search
Dvd-recensie: 'Stonemouth'
Series / Blu-ray Review

Dvd-recensie: 'Stonemouth'

Nette uitgave van een sfeervolle BBC-serie.

Bedacht door: Iain Banks | Cast: Naomi Battrick (Grier Murston), Christian Cooke (Stewart Gilmour), Chris Fulton (Ferg), Ncuti Gatwa (Dougie) e.a. | Jaar: 2015 | Zender: BBC

In 2012 verscheen het boek Stonemouth van de Schotse schrijver Iain Banks. Zijn boek volgt een man die terugkeert naar een klein havenstadje, nadat hij daar eerder een seksschandaal meemaakte. Het boek beviel de BBC wel, maar de zender durfde het niet aan er een lange serie van te maken. Om die reden werd besloten twee afleveringen van elk één uur te maken. Die zijn nu op Dvd verkrijgbaar.

Je vraagt je bijna af waarom er niet gewoon een film van gemaakt is. Daar bestaat weinig helderheid over, maar naar het schijnt heeft het te maken met kritiek van de Britse overheid op de BBC. Zeker weten we het niet, dus moeten we het maar doen met twee afleveringen.

Hoofdpersoon Stewart Gilmour keert terug naar Stonemouth voor de begrafenis van zijn beste vriend. Een jaar eerder was hij zelf nog verdreven uit de stad door de criminele familie van zijn vriendin Ellie Murston. Nu moet 'ie sterk zijn en het verleden onder ogen komen. Ondertussen duiken er aanwijzingen op dat de dood van Stewarts vriend geen zelfmoord was.

De serie is goed ontvangen, want zo schrijft The Guardian dat de boel er visueel erg mooi uit ziet. Wat de serie enigszins mist is een goede spanningsboog, wat dan weer jammer is gezien het plot.DVD: Stonemouth | Duur: 2 x 60 min. | Release: februari 2016 | Video: 16:9 | Audio: Engels Dolby Digital 5.1 | Ondertiteling: Nederlands | Discs: 1x DVD| EAN: 8-717344-756891 | Met dank aan: Just Entertainment

De uitgave van Stonemouth is erg mooi. We krijgen een uitgave die bestaat uit een standaard formaat Dvd-hoes met daar omheen een slipcover. Beiden hebben hetzelfde ontwerp. De voorkant toont de drie hoofdpersonen, gespeeld door Peter Mullan, Christian Cooke en Charlotte Spencer. Achterop verder een synopsis en wat van de sfeervolle beelden.

Maak je de hoes open tref je één schijf aan met eenzelfde ontwerp als de cover van de hoes. Het ziet er net uit. De serie zelf ziet er op televisie ook erg goed uit. De beelden zijn, zoals The Guardian al schreef, erg mooi om naar te kijken. De sfeervolle shots komen goed tot hun recht op televisie, en zijn redelijk scherp. De audio zelf is verder ook prima, met een mooie balans tussen achtergrondgeluiden en dialoog.

Toekomst
Er zal vermoedelijk geen vervolg komen op Stonemouth. Auteur Iain Banks schreef maar één boek over het dorpje en hij is ondertussen helaas overleden. Meer hoeft eigenlijk ook niet gemaakt te worden, gezien het mooi afgeronde verhaal. Laten we hopen dat de BBC het zo houdt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen