search
'Pedaço de Mim': bombastisch familiedrama over een tweeling van twee verschillende vaders
Recensie

'Pedaço de Mim': bombastisch familiedrama over een tweeling van twee verschillende vaders

Een onderbelicht onderwerp vormt de basis van een veredelde Braziliaanse soap.

Regie: Maurício Farias | Cast: Juliana Paes (Liana), Felipe Abib (Oscar), Vladimir Brichta (Tomás), Palomma Duarte (Sílvia), e.a. | Afleveringen: 17 | Speelduur: 36-59 minuten| Jaar: 2024

Liana's huwelijk staat al langere tijd onder spanning omdat het maar niet lukt om zwanger te worden. Wanneer ze erachter komt dat haar man Tomás het bed heeft gedeeld met een ander is de liefde definitief voorbij. Echter, wanneer ze een dag na hun scheiding wordt verkracht, wordt Liana alsnog zwanger. Uiteindelijk bevalt ze van een tweeling, waarvan het ene kind de zoon is van haar ex-partner en het andere van haar verkrachter.

Een tweeling van twee verschillende vaders klinkt mogelijk ongeloofwaardig, maar dit komt soms voor. Van dit fenomeen, genaamd heteropaternale superfecundatie, bestaan wereldwijd niet meer dan negentien geregistreerde gevallen. Een interessant concept voor een gedramatiseerde vertelling, maar het Braziliaanse Pedaço de Mim maakt het wel heel dramatisch. Dat het hoofdpersonage kinderen draagt van haar ex-man en haar verkrachter zorgt voor een langdurige moraliteitskwestie voor Liana en Tomás. Ook de relatie met deze kinderen staat vanaf het begin op losse schroeven. Doordat dit tweetal zeer uiteenlopende eigenschappen ontwikkelt, beginnen ze zich dingen af te vragen.

Pedaço de Mim heeft een mooie kans om een onderbelicht onderwerp te verkennen, maar door de talloze ongeloofwaardige plotpunten valt het verhaal al vanaf het begin moeilijk te geloven. Een zwangerschap die veroorzaakt is door twee verschillende mannen lijkt namelijk zo'n bizar idee dat de serie er goed aan had gedaan om met wat creativiteit voor een geloofwaardiger verloop te zorgen. Nu volgen de soapachtige verwikkelingen elkaar in sneltreinvaart op, waardoor de serie een soort Braziliaanse Goede Tijden, Slechte Tijden lijkt.

Waar de serie wel in excelleert is het vangen van het tijdsverloop. Vaak zien acteurs er een beetje duf uit wanneer een flinke laag make-up hen ouder moet doen lijken, maar in Pedaço de Mim gebeurt dit ontzettend geloofwaardig. Ook de casting van de kinderen op diverse leeftijden is duidelijk aandachtig uitgevoerd.

Door de sterke weergave van het verstrijken van de tijd komt de lange boog van de personages – we zien ruim zeventien jaar zien passeren – goed tot zijn recht. Daarmee toont de serie in wat voor ellende je als gezin terecht kan komen door het verzwijgen van belangrijke geheimen. Daarbij worden vooral de momenten getoond, terwijl ook wat kleinere scènes hadden kunnen zorgen voor meer inleving met de personages.

Pedaço de Mim bevat enkele ontroerende scènes en is met veel optimisme gemaakt. Dat de makers hun grote ideeën durven te verwezenlijken valt op zichzelf te prijzen, maar toch komt het geheel niet helemaal over. In alle bombarie en veelheid verliest de serie bij tijd en wijle haar focus op het centrale conflict. Vanwege de opeenstapeling van alle groteske dilemma's is het als kijker moeilijk je ergens aan vast te klampen, wat resulteert in een overprikkelende kijkervaring die niet aanzet tot nadenken over de behandelde thema's.Pedaço de Mim is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Pedaço de Mim te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen