search
'Smiling Friends' seizoen 2: de psychotische animatieserie zorgt weer voor een lach van oor tot oor
Recensie

'Smiling Friends' seizoen 2: de psychotische animatieserie zorgt weer voor een lach van oor tot oor

Mr. Boss en alle werknemers keren terug in acht absurde avontuurtjes.

Regie: David Hootselle, Anthony Price, Paul Ter Voorde, e.a. | Cast (stemmen): Zach Hadel (Charlie), Michael Cusack (Pim), Marc Moceri (Mr. Boss), David Dore (Party Bro), Josh Tomar (Glep), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 11 minuten | Jaar: 2024

De geelkleurige Charlie Dompler en zijn paarse vriend Pim Pimling werken bij Smiling Friends, een bedrijfje dat allerhande diensten verleent en twee gouden regels heeft: ze mogen geen opdracht weigeren én ze mogen pas stoppen met hun werk als er een lach op het gezicht van de klant is verschenen. De viermansoperatie – wat de bijdragen zijn van de twee andere werknemers, Allan en Glep, is onduidelijk – wordt gerund door Mr. Boss en opereert vanuit een kantoorpand in de vorm van een enorme, lachende emoji. Inderdaad, de kijker moet zijn gezonde verstand even thuis laten.

Het eerste seizoen van Smiling Friends werd lovend ontvangen en seizoen twee brengt dezelfde kwaliteit. Acht nieuwe avonturen van elf minuten voeren Charlie en Pim naar het Witte Huis, de hel en verre sterrenstelsels, maar ook het oplossen van een broedertwist of een problematisch huwelijk staan op de takenlijst van de lachbrengende vrienden. Publiekslieveling Mr. Frog keert terug en we krijgen een inkijkje in het leven van Allan, die in een van de sterkste afleveringen van dit seizoen op pad moet om een bepaald kantoorartikel te bemachtigen.

Smiling Friends is geproduceerd voor het programmablok Adult Swim, dat na tienen de volwassen kijkers van Cartoon Network bedient. Adult Swim vertoont zowel aangekochte series als eigen werk, waarvan Robot Chicken en Rick and Morty in Nederland het meest bekend zijn. Qua humor en animatiestijl lijkt Smiling Friends vooral op de laatste.

De grappen waar showrunners Michael Cusack en Zach Hadel (tevens de stemacteurs voor Pim en Charlie) op inzetten, bestrijken verschillende komediegenres: visuele humor, absurdisme en vooral satire op menselijke interacties, ook al kun je de helft van de wezens in deze serie – waaronder het complete werknemersbestand van Smiling Friends – met de beste wil van de wereld geen mensen noemen. Een vaak terugkerend element is dat de personages in tweegesprekken subtiele verwijten en ongevraagde uitleg mompelen. Een mooi tegenwicht voor de dikker aangezette komedie, zoals hoe Mr. Frog constant probeert zijn gesprekspartners op te eten.

De animatiestijl van Smiling Friends draagt het kenmerkende Cartoon Network-stempel: op professionele wijze zijn alle plaatjes voorzien van een amateuristisch uiterlijk. Alles wat de schrijvers en regisseurs bedenken wordt op een of andere manier op het beeld getekend, waarbij verhoudingen, perspectief of logica vaak overboord gaan. Computeranimatie, live-action en stop-motion zoals in Robot Chicken worden ook niet geschuwd. Het draagt allemaal bij aan de heerlijk malle mengelmoes die Smiling Friends in hapklare brokjes presenteert. De missie van Charlie en Pim om het publiek van oor tot oor te laten lachen is weer prima geslaagd.Smiling Friends is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om het nieuwe seizoen van Smiling Friends te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen