search
Dit zijn de 29 'Star Wars'-series van goed naar slecht, van 'The Acolyte' tot 'Star Wars: Ewoks'
Series / Specials

Dit zijn de 29 'Star Wars'-series van goed naar slecht, van 'The Acolyte' tot 'Star Wars: Ewoks'

Hier zijn alle 'Star Wars'-series, gerangschikt van goed naar slecht.

De Star Wars-franchise bestaat niet enkel uit films, maar ook uit tal van series en films gemaakt voor televisie. Op dit moment zijn er al 29 Star Wars-series gemaakt als je elk seizoen apart telt, zowel geanimeerd als live-action. Hier zijn ze alle 29, gerangschikt van goed naar slecht. Ben jij hiermee eens?

We beginnen met de beste Star Wars-serie van dit moment, Andor, die uitkwam in 2022. Het is gemaakt door Tony Gilroy en is een prequel van de film Rogue One (2016), die op zijn beurt een prequel is van de originele Star Wars-film (1977). Diego Luna herneemt zijn rol als Cassian Andor uit Rogue One, een dief die een rebellen-spion wordt. We volgen Andor gedurende de vijf jaren die leiden tot de gebeurtenissen van de twee films. Een tweede en laatste seizoen komt eraan in 2025.

Star Wars: Visions en eerste live-action serie


Op de tweede plek vinden we het eerste deel van Star Wars: Visions, een geanimeerde anthologieserie, die bestaat uit originele geanimeerde kortfilms die zich afspelen in of geïnspireerd zijn door het Star Wars-universum. Elk hoofdstuk heeft een op zichzelf staand verhaal en is geproduceerd door verschillende studio's. Deel 1 van Star Wars: Visions kwam uit in 2021.

De top drie eindigen we met de eerste Star Wars-live-actionserie die gemaakt werd: The Mandalorian. Het eerste seizoen van de serie staat op de derde plaats, gevolgd door het tweede seizoen op de vierde plaats. The Mandalorian is gemaakt door Jon Favreau en begint vijf jaar na de gebeurtenissen van de film Return of the Jedi (1983). Het volgt een eenzame premiejager, gespeeld door Pedro Pascal, die een Force-gevoelig kind, Grogu, beschermt tegen de overblijfselen van de Imperial-strijdkrachten.

Nieuwste series


Op dit moment kan je elke week een nieuwe aflevering zien van de nieuwste Star Wars-serie The Acolyte. Er is daar al veel over te doen geweest, maar toch zijn de meeste critici positief over de serie, die op Rotten Tomatoes een score van 83% heeft. The Acolyte staat zo op de vijfde plaats. Het is gemaakt door Leslye Headland en speelt zich af aan het einde van het High Republic-tijdperk, voorafgaand aan de gebeurtenissen van de Skywalker-saga, en volgt een Jedi die een reeks misdaden onderzoekt.Plaats zes is voor het derde seizoen van The Mandalorian, die gevolgd wordt door een andere recente serie, Ahsoka, dat op de zevende plaats staat. Ahsoka is een spin-off van The Mandalorian en speelt zich af in dezelfde tijdsperiode als die serie en na de gebeurtenissen van de film Return of the Jedi. Het volgt de voormalige Jedi-leerling Ahsoka Tano en haar bondgenoten terwijl ze vechten tegen de overblijfselen van het Galactische Keizerrijk tijdens de begintijd van de Nieuwe Republiek. Rosario Dawson speelt de hoofdrol en herneemt haar rol als Ahsoka Tano uit The Mandalorian. Ahsoka komt terug met een tweede seizoen en van The Mandalorian staat een vierde seizoen gepland.

The Bad Batch en Obi-Wan


Op de achtste plek vinden we het eerste seizoen van de geanimeerde serie The Bad Batch. Het is gemaakt door Dave Filoni en is een spin-off van Star Wars: The Clone Wars. Het gaat verder vanaf het einde van die serie om de nasleep van Order 66 en het einde van de Clone Wars te tonen. Dee Bradley Baker spreekt de stemmen in van de Bad Batch, evenals de meeste andere klonen in de serie, net zoals hij deed in The Clone Wars.Obi-Wan Kenobi is een van de bekendste personages in Star Wars en volgen we al lang. In 2022 kreeg hij zijn eigen serie met Ewan McGregor die zijn rol uit de Star Wars-prequeltrilogie hernam. Obi-Wan Kenobi, die op plek negen staat, speelt zich tien jaar na de zuivering van de Jedi-orde af tijdens de gebeurtenissen van de film Revenge of the Sith (2005). De serie volgt de overlevende Jedi Meester Obi-Wan Kenobi, die uit zijn schuilplaats komt om de ontvoerde Prinses Leia te redden van de Inquisiteurs van het Galactische Keizerrijk. Dit brengt Kenobi in conflict met zijn voormalige leerling Darth Vader.

Lego Star Wars Holiday Special en Tales of the Jedi


De voorbije jaren zijn er veel Lego-films en -series gemaakt en Star Wars kon niet ontbreken. In 2020 werd een speciale kerstversie gemaakt met The Lego Star Wars Holiday Special, die op de tiende plek staat. Het werd geregisseerd door Ken Cunningham en speelt zich af na The Rise of Skywalker. Het volgt Rey die Finn traint in de manieren van de Force.Op plaats 11 heb je de animatieserie Tales of the Jedi, het eerste deel van de Star Wars: Tales-anthologieserie. Het werd gemaakt door Filoni en bestaat uit zes afleveringen, waarvan drie afleveringen die zich richten op Ahsoka Tano gedurende haar leven en de andere drie die zich richten op een jonge Graaf Dooku en zijn padawan Qui-Gon Jinn.

Deel 2 van Visions en laatste seizoen van Rebels


In 2023 kwam het tweede deel van Star Wars: Visions uit, die je kan vinden op plaats 12. Het eerste deel was zo'n succes dat er een tweede deel kwam. Terwijl deel 1 enkel geproduceerd werd door animatiestudio's uit Japan, breidde het tweede deel van de serie uit naar animatiestudio's over de hele wereld.Op de 13e plaats vinden we het vierde en laatste seizoen van Star Wars: Rebels terug met het tweede en derde seizoen, die volgen op plaats 14 en 15. Deze animatieserie speelt zich 14 jaar na Revenge of the Sith af en vordert richting de gebeurtenissen van de originele Star Wars-film. Het toont hoe het Galactische Keizerrijk de laatste Jedi opjaagt terwijl een opkomende rebellie tegen het Keizerrijk ontstaat.

Lego Star Wars: Terrifying Tales en Resistance


Naast de Lego-kerstspecial, werden er heel wat andere Lego-versies van Star Wars gemaakt en op de 16e plek vinden we daar een van. Lego Star Wars: Terrifying Tales werd net als The Lego Star Wars Holiday Special geregisseerd door Cunningham. Het is een op zichzelf staand vervolg op de Star Wars-sequeltrilogie.Op de 17e plaats vinden we dan het eerste seizoen van Star Wars: Rebels, die uitkwam in 2014. Zo hebben we alle vier seizoenen van deze serie gehad. Deze wordt gevolgd door het eerste seizoen van Star Wars: Resistance, die op de 18e plaats staat. Deze animatieserie volgt Kazuda Xiono, een piloot van de Nieuwe Republiek die door het Verzet wordt gerekruteerd om te spioneren op de groeiende dreiging van de First Order, kort voor en tijdens de gebeurtenissen van de sequeltrilogie.

The Bad Batch seizoen 2 en 3


Na het eerste seizoen van The Bad Batch kwam er een tweede seizoen uit, dat op plaats 19 staat. Deze wordt gevolgd door nog een andere Lego-versie: Lego Star Wars Summer Vacation op plaats 20. Deze kwam uit in 2022 en speelt zich af na The Rise of Skywalker, waarin Finn een zomervakantie plant voor de rest van zijn vrienden voordat ze hun eigen weg gaan.Plaats 21 is voor het tweede deel van Star Wars: Tales, getiteld Star Wars: Tales of the Empire. Dit tweede deel is net als Tales of the Jedi verdeeld in twee verhaallijnen: de ene volgt Morgan Elsbeth en de andere volgt de voormalige Jedi Barriss Offee. Op plek 22 vinden we dan het derde en laatste seizoen van The Bad Batch, dat eerder dit jaar uitkwam.

Clone Wars en The Book of Boba Fett


De animatieserie Star Wars: Clone Wars kwam eerst uit in 2003 en was zo'n succes dat het in 2008 een eigen CGI-spin-off kreeg. Het eerste seizoen van The Clone Wars vinden we terug op de 23e plaats. Het speelt zich af tussen de Star Wars-prequeltrilogie-films Attack of the Clones en Revenge of the Sith en is een van de eerste van vele werken die de Clone Wars verkennen.Op plek 24 vinden we een andere live-actionserie die gemaakt werd, The Book of Boba Fett. Deze serie is een andere spin-off van The Mandalorian en speelt zich af in dezelfde tijdsperiode als die serie. The Book of Boba Fett volgt premiejager Boba Fett, gespeeld door Temuera Morrison, terwijl hij zich vestigt als de nieuwe misdaadheer van Jabba the Hutt's voormalige gebied.

Holiday special en de Ewoks


Voordat er een kerstspecial werd gemaakt in de versie van Lego, was er in 1978 de Star Wars Holiday Special. Geregisseerd door Steve Binder, was het de eerste Star Wars-spin-off. Het is gesitueerd tussen de gebeurtenissen van de originele film en de toen nog niet uitgebrachte sequel The Empire Strikes Back. De special heeft de hoofdcast van de originele Star Wars-film en introduceert het personage Boba Fett, dat in latere films zou verschijnen.Op plaats 26 en 27 staan twee televisiefilms over de Ewoks. Eerst heb je The Ewok Adventure uit 1984. Het speelt zich af op de maan Endor en bevat de Ewoks, die twee jonge menselijke broers en zussen helpen terwijl zij proberen hun ouders te vinden. Deze wordt gevolgd door het vervolg Ewoks: The Battle for Endor uit 1985. Het volgt Cindel Towani, het menselijke meisje uit de eerste film, die na wees te zijn geworden, zich bij de Ewoks voegt om hun dorp te beschermen en de plunderaars te verslaan die de controle over de maan Endor hebben overgenomen.

Droids en Ewoks


Op de twee laatste plaatsen heb je de twee eerste Star Wars-series die gemaakt werden: Star Wars: Droids en Star Wars: Ewoks. Droids (1985) is een spin-off van de originele Star Wars-trilogie en richt zich op de avonturen van de droids R2-D2 en C-3PO tussen de gebeurtenissen van Revenge of the Sith en A New Hope. De serie liep één seizoen van 13 afleveringen van een halfuur. Een special van een uur, uitgezonden in 1986, diende als de finale.Ewoks, dat op de 29e en laatste plaats staat, kwam ook uit in 1985 en liep twee seizoenen. Het belicht de Ewok-personages uit Return of the Jedi en richt zich op de avonturen van Wicket W. Warrick en zijn vrienden op de bosmaan Endor voor de gebeurtenissen van de originele Star Wars-film.

Toekomst


De Star Wars-franchise blijft maar groeien met nieuwe seizoenen die uitkomen en nieuwe series. Het is dus afwachten hoe die het zal doen. Zo komt er een nieuw seizoen van The Mandalorian, Andor en Ahsoka. En er komt een nieuwe serie, getiteld Star Wars: Skeleton Crew, die zich afspeelt in dezelfde tijdsperiode als The Mandalorian. De serie komt later dit jaar uit.Wil je al deze Star Wars-series zien? Je kan ze allemaal bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij meer of minder dan 15 van de genoemde Star Wars-series gezien?

 • Meer

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Minder

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen