Recap 'Game of Thrones': The Red Woman

Recap Game of Thrones: The Red Woman

Het was een aflevering vol verraad en trouw.

Jim Pedd, 25 april 2016 16:02

We hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen zondag vond eindelijk de première van het zesde seizoen van Game of Thrones plaats. De HBO-serie ging verder met de aflevering The Red Woman, waarin er nog weinig antwoorden zijn op de vele vragen waarmee we achterbleven na vorig jaar.
Net als andere jaren is deze eerste aflevering er vooral een waarin we opgefrist worden met betrekking tot de belangrijkste gebeurtenissen afgelopen seizoen. Dat houdt ditmaal in dat personages vooral reageren op dingen waar we het afgelopen jaar over na konden denken. The Red Woman draait om twee thema’s: verraad en trouw.

IS JON SNOW DOOD?
Ja. Of niet? We krijgen in elk geval geen levende Jon Snow te zien deze aflevering. In plaats daarvan wordt er begonnen met een shot van zijn lichaam, moederziel alleen in de sneeuw, omringd door enkel zijn eigen bloed. Het zijn vrienden als Davos Seaworth die besluiten zijn lichaam veilig te stellen, terwijl de andere leden van de Night’s Watch verwoed vergaderen over de volgende stappen. De dood van de Lord Commander zou rechtvaardig zijn omdat hij de Wildlings binnengelaten had. Voorlopig lijkt er ook niets van Melisandre af te komen, want die stamelt alleen maar dat ze hem in de vlammen in Winterfell gezien had. Slim als Davos is, stuurt hij in elk geval een van de zijnen erop uit om de Wildlingen te waarschuwen en hun hulp in te schakelen (zij hebben immers hun leven aan Jon te danken) en haalt hij reuzenwolf Ghost erbij. Eén ding is helder: dit gaat snel uit de hand lopen.

DE ANDERE STARK-KINDEREN
Daar zijn er twee van die we deze aflevering zien. Sansa en Theon hebben de sprong van de muren van Winterfell overduidelijk overleefd en Theon doet zijn best om haar te helpen ontkomen. Maar Ramsay, wiens toekomst in huis Bolton afhangt van de kinderen die Sansa van hem moet krijgen, heeft zijn beste mannen erop uit gestuurd. Die maken weinig kans tegen het zwaard van Brienne, die samen met Podrick een einde maakt aan de mannen. Het duo zweert meteen hernieuwde trouw aan Sansa, die daarmee misschien wel snel meer mensen om zich heen kan gaan verzamelen om Winterfell terug te veroveren op de Boltons.

Sansa’s zusje Arya heeft het ondertussen zwaar: die zit als blind meisje in een steegje in Braavos en wordt in elkaar geslagen door het meisje van de Faceless Men. Echt verweren kan Arya zich nog niet, maar vermoedelijk leert ze dat snel. Ontbrekende kinderen ditmaal: Bran (die we volgende week zien) en Rickon.

VERRAAD IN DORNE
Ellaria Sand en haar dochters namen vorig seizoen al wraak op het lieftallige meisje Myrcella door haar te vergiftigen. (Overigens zweren Cersei en Jaime in deze aflevering om die reden wraak en samen te blijven vechten tegen de rest van de wereld.) De wraakzucht voor de dood van Oberyn gaat echter verder dan dat, want het is Ellaria die koning Doran doodsteekt en één van haar dochters vermoordt op een schip voor King’s Landing diens zoon Trystane. Vooral opmerkelijk in deze scène is het feit dat niemand van de wachters het opneemt voor Doran. Zo te merken was hij niet populair, maar maakt het echt uit? De verhaallijn in Dorne was niet bepaald de beste vorig seizoen. Wellicht dat de dames wel meer te doen krijgen dit jaar, want Ellaria is er immers op gebrand wraak te nemen op de Lannisters.

CHAOS IN MEEREEN
In het continent Essos zijn ook flinke problemen. Tyrion en Varys bijvoorbeeld, die Meereen samen leiden, maar om dat beter te willen doen de stad beter te leren kennen. Meteen blijkt hoe moeilijk het wordt om te heersen daar, de complete vloot van Daenerys is in brand gestoken. Daario en Jorah zoeken naar de in Meereen minder populair geworden Daenerys, maar vinden enkel een aanwijzing naar waar ze heen is: de Dothraki.

Daar zien we Dany ook kort, die blijkt het behoorlijk moeilijk te hebben bij de paardmensen. Ze blijkt naar de mensen van Khal Moro gebracht te worden en die blijkt haar te willen verkrachten. Als eenmaal blijkt dat Dany de weduwe van Khal Drogo is, belooft hij dat ze veilig is. Hij gaat haar naar de plek brengen waar vrouwen van overleden Khals heengaan in hoofdstad Vaes Dothrak. Toch verwachten we dat Dany snel weer Khaleesi wordt, gezien shots uit de trailers waarin draak Drogon boven grote groepen Dothraki vloog.

DE WARE VORM VAN MELISANDRE
Nog even terug naar de Night’s Watch. Jon Snow leeft dus (nog) niet, maar we krijgen wel een flinke onthulling te zien rond Melisandre. De rode priesteres deed aan het einde van de aflevering haar ketting af en bleek een oeroude vrouw te zijn. Niks mooie naakte Carice van Houten dus, maar een soort oeroude Golem. Toch zou dit meerdere betekenissen kunnen hebben. Zo zou Melisandre haar geloof kwijt zijn (terwijl ze dus honderden jaren oud moet zijn) en daarom haar échte uiterlijk tonen. Tegelijk zou dit kunnen laten zien hoe sterk haar magie is. Ze leeft al zo lang, dan moet ze als heks toch wel Jon weer tot leven kunnen wekken? Een andere rode priester, Thoros of Myr, deed het al met Beric Dondarrion.

LOSSE GEDACHTEN
• Ramsays grafrede voor Myranda is ijzingwekkend en humoristisch. Hij belooft wraak te nemen (en zegt gewild te hebben dat ze het zou kunnen zien). Om vervolgens de kennelmeester te bevelen haar lichaam aan de honden te voeren.

• Geef ons snel meer momenten tussen Tyrion en Varys, want dit was weer goud. Tyrion probeert een bedelaar met haar baby geld te geven, maar zegt per ongeluk dat hij het kind wil opeten.

• Die knuffel van Theon en Sansa was een zeldzaam moment van affectie in deze serie die vooral bekend staat om zijn geweld. Het symboliseert ook hoe Theon Sansa weer als zus gaat zien.

• Tegelijk was er genoeg geweld: Trystane die door zijn keel gestoken werd, Doran in zijn borst en Brienne die wat kelen door mocht snijden.

• Ben ik de enige die hoopt dat er een nieuw moment komt tussen Jonathan Pryce’s High Sparrow en Margaery’s moeder Olenna?


Lees meer over: game of thrones, Recap, hbo, seizoen 6, the red woman

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws