Pleegden 'Stranger Things'-makers plagiaat?

Pleegden 'Stranger Things'-makers plagiaat?

Ze worden aangeklaagd en er zijn overeenkomsten.

Jim Pedd, 5 april 2018 om 08:00

Het is duidelijk dat Stranger Things inspiratie haalt uit klassiekers uit de jaren ’80. Dit eerbetoon en het nostalgische karakter maakt de serie geliefd bij fans. Niet iedereen is te spreken over de vele filminvloeden op deze serie. Makers Ross en Matt Duffer worden nu geconfronteerd met een rechtszaak met de claim dat Stranger Things is gebaseerd op de korte film Montauk uit 2012.
Filmmaker Charlie Kesslel ziet duidelijke overeenkomsten met zijn film Montauk. De film ging in 2012 in première en won een prijs op het Hamptons International Film Festival. In berichtgeving van Entertainment Weekly beweert Kessler dat hij in 2014 tijdens het Tribeca-filmfestival met de gebroeders Duffer het idee heeft besproken om van deze korte film een serie gemaand ‘The Montauk Project’ te maken.

De korte film heeft ook meerdere overeenkomsten met Stranger Things, een jonge jongen die verdwijnt; een agent met een spookachtig verleden die beloofd hem te vinden; er is een mysterieuze samenzwering op een nabijgelegen militaire basis waar geheime experimenten op kinderen worden uitgevoerd, en er is een monster dat gecreëerd is door een portaal naar een andere dimensie dat lijkt op kinderspeelgoed.

Zijn dit simpelweg toevallige overeenkomsten waar Kesslel nu mee wil cashen? De gebroeders Duffer verkochten het concept voor Stranger Things in 2015 aan Netflix onder de naam “Montauk” en voordat de setting naar Indiana werd verplaatst speelde Stranger Things zich ook in het gelijknamige plaatsje af. Deze details en de overeenkomsten in het plot lijken in het voordeel van Kessler.

Toch moeten we ook hier de broers nog even het voordeel van de twijfel geven. De korte film is gebaseerd op een echte samenzweringstheorie waarin Montauk de locatie zou zijn geweest voor geheime paranormale overheidsexperimenten op een militaire basis in de jaren ’70. Stranger Things is naar verluidt oorspronkelijk geïnspireerd door dezelfde gebeurtenissen die Kesslers film inspireerden.

Kessler eist een rechtszaak met jury en een financiële schadevergoeding. Netflix en de gebroeders Duffer waren voor Entertainment Weekly niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: EW

Lees meer over: Stranger Things, netflix, Shawn levy, Matt Duffer, Ross Duffer, Montauk, Charlie Kesslel

Populair nieuws