Tv-serie op Blu-Ray: Star Trek 50th Anniversary Collection

Blu-Ray: Star Trek 50th Anniversary Collection

Bram de Groot, 9 december 2016 om 19:04Bedenker: Gene Roddenberry | Cast: William Shatner (James T. Kirk), Leonard Nimoy (Spock), DeForest Kelley (Leonard McCoy), James Doohan (Montgomery Scott), George Takei (Hikaru Sulu), Nichelle Nichols (Nyota Uhura), Walter Koenig (Pavel Chekov) e.a. | Jaren: 1966 - 1969 | 1973 - 1974 | Zender(s): NBC

In 1966 verscheen op de Amerikaanse zender NBC de sciencefictionserie Star Trek. Op dat moment wist men niet welke impact de USS Enterprise en zijn bemanning zouden maken. De serie was in het begin overigens geen direct succes en werd door tegenvallende kijkcijfers gecanceld na het derde seizoen. Herhalingen zorgden ervoor dat de serie kon uitgroeien tot wat het nu is. Oorspronkelijk zou Star Trek: Phase II in 1975 nieuw leven blazen in de live action tv-serie, maar door allerlei zaken en het succes van de films Star Wars en Close Encounters of the Third Kind werd er gekozen voor een vervolg in de bioscoop.

Het enige echte vervolg dat wel op tv verscheen is Star Trek: The Animated Series, bestaande uit twee seizoenen. De belangrijkste castleden van Star Trek: The Original Series leenden hun stem aan de goed ontvangen animatieserie.

Onlangs werd de Star Trek 50th Anniversary Collection uitgebracht, met daarin bovengenoemde twee tv-series en de zes verschenen bioscoopfilms met de originele cast. Op SerieTotaal bekijken we de tv-series en op FilmTotaal vind je de review van de Star Trek: The Original Motion Picture Collection. Hieronder als eerste een fan made trailer voor The Original Series.


Uitgave: Star Trek 50th Anniversary Collection - Star Trek: The Original Series | Aantal discs 17 x Blu-ray | Afleveringen: 79 x ca. 50 minuten | Beeld: 4 x 3 | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083097288 | Release: november 2016 | Met dank aan: Universal Pictures

De complete Star Trek 50th Anniversary Collection bestaat uit 30 schijven. De 20 schijven van deze Blu-ray uitgave van Star Trek: The Original Series (17 discs) en Star Trek: The Animated Series (3 discs) zitten gezamenlijk in een enorm dikke Dvd-keepcase. De houder met de vele schijven is los uit de keepcase te halen. In de keepcase staat per disc aangegeven welke afleveringen erop staan en welk bonusmateriaal er te bekijken is. De keepcase zit een stevige sleeve.

De serie-box zit samen met de film-box in een stevige kartonnen en fraai vormgegeven zwart/gouden luxe cassette, waarop de zeven bemanningsleden in silhouette staan vormgegeven. Ook bevat de cassette een speciale '50 Year Star Trek - Starfleet insignia pin' en een mapje met 'collectible art' van ontwerper Juan Ortiz. Hieronder bekijken we schijven van de The Original Series, aangezien recent een review verscheen over de losse uitgave van The Animated Series. Overigens wijkt deze uitgave van The Original Series naar verluidt niet af van de eerder verschenen verzamelbox uit 2009.Beeld
De HD-weergave, met 4 x 3 beeldverhouding, van The Original Series is erg netjes te noemen voor een serie die verscheen tussen 1966 en 1969. Zo strak als de films zijn geremastered zijn de series niet, maar de kleur en scherpte zijn echt super fraai. Het enige dat opgemerkt kan worden is de lichte laag ruis die te zien is en de zo nu en dan licht verspringende kleurweergave. Ook duiken soms nog wat vuiltjes en beeldfouten op. Maar bovenal mag onderstreept worden dat Universal een pracht uitgave oplevert.

De afzonderlijke afleveringen kunnen overigens afgespeeld worden met de originele special effects of met de "Enhanced" effecten. Deze verbeterde effecten werden in 2006 onder toeziend oog van David Rossi toegevoegd. Veel Star Wars-fans zouden deze Original/Enhanced-optie waarschijnlijk graag terugzien op uitgaven van de originele Star Wars-sagafilms.

Geluid
Universal Pictures levert bij de drie seizoenen DTS-HD 7.1 geluidstracks mee. Deze tracks zorgen ervoor dat de verschillende surround-kanalen redelijk tot goed worden ingezet. Het geluid klinkt modern en wordt niet gestoord door overbodige ruis. De geluidseffecten zijn redelijk 'stereo' aanwezig, aangezien ze beperkt over de surround-speakers worden verdeeld. Prima dus!

Bonusmateriaal
Op bijna alle discs van The Original Series is bonusmateriaal te raadplegen. Het gaat te ver om alles te benoemen, daarom wat high lights. Zo kun je bij verschillende afleveringen de 'Starfleet Access' aanzetten. Hiermee krijg je toegang tot heel veel heel extra informatie. Eigenlijk zijn dit gewoon PiP-tracks. Ook zijn er verschillende featurettes over personages, cast en crew, de special effects en nog veel meer.

De toekomst van Star Trek-series
Na The Original Series en The Animated Series verschenen er met wisselend succes verschillende Star Trek-series. The Next Generation (1987–94) met onder meer Patrick Stewart als Jean-Luc Picard was een doorslaand succes en leidde zelfs tot meerdere films. De andere series zijn Deep Space Nine (1993–99), Voyager (1995–2001) en Enterprise (2001–05).

Na een afwezigheid van ruim 10 jaar verschijnt er in 2017 weer een nieuwe Star Trek-serie. CBS werkt op dit moment aan Star Trek: Discovery en deze verschijnt in mei 2017, onder meer op Netflix. Hieronder een eerste teaser:


Lees meer over: Blu Ray, Review, Star Trek, The Original Series, Star Trek Discovery, Star Trek The Animated Series

Informatie over de serie: Star Trek

Populair nieuws