Tv-serie op Dvd: Elementary - Seizoen 1

De succesvolle Amerikaanse Sherlock Holmes serie, met een vrouwelijke Watson.

Bram de Groot, 16-04-2014 11:12

Bedenker: Robert Doherty | Cast: Jonny Lee Miller (Sherlock Holmes), Lucy Liu (Dr. Joan Watson), Aidan Quinn (Captain Thomas Gregson), Jon Michael Hill (Detective Marcus Bell), e.a. | Jaar: 2012 | Tv-release: 27 september 2012 (CBS), 8 januari 2013 (SBS6)
Enkele jaren geleden startte de BBC de serie Sherlock, wat redelijk samenviel met de Warner Bros.' eerste bioscoopfilm over de populaire detective Sherlock Holmes en zijn compagnon Dr. John Watson. Beide werden een groot succes en tv-zender CBS zag er - uiteraard - ook brood in. Nadat de plannen voor remake van de BBC-versie strandden, begon CBS met een eigen invalshoek door Sherlock te transporteerden naar de States en Dr. John Watson te transformeren naar Dr. Joan Watson. Juist ja, een vrouw. De twee hoofdrollen gingen naar de Britse Jonny Lee Miller (Trainspotting) en de Amerikaanse Lucy Liu (Ally McBeal) en - mogelijk - geheel tegen de verwachting groeide de serie, met de titel Elementary, uit tot een behoorlijk succes.

Het eerste seizoen werd niet alleen goed ontvangen (RT = 83%, IMDb = 8,0) ook scoorde het prima kijkcijfers. De eerste aflevering werd bekeken door maar liefst 13,4 miljoen Amerikaanse kijkers. Ook na de pilot bleven de kijkcijfers fraai met gemiddeld zo'n 10 miljoen kijkers per aflevering. In Nederland werd Elementary vanaf begin 2013 uitgezonden door SBS6. Onlangs kwam een nette Dvd-uitgave van het eerste seizoen beschikbaar.

Seizoen 1
Holmes is uit de afkickkliniek ontslagen en begint een nieuw leven in New York als adviseur van de politie. Hij krijgt daarbij hulp van zijn trouwe "afkickcoach," Dr. Joan Watson. Zij is ingehuurd door de vader van Sherlock om de speurneus op het rechte pad te houden. Sherlock weigert om in groepstherapie te gaan, zoals Watson zou willen, en zowel op het werk als daarbuiten vergt hij het uiterste van haar. Watson ontwikkelt steeds meer gevoel voor het detectivewerk en ze merkt hoe frustrerend en tegelijkertijd fascinerend het is om de instinctmatige aanpak van Sherlock te volgen. Gezamenlijk bindt dit eigenzinnige tweetal de strijd aan met de misdaad. Het is elementair dat er recht zal geschieden.


Dvd: Elementary - Seizoen 1 | Afleveringen: 24 x ca. 45 minuten | Release: april 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Aantal discs 6 x Dvd | Extra's: A Holmes Of Their Own | CBS Launch Promos | Holmes Sweet Holmes | In Liu Of Watson | Set Tour With Lucy Liu | EAN: 5050582957761 | Met dank aan: Universal Pictures / Paramount Pictures

De zes schijven van deze Dvd-uitgave van het eerste seizoen van Elementary zitten verpakt in Dvd keepkase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. Ondanks dat het allemaal erg compact is, is er voldoende info terug te vinden. Zoals in de hoes als op de schijven staat aangeven hoe de afzonderlijke afleveringen heten. In de hoes staat zelfs een korte synopsis per aflevering. Ook wordt aangegeven op welke schijven de extra's staan. Beeld en geluid van deze Dvd stemmen tevreden, maar wederom de vraag: waarom geen Blu-Ray uitgave van deze succesvolle serie?

Flink wat extra's
Op de eerste en zesde schijf zijn een mooi aantal extra's toegevoegd. Op Disc 1 staan de featurettes "A Holmes of Their Own" en "In Liu of Watson", die allebei zo'n 10 minuten duren. In de eerste wordt onder meer met bedenker Robert Doherty gesproken over het hoofdpersonage en hoe deze is vertaald naar de hedendaagse maatschappij. De tweede korte docu gaat over de transformatie van Dr. John Watson in een 'Joan'. Erg netjes dat dit wordt behandeld en zeker aardig om te zien.

Op de zesde schijf staan meer extra's, met als eerste de langere docu "Holmes Sweet Holmes", wederom gefocust op het hoofdpersonage. Dit keer wordt er wat meer ingezoomd op de daadwerkelijke serie en de personages die gedurende het seizoen voorbijkomen. Ook is er een kort setbezoek met Lucy Liu te zien en een reeks kortere featurettes over onder meer de visual effects, de sets en attributen. Erg aardig!

Conclusie: Zeker niet de Sherlock van de BCC, als is Elementary best aardig gedaan.
Gelukkig heeft CBS een Britse acteur aangesteld om de hoofdrol te vervullen. De keuze om van John Watson een Joan Watson te maken is op het eerste oog vreemd, maar pakt in de serie redelijk tot goed uit. Doordat de film een fors Amerikaans gehalte heeft, is het soms wat moeilijk te plaatsen als een Sherlock Holmes-verfilming. De gedachte dat het tweede seizoen zich in het Verenigd Koninkrijk afspeelt, doet uitkijken naar een hopelijk nog pakkender geheel.

Het tweede seizoen draait sinds september 2013 in de States. Begin mei worden de laatste twee afleveringen uitgezonden en CBS heeft eerder dit jaar al het derde seizoen aangekondigd. Hieronder een snelle trailer van seizoen 2:


Lees meer over: dvd, review, elementary, seizoen 1, sherlock holmes, Jonny Lee Miller, extras, recensie, Joan Watson, Robert Doherty

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Deze 2 gave series verrijken deze week NPO Plus

Deze 2 gave series verrijken deze week NPO Plus

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in