search
Steven Moffat vertrekt bij 'Doctor Who'

Steven Moffat vertrekt bij 'Doctor Who'

En tot 2017 komen er geen nieuwe afleveringen.

Jim Pedd

Na zes seizoenen aan het roer van Doctor Who gestaan te hebben, heeft showrunner Steven Moffat nu officieel aangekondigd te stoppen met de BBC-serie. Hij vertrekt na het tiende seizoen, dat in de lente van 2017 begint met uitzenden. Daarmee weten we ook meteen dat er in heel 2016 geen afleveringen komen, op een Christmas Special in december na.


Een vervanger is er ook al voor Moffat. Dat wordt Chris Chibnall, die Broadchurch bedacht. Zijn eerste aflevering als showrunner en hoofdschrijver gaat in 2018 in première op televisie. "Het voelt vreemd om te praten over een vertrek, want ik ben net begonnen met scenario's voor seizoen 10," vertelde Moffat. "Het feit is echter dat mijn tijd op is. Terwijl Chris zijn laatste seizoen van 'Broadchurch' afrondt, doe ik mijn best om de TARDIS warm te houden."

En Chibnall: "Doctor Who is het ultieme BBC-programma: gedurfd, uniek, uitzonderlijk onderhoudend en geliefd over de hele wereld. Dus het is een voorrecht om de volgende curator te zijn van dit grappige, enge en emotionele familiedrama." Hij mag dus vanaf 2018 het roer overnemen van Moffat. Waarom men al zo vroeg met deze aankondiging komt is niet zeker.

Dat er geen afleveringen komen dit jaar verbaast wel enigszins, maar zou te maken kunnen hebben met de onvrede van acteur Peter Capaldi. Enige tijd geleden was er het bericht dat hij het opnameschema te druk vindt als er twaalf afleveringen opgenomen zouden moeten worden per jaar. Daarom zou hij maximaal nog één jaar de serie willen maken, of zou de BBC het aantal afleveringen halveren. Nu is er voor een andere oplossing gekozen: men neemt langer de tijd voor een compleet seizoen.

Aanbevolen artikelen