Recap 'Game of Thrones': Home

Recap Game of Thrones: Home

Eindelijk een antwoord op de vraag: leeft Jon Snow nog?

Jim Pedd, 2 mei 2016 13:40

Vandaag gaf HBO in Game of Thrones een antwoord op de vraag waar we als kijker een heel jaar over hebben mogen debatteren. Zou Jon Snow echt dood zijn? Niemand die het zeker wist, want zelfs de lezers van de boeken hadden nog geen antwoord. De aflevering Home draaide echter om veel meer dan alleen het antwoord op deze vraag.
Home was echt een aflevering waarin mensen precies daar kwamen: thuis. Centraal stond de terugkeer van Bran bijvoorbeeld, die zich door een visioen even thuis voelde. En wat te denken van Theon, die besloot om weer naar zijn thuis te gaan, en de verloren gewaande broer die ook thuiskwam. Kortom: er is genoeg te bespreken.

Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman

TERUGKEER VAN BRAN STARK
Na een compleet seizoen van afwezigheid, ging deze aflevering van start met een ouder geworden Bran. Tegelijk is de Three-Eyed Raven compleet van uiterlijk veranderd en zien we nu acteur Max von Sydow in de rol. Bran blijkt het afgelopen jaar geleerd te hebben om het verleden te beleven. We ontmoeten een jonge variant van zijn vader Ned en oom Benjen (die in het eerste seizoen Jon nog rekruteerde voor de Night’s Watch en spoorloos verdween).

Ook leren we Lyanna Stark kennen, de zus van Ned en vermoedelijk de moeder van Jon. Dat is echter een antwoord voor de volgende aflevering, want in de promo daarvoor zagen we dat de Tower of Joy hier een grote rol in gaat spelen. Afgezien van de visioenen leren we dat Meera twijfelt over haar plek bij Bran. Een van de Children of the Forest overtuigt haar weer terug naar binnen te gaan.

TOMMEN HET WATJE
Koning Tommen is er nooit de man naar geweest om een sterke mening te hebben. Als er iemand wel sterk is, is het Ser Robert Strong wel, want die slaat een van de burgers van King’s Landing die Cersei belachelijk maakt zonder pardon de schedel in. Tommen is vooral bang voor zijn moeder en wil niet dat ze nog meer vernederd wordt. Om die reden mag zij niet naar haar opgebaarde dochter komen kijken, die in de Sept of Baelor ligt. Tommens oom Jaime is er wel, die draagt zijn immer volgzame zoon op naar zijn moeder te gaan. Net daarvoor arriveert de High Sparrow, die meteen met de dood bedreigt wordt. Maar de Sparrow is net als altijd nergens bang voor: ”alleen kunnen we niets, maar samen kunnen we een rijk ten val brengen,” zegt hij. Het zou dan ook zomaar kunnen dat zij uiteindelijk de Lannisters ten val brengen in King’s Landing. Of daar in elk geval een handje in gaan hebben.

DE DOODGEWAANDE BROER
Iemand anders die ten val gebracht wordt, nogal letterlijk, is Balon Greyjoy. Na een heftige discussie met zijn dochter (en beoogd troonopvolger) Yara, loopt hij naar buiten, om zijn doodgewaande broer Euron te zien. Die is teruggekeerd van zijn verre reizen en duwt zijn broer zonder pardon van de hangbrug af. De ochtend daarna wordt het lichaam van Balon al aan de zee teruggegeven en horen we dat er snel een troonopvolger komt. Of Yara dat wordt is maar de vraag, want Euron zal zo zijn eigen plannen hebben.

EEN BROERTJE VOOR RAMSAY
Euron is niet de enige die iemand verraadt deze aflevering. Ook Ramsay kan er wat van. We wisten natuurlijk al dat de (voormalige) bastaardzoon van Roose Bolton er niet blij mee was dat stiefmoeder Walda zwanger was. Tijdens een beraad met een van de Karstarks komt de Maester van Winterfell binnen met heuglijk nieuws: Walda is bevallen van een jongetje. Ramsay kijkt vooral heel boos en zijn pa doet zijn best hem te troosten. ”Je zult voor mij altijd de eerstgeborene zijn,” zegt hij. Maar na het dreigement de vorige aflevering, toen Roose nog zei dat Ramsay zijn recht als opvolger zou verliezen als hij Sansa niet zou vinden, zijn die woorden niet genoeg voor Ramsay. Hij steekt zijn vader namelijk een mes in de borst, waarmee die meteen dood gaat. Zijn stiefmoeder Walda en de baby staat een minder snelle dood te wachten. Zij worden levend verscheurd door de valse honden van Ramsay.

TYRION EN DE DRAKEN
Iemand die ook bijna verscheurd werd deze aflevering is Tyrion. Hij vindt het tijd om de opgesloten draken Rhaegal en Viserion hun ketenen af te doen. Tyrion heeft gelukkig alle kennis van de boeken en weet dat draken niet goed gedijen in gevangenschap. Als Missandei bevestigt dat de draken haar herkenden, weet Tyrion genoeg. Hij zoekt de twee gevangen beesten op om ze de ketenen af te doen. Zijn plannetje slaagt, want Rhaegal en Viserion staan hem netjes toe hen te verlossen, maar niet zonder wat vlammen te laten zien.

HET MEISJE ZONDER NAAM
We brengen maar kort tijd door met Arya. Die vecht weer even met het gemene meisje, maar als die weg is brengt Jaqen haar een bezoekje. Hij belooft haar dat als ze zegt hoe ze heet, ze weer kan zien, weer onder een dak mag slapen en weer gewoon kan leven. Maar Arya houdt vol en zegt dat ze niemand is. Jaqen gelooft haar weer, maar of Arya echt niet meer Arya is? Wij geloven het niet zo.

SPLITSENDE WEGEN
Vorige aflevering merkten we nog op dat er een momentje van tederheid was tussen Sansa en Theon. De twee knuffelden elkaar zowaar en dat was mooi om te zien. Maar aan al het mooie komt een einde in deze serie en dus gaan de twee uit elkaar. Sansa gaat naar de Muur, op zoek naar halfbroer Jon omdat ze daar veilig denkt te zijn voor Ramsay. Theon durft echter niet mee te gaan en zegt dat hij terug naar huis gaat. Zonder overigens te specificeren waar dat huis nou eigenlijk is.

DE MAN DIE TERUGKEERDE
Dan het antwoord op die ene vraag. In Castle Black dreigt Alliser Thorne met geweld, maar precies op het moment dat hij de deuren van de kamer waar Jons lichaam ligt open laat slaan, komen de Wildlings aan. Het is Wun Wun die de poort van Castle Black zonder moeite open slaat en een boogschutter van het leven berooft door hem tegen de muur te slaan. Waarop de mannen van de Watch hun zwaarden neerleggen.

Het is daarna aan Melisandre om na enige peptalk van Davos te proberen Jon tot leven te wekken. Ze voert het ritueel zonder al teveel bezieling uit, en het werkt ook niet. Als iedereen de ruimte verlaten heeft (op wolf Ghost na) zien we Jon ineens wakker worden en hard hijgen….

LOSSE GEDACHTEN
• Het lijkt erop dat we dit seizoen nog een antwoord krijgen: hoe verloor Hodor zijn spraakvermogen? Hij blijkt Wylis geheten te hebben en kon als staljongen gewoon praten.

• Varys kan de vele grappen over het zijn van een eunuch wel hebben. Mooi is dat Greyworm absoluut niet glimlacht om Tyrions grapje.

• Waar gaat Theon heen? Het vermoeden wordt gewekt dat hij naar de Iron Islands terug gaat, want daar komt hij immers oorspronkelijk vandaan. Maar zijn echte thuis was in Winterfell bij de Starks, waar hij opgroeide. Ik gok erop dat hij het cadeau is dat Ramsay komende aflevering krijgt.

• Mooi die nadruk op hoe bang de soldaten van Tommen waren voor Ser Robert Strong. Hij ziet er ook niet lief uit met die rottende huid en rode ogen.

• We hadden al R'hllor, de zeven goden, de many-faced god en nu is ook de drowned god terug in het spel. Euron zegt de incarnatie van de drowned god te zijn…

• Vermoedelijk mag Ramsay nog wel een tijdje zijn smerige spelletjes spelen in Winterfell. Ik gok erop dat hij uiteindelijk in de strijd tegen de Wildlings om het leven komt. Wat denken jullie?

Lees meer over: game of thrones, Recap, hbo, seizoen 6, home

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws