Recap 'Game of Thrones': Oathbreaker

Recap Game of Thrones: Oathbreaker

We zagen de Tower of Joy, Ramsay die een cadeautje kreeg en de Night's Watch die behoorlijk opgeschud werd.

Jim Pedd, 9 mei 2016 15:58


En zo zijn we al bij aflevering 3 van HBO’s Game of Thrones. Deze week was er een boel vooruitgang voor een heleboel verhaallijnen en werd weer een oude bekende geïntroduceerd. Lees hieronder onze recap van de aflevering Oathbreaker.

Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman
Lees hier onze recap van aflevering 2, Home


”MY WATCH HAS ENDED”
Met die woorden eindigt de aflevering. Jon Snow is klaar met de Night’s Watch. Het sterkste moment van deze aflevering bevond zich aan het begin: Davos die aan de andere kant van de deur staat, op het moment dat Jon weer tot leven komt. Hij zit te hijgen en je ziet het ongeloof op het gezicht van Davos. Zelfs Melisandre kan het niet meteen geloven, hoewel zij meteen weer begint te ratelen over een hoger plan.

Jon blijkt niets te vertellen te hebben over het leven na de dood. Hij vertelt dat het er niet is, en dat sterkt Melisandre alleen maar in haar geloof dat Jon met een reden teruggekomen is. Maar het echt belangrijke punt van dit deel van de aflevering bevond zich niet bij het herstel van Melisandre’s geloof, maar rond het einde. Jon Snow executeert in een moeilijk moment de verraders. De meeste moeite heeft hij met de dood van Olly. Vervolgens trekt hij zijn zwarte mantel uit en geeft hij die aan Edd. ”My watch has ended”, zegt hij en vervolgens beent hij naar buiten.

TERUGKEER VAN NOG EEN STARK
Vorige aflevering zagen we de terugkeer van Bran Stark, deze aflevering is het de beurt aan Rickon en Osha. Rickon hebben we al tijden niet meer gezien en hij bevindt zich nu op een uitzonderlijk slechte plek namelijk in Winterfell, bij Ramsay Bolton. Vorige week gokten we er nog op dat het Theon zou zijn die terugkeerde, maar dat mocht dus niet zo zijn. Het is jammer dat Rickon op deze manier terugkeert want het voelt vrij kunstmatig. Hij is nu een cadeautje van Lord Umber om zijn trouw aan Ramsay te bewijzen. Hopelijk is Rickon uiteindelijk een beter lot beschoren dan zijn wolf, Shaggydog, want die blijkt helaas dood te zijn. De ijzingwekkende blik van Ramsay belooft echter niet veel goeds.

TERUG NAAR AF
Als er één verhaallijn is die tempo kan gebruiken is het die van Daenerys wel. Ze bevindt zich nu bij de weduwen van gestorven Khals en dan hebben we eigenlijk al verteld wat er bij haar gebeurt. Vermoedelijk zit er wel een gedachte achter: het heeft er alle schijn van dat ze uiteindelijk samen met de Dothraki naar Westeros zeilt. (Als ze weer schepen heeft.)

Daar speelt Tyrion waarschijnlijk een rol in. Hij is samen met Missandei en Grey Worm aan het wachten op Varys. Die heeft ontdekt wie het mogelijk maakt dat de Sons of the Harpy aanslagen plegen in Meereen. Na haar omgekocht te hebben, lijkt er een begin gemaakt te zijn aan het einde van de opstand. Toch zal het neerslaan daarvan nog moeilijk worden, want de andere steden in Slaver’s Bay blijken erachter te zitten.

QYBURN DE SNOEPJESMAN
Waar Varys in in Meereen zijn vogeltjes heeft, neemt Qyburn die van hem over in King’s Landing. Hij geeft ze snoep en werft ze zo. Informatie krijgt hij nog niet, maar vermoedelijk gaan zij wel een belangrijke rol spelen in de plannen van Cersei en Jaime. Die proberen zichzelf weer in een machtspositie te wurmen en doen dat door naar de Small Council te gaan. Daar is men echter niet onder de indruk en loopt iedereen vrolijk de zaal uit.

Iemand anders die gebaat is bij advies is koning Tommen. Hij probeert de High Sparrow zover te krijgen om zijn moeder weer de Sept in te laten. Maar daarvoor moet ze eerst boeten volgens hem. De verwachting is dat nu Cersei en Jaime plannen maken, er snel een einde aan de heerschappij van de Sparrow gaat komen.

SAM, GILLY & ARYA
Er waren deze aflevering twee hele kleine losse stukjes info. Sam en Gilly zijn nog op weg naar Oldtown, maar Sam stuurt Gilly naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader is niet zo aardig, maar zijn zussen wel, vertelt hij haar. Ondertussen is er ook een montage waarin we zien hoe Arya traint in het House of Black and White en daar niemand wordt. Ze slaagt voor de test en krijgt haar zicht weer terug.

TOWER OF JOY
Een van de bekendste momenten in de boeken is de Tower of Joy en die zien we nu eindelijk in het echt. Het is het moment waarop Ned Stark zijn zus probeert te redden, en vermoedelijk ook het moment waarop hij baby Jon Snow in de armen van de stervende Lyanna vindt. Een bevestiging van dat vermoeden is er helaas niet. We krijgen in plaats daarvan enkel een vechtscène te zien en daaruit blijkt dat Howland Reed een belangrijke rol speelde in het gevecht.

Een interessant detail is wel dat rond de krachten van Bran. Volgens de Raven kan je het verleden niet veranderen, maar als Bran zijn vader roept, kijkt die wel om. Het zou dus kunnen dat Bran veel krachtiger is dan men doet voorkomen. Het is verder heel begrijpelijk dat de showrunners het antwoord op de vraag rond Jons ouders voorlopig geheim houden. Nu hij uit de Night’s Watch is gestapt, kan dit betekenen dat hij aanspraak kan maken op de IJzeren Troon…

LOSSE GEDACHTEN
• Davos Seaworth blijft de stem van het publiek en eigenlijk ook de rede in deze serie: ”Het is krankzinnig dat je weer leeft”, zegt hij tegen Jon.

• Met de dood van Ser Alliser Thorne nemen we afscheid van een personage dat sinds seizoen 1 bij ons is. Een man met een sterk gevoel voor rechtschapenheid. Of dat nou de goede kant was of niet…

• Toch jammer dat Melisandre, waarvan zoveel gezegd werd dat ze zich op een bijzonder onzeker moment in haar leven bevond, nu weer rechtlijnig in haar geloof lijkt te zijn.

• IJzingwekkend moment, als Olly opgehangen wordt.

• Een mooi moment is als Arya Jon in eerste instantie als haar broer opnoemt. Ze realiseert het zich niet eens dat hij hooguit haar halfbroer is.

• Het momentje tederheid tussen Gilly en Sam doet denken aan de knuffel van Theon en Sansa. Dan hebben we het over het moment als Gilly Sam de vader van Little Sam noemt. Het mag dan wel geen fysieke tederheid zijn, mentaal wel!

Lees meer over: game of thrones, Recap, hbo, seizoen 6, oathbreaker

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws