Tv-serie op Dvd: Broadchurch - seizoen 1

Tv-serie op Dvd: Broadchurch - seizoen 1

Zeker één van de betere tv-series van de afgelopen periode.

Bram de Groot, 04-05-2014 13:04

Bedenker: Chris Chibnall | Cast: Olivia Colman (DS Ellie Miller), David Tennant (DI Alec Hardy), Jodie Whittaker (Beth Latimer), Andrew Buchan (Mark Latimer), Adam Wilson (Tom Miller), e.a. | Uitzending serie: 2013-heden | Tv-release: 4 maart 2013 (ITV), januari 2014 (RTL4)
Eén van de beste Britse tv-series van afgelopen jaren is op zeker Broadchurch, een detectiveserie uitgezonden door de commerciële zender ITV. De serie rond de mysterieuze dood van de jonge jongen Danny Latimer werd bedacht door Chris Chibnall (Doctor Who) en goeide hoge ogen over de gehele wereld. Tevens herbergde de serie, bestaande uit acht afleveringen, enkele fraaie rollen, onder meer van BAFTA-winnares Olivia Colman (Tyrannosaur, The Iron Lady) en David Tennant (Doctor Who).

De eerste aflevering van Broadchurch, uitgezonden in maart 2013, werd op ITV bekeken door maar liefst negen miljoen kijkers. De laatste aflevering deed het nog beter en kwam uit op bijna 10,5 miljoen kijkers. Een klein jaar later verscheen de serie op Nederlandse televisie, aangezien RTL4 de acht afleveringen had aangekocht. De serie won flink wat prijzen en maakt op 12 mei kans op BAFTA's voor Beste dramaserie, Beste actrice, Beste mannelijke bijrol en de Publieksprijs. Onlangs kreeg Broadchurch al een BAFTA voor Beste muziek, één van de categorieën waarvoor de awards al wat eerder worden uitgereikt. Afgelopen maand bracht Just Entertainment het eerste seizoen uit op een kale Dvd-uitgave.

Seizoen 1
Het rustige Zuid-Engelse kustplaatsje Broadchurch wordt opgeschrikt door de moord op de 11-jarige Danny Latimer. Het politieonderzoek wordt geleid door de inspecteurs Alec Hardy en Ellie Miller. Ellie kent de familie van het slachtoff er al jaren en heeft het erg moeilijk met het enorme verdriet dat Danny's dood in Broadchurch heeft veroorzaakt. Daarbij worstelt ze ook met diverse persoonlijke dilemma's, én met het feit dat ze het vreselijk vindt om met Hardy te moeten werken. De spanning tussen de twee loopt op als de beginnende journalist Olly, een neefje van Ellie, zich op een hinderlijke manier met het onderzoek gaat bemoeien. Zo probeert iedereen op zijn manier te achterhalen wat er met Danny is gebeurd. Er worden verdenkingen uitgesproken, en dat leidt tot veel onrust in de kleine dorpsgemeenschap. Zelfs Ellie's eigen zoon Tom lijkt iets te verbergen te hebben.


Dvd: Broadchurch - Seizoen 1 | Afleveringen: 8 x ca. 45 minuten | Release: april 2013 | Beeld: 16 x 9 | Geluid: Engels Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Aantal discs 2 x Dvd | Extra's: Geen EAN: 8713045241650 | Met dank aan: Just Entertainment

De twee schijven van deze Dvd-uitgave van het eerste seizoen van Broadchurch zitten verpakt in dikke Dvd-keepkase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. Nergens is informatie over de afzonderlijke afleveringen terug te vinden, helaas. De beeldkwaliteit van deze Dvd-uitgave laat een goede indruk achter en ook de Dolby Digital 5.1 track stelt niet teleur. Jammer genoeg is deze serie vol prachtige beelden en het prima muzikale ondersteuning niet te verkrijgen op een (Nederlandse) Blu-Ray uitgave. Dit had de serie zeker verdiend.

Geen extra's
Just Entertainment heeft helaas geen extra's meegenomen op deze uitgave.

Conclusie: Knappe serie, helaas op een wat magere Dvd-uitgave
Broadchurch is zeker een zeer mooie en boeiende detectiveserie, die je aan de buis gekluisterd houdt. Met prima rollen van onder meer Olivia Colman en David Tennant is het dan ook uitkijken naar het tweede seizoen, die al door ITV is aangekondigd. Er werd zelfs al aan het einde van de laatste aflevering naar gehint. Verderop de teaser. Deze Dvd-uitgave van het eerste seizoen is keurig, al hoef je geen extra's te verwachten.

Ook deze Britse serie krijgt een Amerikaanse remake. In Gracepoint, zoals Fox de serie noemt, krijgt acteur David Tennant wederom de hoofdrol en andere aangetrokken grote namen zijn Anna Gunn, Michael Peña, Kevin Zegers, Nick Nolte en Jacki Weaver.


Lees meer over: Broadchurch, dvd, review, recensie, seizoen 1, serie 1, David Tennant, Olivia Colman, Chris Chibnall, Danny Latimer, Gracepoint, remake, seizoen 2, serie 2, itv

Informatie over de serie: Broadchurch

Populair nieuws