Blu-ray review 'The Crown' - Seizoen 1

Blu-ray review 'The Crown' - Seizoen 1

Duurste serie ooit van Netflix, en een hit!

Bram de Groot, 4 december 2017 om 10:08

Bedenker: Peter Morgan | Cast: Claire Foy (Elizabeth II), Matt Smith (Philip), Jared Harris (George VI), John Lithgow (Winston Churchill), Greg Wise (Louis Mountbatten), Vanessa Kirby (Margaret) e.a. | Jaar: 2016 - heden | Tv-zender: Netflix
Verleden jaar verscheen op Netflix de duurste dramaserie die tot op heden door de streamingdienst is gemaakt. Dit deed Netflix samen met onder meer Sony Pictures Television en bedenker en schrijver Peter Morgan. The Crown zette actrice Claire Foy in de huid van prinses Elizabeth en later Queen Elizabeth II, sinds 1952 de koningin van Engeland. Het biografische drama werd een enorm succes met een uitstekend ontvangst. Ook waren er prijzen, onder meer Golden Globes voor Beste dramaserie en beste actrice. De laatste uiteraard voor Foy.

Sony Pictures bracht het debuutseizoen onlangs uit op Blu-ray. Hieronder werpen we een blik op de uitgave. Als eerste de trailer en de synopsis.


Het eerste seizoen begint ongeveer op het moment dat Elizabeth op jonge leeftijd koningin wordt. Groot-Brittanië verkeert op dat moment in zwaar weer, de Tweede Wereldoorlog is sinds een paar jaar afgelopen. Ze is pas 25 jaar als ze gekroond wordt tot koningin, omdat haar vader is komen te overlijden. Met beperkte ervaring moet Queen Elizabeth II nu plotseling het land sturen en heeft ze ook nog eens te doen met Winston Churchill, de premier, die ook een cruciale rol had gespeeld in de oorlog.Serie: The Crown - Seizoen 1 | Discs 4 x Blu-ray | Afleveringen: 10 x ca. 54 minuten | Release: november 2017 | Beeld: 16 x 9 (2.00 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Engels, Frans, Nederlands | EAN: 8711983965652 | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De vier schijven van deze Blu-ray uitgave van het eerste seizoen van The Crown zitten verpakt in een iets dikker Blu-ray keepcase. In hoes staat staat per discs aangegeven welke afleveringen erop staan, inclusief een uitgebreide Nederlandstalige (en Franstalige) synopsissen. Erg netjes!

Beeld en geluid
Dat The Crown de duurste serie van Netflix tot op heden is, is vanaf de eerste beelden duidelijk te zien. De serie heeft een opvallend sterk filmisch beeld en heeft een prachtige dieptewerking. Ook de kleur sluit erg mooi aan op de sfeer, iets gedateerd wat betreft stijl maar wel vol, aanwezig en waar nodig springlevend. De scherpte die daarbij gepaard gaat is fenomenaal te noemen. Zowel in de close-ups als in de beelden met een bredere kijk op de gebeurtenissen. De geluidstrack doet het ook erg goed, ondanks dat dit slechts een standaard DTS-HD 5.1 track is. Er zijn volop achtergrondgeluiden te horen, mooi. Wat betreft de technische zaken dus prima in orde!

Veel foto's als bonusmateriaal
De extra's zijn helaas minder opvallend. Waar buitenlandse uitgaven een reeks featurettes bieden, blijft het bij deze Nederlandse uitgave beperkt tot een galerij met foto's van voor en achter de schermen. Niet enorm opvallend en diepgaand dus. Mooi zijn de foto's doorgaans wel.

Tweede seizoen deze week van start!
Het tweede seizoen van The Crown staat al voor de deur. Op 8 december - vrijdag dus - staan de tien nieuwe afleveringen online. Het nieuwe seizoen speelt zich speelt af in de jaren 60, zal de romance tussen Princess Margaret (Vanessa Kirby) en Lord Snowdon (Matthew Goode) meer aandacht krijgen en staat Queen Elizabeth (Foy) opnieuw voor een aantal moeilijke besluiten. Hieronder de trailer:


Lees meer over: The Crown, Claire Foy, Queen Elizabeth, John Lithgow, Matt Smith, Stephen Daldry, Michael C Hall, Jodi Balfour, Anton Lesser

Populair nieuws