search
Dít zegt de kleur van 'Star Wars'-lichtzwaarden over de gebruikers
Series / Specials

Dít zegt de kleur van 'Star Wars'-lichtzwaarden over de gebruikers

Lichtzwaarden in 'Star Wars' hebben verschillende kleuren die het karakter en de energie van de gebruikers weerspiegelen.

Met de uitbreiding van het 'Star Wars'-universum worden bestaande elementen uitgebreid en uitgediept. Zo zie je als kijker verschillende kleuren lichtzwaard voorbijkomen. Dit is visueel aantrekkelijk in de gevechten, maar er zit een diepere betekenis achter. Lichtzwaarden geven de energie weer van degene die ze gebruikt.

Kyber is een kristal dat het hart van een lichtzwaard vormt. Tijdens de Jedi-training verkleurt het zwaard als gevolg van een natuurlijk proces, terwijl de Sith hun wil opleggen aan het kyber, het zogeheten bloeden. De blauwe, groene en oranje lichtzwaarden zeggen iets over de energie en karaktereigenschappen van de gebruikers. Hierbij is wit het meest zeldzame lichtzwaard en één manier om aan een wit lichtzwaard te komen is door het 'zuiveren' van een Sith-zwaard. Ahsoka Tano is een goed voorbeeld in dit opzicht.

Blauw en groen


Blauwe lichtzwaarden komen het meeste voor en staan voor eigenschappen als moed en rechtvaardigheid. Een blauw lichtzwaard is verbonden aan de Jedi Guardian, die een vaardig vechter is en een beschermer van de Jedi Order. Er ligt wat meer de nadruk op vaardigheden dan op het gebruik van de Force. Bekende gebruikers zijn Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker.

Groene lichtzwaarden zijn minder vaak te zien dan de blauwe, maar nog steeds redelijk algemeen. De kleur groen wijst op een diepe connectie met de Force en een voorkeur voor harmonie. Het gebruik van tact en diplomatie geniet de voorkeur en het zwaard pas in laatste instantie getrokken wordt. Yoda, Qui-Gon Jinn en master Indara zijn Jedi die een groen lichtzwaard hebben.

Drastische maatregelen


Oranje lichtzwaarden zijn redelijk zeldzaam en er is niet zo veel over deze lichtzwaarden bekend. De personages van Baylon Skoll en Shin Hati bieden hints in dit opzicht. Beiden zijn zelfstandige Force-gebruikers die niet bij de Jedi horen en ze bewegen zich in de grijze gebieden. Hoewel hun zwaarden een rode gloed hebben, blijft de kleur oranje. Ze zijn geen Sith, maar zijn niet bang om drastische maatregelen te nemen mochten ze dit nodig vinden. Je kunt de gebruiker van een oranje lichtzwaard dus zien als iemand met een creatieve kant en een rebels trekje.De kleur rood wordt overwegend met de Sith geassocieerd, maar dit hoeft niet zo te zijn. Ook zijn er Sith die een zwaard in een andere kleur hebben dan rood. Omgekeerd geldt hetzelfde: er zijn Jedi met een rood lichtzwaard, aangezien rood niet per sé voor kwaad staat, maar voor woede en pijn. Jedi met een rood lichtzwaard bestaan wel in Star Wars Legends, maar zij vormen de uitzondering.

Uniek


Het witte lichtzwaard is uniek, aangezien deze kleur het minste voorkomt. De kleur staat voor puurheid en autonomie. Dit lichtzwaard kan gezien worden bij Force-gebruikers die geen Jedi en geen Sith zijn, maar wel leunen naar de Light Side. Ahsoka past goed in dit plaatje, maar er is nog een manier om aan een wit lichtzwaard te komen. Het kan namelijk ontstaan door het 'zuiveren' van een Sith-zwaard. Wanneer Ahsoka de Inquisitor Sixth Brother doodt is in de desbetreffende scène te zien dat het zwaard van rood naar wit verkleurt.Kijk Ahsoka en The Acolyte op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij een lichtzwaard van speelgoed (ooit gehad)?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen