de light cycles. Mielgo won in 2013 de Emmy Award voor zijn art direction in de serie.
Tron: Ares
Tron: Uprising ontving vooral positieve reacties, maar ondanks de goede recensies annuleerde Disney de serie na een seizoen van 19 afleveringen vanwege de willekeurige uitzendtijden van de afleveringen.
Maar dit is niet het einde van de Tron-franchise, want er is een volgende film die er aankomt met Tron: Ares. Dit vervolg op Tron en Tron: Legacy staat gepland om uit te komen in oktober 2025.
Kijken?
Wil je Tron: Uprising zien? Je kan alle afleveringen bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wanneer een serie al sinds 1963 af en aan op televisie te zien is, kun je het de makers niet kwalijk nemen dat ze eens in de zoveel tijd proberen wat nieuwe kijkers aan boord te krijgen. Voor de nieuwe Doctor Who fungeert Sex Education-alumnus Ncuti Gatwa als publiekstrekker, zodat een jong of onervaren publiek The Doctor vergezelt in zijn vliegende telefooncel. Russel T. Davies pakt zijn taak als showrunner na veertien jaar weer op en stuurt de serie met frisse energie een nieuwe, maar bekende kant op. In de wereld van Doctor Who gaan die twee dingen namelijk prima samen.
Trouwe fans van Doctor Who zijn zeker niet vies van verandering, aangezien The Doctor gemiddeld om de drie jaar zijn gezicht verandert. Als het personage regenereert, vaak om zichzelf te redden van een aanstaande dood of anderszins ongewenste situatie, neemt een nieuwe acteur het stokje over. In voorgaande jaren kropen onder anderen David Tennant, Matt Smith en Peter Capaldi in de huid van de tweehartige Time Lord van de planeet Gallifrey. De afgelopen jaren speelde Jodie Whittaker de eerste vrouwelijke versie van het personage.
Het handjevol fans dat een vrouwelijke Doctor te woke vond zal waarschijnlijk niet snel terugkeren, met Gatwa als de eerste niet-witte, openlijk queer persoon in de TARDIS. De acteur lijkt zich daar niets van aan te trekken en stopt zichtbaar plezier en speelsheid in de rol. Gatwa speelt The Doctor op een manier die kenmerkend is voor het excentrieke en eclectische personage, maar geeft er een verfrissende draai aan zoals alleen hij het kan.
Het nieuwe seizoen opent met een opfriscursus van alles wat 'Whovian' is: wie is The Doctor, waar komt hij vandaan, wat doet hij zoal en wat is toch eigenlijk tijd en ruimte? Millie Gibson vertegenwoordigt als medereiziger Ruby Sunday voor het gemak maar even het onwetende publiek. Hiermee wordt meteen duidelijk dat dit seizoen is bedoeld als instapmodel voor nieuwe kijkers.
Hoewel de eerste aflevering perfect aansluit bij de ietwat gekke en ronduit chaotische aard van de serie, laat het plot wel wat te wensen over. Aflevering twee toont meteen verbetering, met een ijzersterk optreden van RuPaul's Drag Race-winnaar Jinkx Monsoon als superschurk Maestro. De rest van het seizoen volgt deze stijgende lijn.
Hoewel er een duidelijke focus is op licht vermaak en avontuur, doet dit seizoen van Doctor Who iets wat voorgaande seizoenen, naar weten van de recensent, niet of nauwelijks deden: direct of indirect grote maatschappelijke onderwerpen aanstippen, waaronder seksualiteit, racisme, oorlogsindustrie en kapitalisme. Hoewel deze momenten voor Doctor Who-veteranen wellicht uit de toon zullen vallen, zijn ze zodanig met het verhaal verweven dat ze voor nieuwe kijkers natuurlijk aanvoelen.
In negen afleveringen volgen we The Doctor en zijn nieuwe maatje op hun intergalactische avonturen door de tijd. De overwegend vrolijke toon van de eerste afleveringen maakt langzaam plaats voor iets donkerders, in opbouw naar een bijna apocalyptisch einde. Doctor Who is al zo lang een begrip dat het inmiddels bijna beschamend is als je er nog nooit iets van hebt gezien. Dit is dus het moment om in te stappen en je mee te laten slepen door de aanstekelijke energie van The Doctor.
Yellowjackets is een serie van J.J. Abrams met een sterke ensemblecast. De centrale vraag die wordt opgeworpen is wat de hoofdrolspelers 25 jaar geleden meegemaakt hebben nadat hun vliegtuig in de Canadese bossen was gestrand. De serie speelt zich hierdoor zowel in het heden als in het verleden af, waardoor diverse vragen opgeworpen worden.
Een groepje middelbare scholieren is op weg naar een toernooi wanneer ze na een vliegtuigcrash bijna anderhalf jaar in de bossen moeten zien te overleven. Op een gegeven moment komt de winter eraan, daarnaast komen ze zonder eten te zitten. Onder deze omstandigheden beginnen ze langzaam maar zeker de hoop op overleving kwijt te raken en moeten bedenken hoe ze zullen overleven. In de tegenwoordige tijd ziet de kijker de hoofdpersonen terug als volwassenen en hoe de gebeurtenissen in de bossen hun weerslag hebben op het heden.
Genremix
De serie heeft dus verschillende tijdlijnen en je krijgt als kijker regelmatig te maken met flashbacks. Er is regelmatig een overgang van het alledaagse leven naar een bijna onwerkelijke realiteit. Deze mix van genres maakt het lastig om Yellojackets in een definitieve categorie te plaatsen. De serie kan gezien worden als mysterythriller, suspense maar ook als een horrorserie. Dit laatste element is vooral aanwezig doordat er regelmatig gesuggereerd wordt dat bovennatuurlijke elementen een rol spelen in het verhaal.
Hierdoor spelen verschillende typen vragen. Een groep pubers die moet zien te overleven krijgt automatisch te maken met psychologische druk waardoor horror-achtige situaties ontstaan. Dit betekent echter niet automatisch dat er sprake is van bovennatuurlijke invloeden. Daarnaast speelt natuurlijk het raadsel wat er nu precies in de bossen gebeurde in het anderhalve jaar dat de overlevenden daar vast kwamen te zitten.
Vernieuwd
Yellowjackets heeft een sterke cast met onder andere Juliette Lewis, Melanie Lynskey, Christina Ricci en Ella Purnell. De critici zijn steevast lovend geweest, waarbij de serie door Empire wordt omschreven als "gruwelijk, aangrijpend en op een inkzwarte manier komisch". De serie is vernieuwd met een derde seizoen, dat in 2025 wordt verwacht.
Netflix zet in juli weer een aantal nieuwe series of nieuwe seizoenen van lopende series online. Hieronder lichten we de acht grootste/meest opvallende series toe die je waarschijnlijk wel wil gaan kijken.
Verschijnt op: Maandag 1 juli | Release: Seizoen 6 | Genre: Actie / Avontuur / Misdaad | Kijk op: Netflix
Een sergeant krijgt in zijn woonplaats Los Angeles de taak om een eliteteam van agenten te leiden - en dodelijke spanningen in zijn gemeenschap te ontzenuwen.
Verschijnt op: Donderdag 11 juli | Release: Seizoen 3 | Genre: Actie / Avontuur / Drama | Kijk op: Netflix
De helden van een nieuw Vikingtijdperk: Leif Eriksson, legendarische ontdekkingsreiziger. Freydis, schildmaagd en krijger. Harald Sigurdsson, voorbestemd als heerser.
Verschijnt op: Vrijdag 12 juli | Release: Seizoen 2 | Genre: Animatie / Komedie | Kijk op: Netflix
In dit ultieme gevecht tussen goed en kwaad worden God en zijn aartsvijand Satan met zijn kliek naar de aarde gestuurd om onder de mensen te leven, maar dan als pratende katten.
Verschijnt op: Donderdag 18 juli | Release: Seizoen 6 - deel 1 | Genre: Documentaire / Biografie / Sport | Kijk op: Netflix
Bittere vijanden. Strijdende dojo's. Nieuw bloed. Daniel en Johnny wakkeren oude rivaliteiten uit West Valley opnieuw aan in dit populaire vervolg op de 'Karate Kid'-films.
Verschijnt op: Vrijdag 19 juli | Release: Seizoen 3 | Genre: Drama / Fantasy / Horror | Kijk op: Netflix
Bloedneuzen, flauwvallen, hallucinaties; allemaal aanwijzingen voor een monsterlijke transformatie. Niemand is immuun, dus wie kun je nog vertrouwen in dit gevecht om te overleven?
Verschijnt op: Donderdag 25 juli | Release: Seizoen 1 | Genre: Komedie / Drama / Geschiedenis | Kijk op: Netflix
Terwijl de builenpest zich door Italië verspreidt, trekt een groep edelen en bedienden zich terug in een villa, waar hun weelderige verblijf al snel uitdraait op chaos.
Verschijnt op: Woensdag 31 juli | Release: Seizoen 4 | Genre: Documentaire / Misdaad / Mysterie | Kijk op: Netflix
Deze spannende revival van de bekende docuserie gaat over waargebeurde, raadselachtige verdwijningen, schokkende moorden en bovennatuurlijke ervaringen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Juni is een gouden maand voor fans van de Westeros-wereld van George R.R. Martin. Niet alleen is momenteel seizoen 2 van House of the Dragon in volle gang, ook wordt momenteel in Ierland het eerste seizoen van A Knight of the Seven Kingdoms opgenomen. Over die laatste serie is er nu een leuke update.
A Knight of the Seven Kingdoms is een prequel die zich 100 jaar voor Game of Thrones afspeelt. De serie is een verfilming van de Dunk & Egg-verhalen van Martin, en gaan over de avonturen van de gelijknamige ridder en zijn jonge schildknaap.
2025
De serie staat gepland voor 2025, en eerder werd gezegd dat de première in principe laat in het jaar zou zijn. Maar in een update op zijn persoonlijke blog brengt Martin beter nieuws.
''De opnames begonnen vorige week in Belfast, waar veel van 'Game of Thrones' ook gedraaid is'', zei de schrijver. ''De nieuwe serie zal te zien zijn ergens vroeg in 2025.''
CGI-draken
De planning lijkt wellicht wat optimistisch, maar A Knight of the Seven Kingdoms is een andere serie dan zijn voorgangers. Seizoen 1 zal bestaan uit maar zes afleveringen, en bovendien is er minder werk in de post-productie omdat er bijvoorbeeld minder CGI-draken rond vliegen dan in House of the Dragon.
Onverwacht leuk nieuws dus voor Westeros-fans. In afwachting van A Knight of the Seven Kingdoms kijk je nu House of the Dragon op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Star Trek: The Next Generation was een van de eerste series in de Verenigde Staten die op meerdere zenders werd uitgezonden en dus een enorm publiek had. Denise Crosby speelde het populaire bemanningslid Tasha Yar, maar besloot om na het eerste seizoen te vertrekken.
Als hoofd beveiliging van de Enterprise hoopte ze op interessante verhaallijnen, maar om een of andere reden werd haar rol niet goed uitgewerkt. Haar personage keerde later echter terug voor een gastrol, in een van de hoogst gewaardeerde afleveringen van de serie.
Gek geworden
Crosby is tot op de dag van vandaag actief in het fandom en is een soort ambassadeur voor de franchise geworden. Haar start in Star Trek: The Next Generation was echter allesbehalve soepel. Tasha was een soort decoratie, met weinig tekst en weinig inhoud, waarop Crosby besloot om te stoppen met de serie.
Crosby: "Mensen dachten dat ik gek was geworden, ikzelf vroeg mezelf ook af of ik gek was geworden. Maar ik was jong genoeg, misschien ook wel naïef genoeg, zonder grote verplichtingen. 'Star Trek' was in die tijd niet je-van-het voor me, dus ik durfde het aan om dat risico te nemen".
Roddenberry's zegen
De actrice had een contract voor zes jaar, wat betekende dat ze pas weg kon nadat Gene Roddenberry zelf zijn zegen had gegeven. "In die tijd hadden de makers een beetje de jaren 60-mentaliteit, en ik wilde gewoon niet het standaard blondje zijn met hier en daar een regeltje tekst," aldus Crosby.
Twee jaar na haar vertrek kreeg Crosby een telefoontje van Berman. De serie was inmiddels bezig aan het derde seizoen en Crosby kreeg het aanbod om de rol van Tasha opnieuw te spelen. Ze was ongelooflijk enthousiast over het script. 'Yesterday's Enterprise' was een sterke aflevering en wordt tot op de dag van vandaag hoog gewaardeerd. "Ik moest doodgaan om zo'n goede rol te krijgen," lacht Crosby.
De entertainmentindustrie wordt gekenmerkt door een hoog tempo, waarbij plannen binnen de kortste keren volledig omgegooid worden. Dit kan zelfs gebeuren wanneer een project al met filmen gestart is. The Playlist komt nu met een opmerkelijke uitschieter op dit gebied.
David Fincher (Fight Club, Mindhunter) zou bezig zijn met een Engelstalige remake van Squid Game. De filmmaker heeft een overeenkomst met Netflix en hij zou de afgelopen twee jaar al bezig zijn met dit project.
Interesse
Fincher heeft voor Netflix al de nodige films en series gemaakt, zowel als regisseur als in de rol van uitvoerend producent. Je kunt hierbij denken aan House of Cards, Mank en The Killer.
In de loop van 2021 zou Fincher echter interesse hebben uitgesproken voor een remake van Squid Game. Hij zou gedurende de laatste twee jaar aan dit idee gewerkt hebben.
Affiniteit
Gezien zijn affiniteit met psychologische thrillers is dit geen raar idee, ware het niet dat het tweede seizoen van de hitserie nog in première moet gaan. Een remake terwijl de serie nog loopt lijkt weinig toegevoegde waarde te hebben. Netflix-baas Ted Sarandos ziet het kennelijk ook zo, gezien zijn commentaar eerder dit jaar: "Netflix ziet geen reden voor een herbewerking".
THR bericht dat de opnames voor de serie officieel van start zijn gegaan. Fassbender speelt de hoofdrol van een voormalig CIA-agent die wordt teruggehaald naar zijn oude post in Londen. Hier loopt hij zijn ex-vriendin tegen het lijf, met wie hij de relatie hervat. Dit zorgt uiteraard voor de nodige verwikkelingen.
Naast de hoofdrol zal Fassbender ook optreden als uitvoerend producent, een taak die hij deelt met een andere grote naam, namelijk George Clooney. The Agency telt tien afleveringen en Joe Wright (Hanna, Atonement) zal de eerste twee episodes regisseren.
Complexiteit
De serie kreeg in februari 2023 akkoord van Paramount en is een Engelstalige bewerking van de Franse serie Le Bureau des Legendes. Jez en John-Henry Butterworth schrijven het volledige eerste seizoen.
Paramount-baas Chris McCarthy is in zijn nopjes met Fassbender: "Hij is een van de meest getalenteerde acteurs van zijn generatie, die zijn rollen met nuance en complexiteit vertolkt. We zijn ontzettend blij dat hij de hoofdrol gaat spelen in 'The Agency'".
Overig
Naast Fassbender en Clooney zijn ook de Butterworths en Wright uitvoerend producent. Deze taken delen zij met Grant Heslov, Keith Cox, Nina L. Diaz, David C. Glasser, Ron Burkle, David Hutkin, Bob Yari, Alex Berger, Ashley Stern en Pascal Breton. Overige rollen zijn op dit moment nog niet bekend, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
The Corridors of Power draait om genocide, een woord dat de laatste maanden weer vaak valt. Aan de hand van zeven grote conflicten gaat deze documentaire in op de kenmerken van dit begrip en wordt onderzocht of er een juiste manier is om als internationale gemeenschap te reageren wanneer er sprake van is. Net zoals het huidige conflict in Israël en Palestina zijn veel van dit soort gevallen beïnvloed door culturele of religieuze motieven, die voor buitenstaanders zo onbegrijpelijk zijn dat het lastig is om een objectieve houding in te kunnen nemen.
De serie focust vooral op genocides uit het verleden en de reactie van de Verenigde Staten daarop. Dit land pleit dat het nergens ter wereld zal toestaan dat er met geweld een bepaalde bevolkingsgroep wordt uitgeroeid – en heeft zich aldus vaak heeft gemengd in internationale conflicten – maar is ook het centrum van het kapitalisme. Een systeem dat, zo laat de serie zien, vaak in strijd is met het streven naar wereldvrede.
The Corridors of Power is kritisch op het kapitalistische systeem en de invloed ervan op de Amerikaanse positie in internationale conflicten. Daar hoeft de interviewer niet zijn best voor te doen; voormalige politici praten openlijk over hun beweegredenen in tijden van onrust en strooien met uitspraken die hun kapitalistische gedachtegoed ondersteunen. Zoals een voormalig Amerikaans diplomaat het formuleert: "Money is worth fighting over." Dat de Verenigde Staten in veel gevallen economische stabiliteit boven humanitaire veiligheid schaart, zorgt voor enkele ijzingwekkende verhalen, zoals de Amerikaanse houding inzake het Irak van Saddam Hoessein.
In de jaren tachtig besloot Irak gasexplosies te testen op Koerdische burgers, wat leidde tot honderden slachtoffers. Een Amerikaanse politicus die de uitroeiing van de Koerdische bevolking vergeleek met de Holocaust werd raar aangekeken. Toen Irak enige tijd later Koeweit binnenviel, verscheen president George H.W. Bush op televisie en vergeleek hij Saddam Hoessein met Adolf Hitler. Wat was er veranderd? Niets. Koeweit bezat simpelweg een vijfde van de wereldwijde olievoorraad. Bush verkocht het echter als een morele kwestie, terwijl de Amerikaanse inmenging vooral financiële beweegredenen had.
Dit patroon zien we vandaag de dag nog steeds, zoals na de aanslagen op 7 oktober in Israël. Wereldleiders betuigden toen unaniem hun steun aan Israël en dat bleven doen nadat er bij militaire vergeldingen duizenden Palestijnen waren gedood. Dit lijkt voort te komen uit het gegeven dat westerse landen op economisch gebied meer gebaat zijn bij goede banden met Israël dan met Palestina.
Een opsteker is dat deze conflicten voor de internationale bevolking tegenwoordig beter zichtbaar zijn dan ooit. Doordat een kritische samenleving haar stem laat horen wordt het moeilijker voor politici om weg te kijken van genocide. Dat is tevens de enige positieve noot in deze serie, die verder enorm pessimistisch van toon is. Maar dat is ook te verwachten met genocide als onderwerp.
Toch zijn er hoopvolle elementen te vinden te vinden. Zo is er het intrigerende verhaal van Peter Galbraith, die grondwerk ging doen in Koerdistan tijdens de Irakoorlog. Daarmee maakt hij gelijk duidelijk hoe je van mentaliteit verandert wanneer je van dichtbij slachtoffers van genocide ervaart, in plaats van ze enkel als getallen te zien.
De serie wordt aan elkaar gepraat door Meryl Streep. Dat doet ze op ingetogen doch imponerende wijze, waardoor de heftige beelden extra krachtig zijn. Behalve de serie wat extra gewicht te geven, lijkt haar betrokkenheid gestoeld op de behoefte deze deprimerende documentaire aanlokkelijk te maken voor potentiële kijkers. Want laten we eerlijk zijn, The Corridors of Power is geen leuke kijkervaring. Maar wel een broodnodige om inzicht te krijgen in de oorzaken van humanitaire gruwelen en hoe je daar met een genuanceerde blik naar moet kijken.