Blu-ray review 'Game of Thrones' - in 4K!

Blu-ray review 'Game of Thrones' - in 4K!

Westeros in ultra-HD en met Dolby Atmos.

Bram de Groot, 10 juni 2018 om 22:07

Bedenkers: David Benioff, D.B. Weiss | Cast: Lena Headey (Cersei Lannister), Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Maisie Williams (Arya Stark), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Snow), e.a. | Uitzending serie: 2011 - heden | Tv-zender: HBO
Ondertussen wacht zo'n beetje de complete wereld op het afsluitende seizoen van Game of Thrones, de enorm succesvolle fantasyserie van HBO gebaseerd op de fantasieboeken 'Het lied van ijs en vuur' van D.B. Weiss. Hoe zal het aflopen met de huizen van onder meer de Starks, de Lannisters en uiteraard de Targaryens? En de White Walkers... hoe sterk zijn zij? En wat zal er met de geliefde personages gebeuren? Wat is het lot van Jon Snow? Hoe welbespraakt blijft Tyrion, en weet Cersei stand te houden? Ooit begon het met seizoen 1, nog mager bekeken maar wel de prachtige aftrap van waar we nu zijn.

Onlangs verscheen het eerste seizoen op een 4K Blu-ray uitgave. Aangezien het gaat om misschien wel de succesvolste serie van dit moment, werd de serie terug bekeken in de beste beeldkwaliteit die er verkrijgbaar is.


In het eerste seizoen wordt je geïntroduceerd in de wereld van Westeros, via meerdere verhaallijnen. Het grootste deel van de serie speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar enkele adellijke families strijden om de macht in het rijk. Daarnaast komt ook de strijd tussen de "Nachtwacht" (Night's Watch) en de gevaren achter de Muur aan bod. Ook het oostelijke continent Essos komt in beeld, waar Daenerys Targaryen een weg probeert te vinden naar haar koningschap in Westeros.Serie: Game of Thrones - Seizoen 1 | Aantal discs 4 x 4K Blu-Ray | Afleveringen: 10 x 55 minuten | Beeld: 2160p Ultra HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051888236239 | Release: juni 2018 | Met dank aan: Warner Home Video

De vier 4K Blu-Ray schijven van deze uitgave van het eerste seizoen van Game of Thrones zitten vastgeklikt in een iets dikkere zwarte amaray Blu-Ray keepkase, met daaromheen een insteekhoes. In de hoes een blaadje met de titels en synopsissen van de tien afleveringen, en het bonusmateriaal.

Beeld en geluid
Dit is het belangrijkste deel van de review: hoe scoort het beeld? De serie is bekeken op een van de nieuwste Samsung QLED 55 inch scherm, met een 5.1 surround set van Bose. Het beeld met de standaard 1.78:1 verhouding ziet er werkelijk fantastisch uit, vooral de kleuren van de verschillende settings in Westeros vallen (opnieuw) erg op. Het lijkt allemaal toch iets voller en krachtiger, al kan dit ook gewoon aan het fantastisch scherm liggen. Voor een echte vergelijking zou je de Blu-ray en 4K uitgave naast elkaar moeten afspelen op een dezelfde scherm. Dit wordt helaas erg lastig. Iets waarvan sowieso gezegd kan worden dat er een vooruitgang is, is terug te vinden op het audiovlak. Er wordt namelijk een Engelstalige Dolby TrueHD 7.1 / Dolby Atmos meegeleverd en dit was niet het geval op de gewone Blu-ray uitgave. Deze track klinkt werkelijk geweldig via de 5.1 opstelling, met volle achtergrondgeluiden en geluidseffecten en prima verstaanbaar dialoog. Uiteraard mag je (opnieuw) tien keer naar de track van Ramon Djawadi luisteren, en dit is nooit een gemis.

Bekend bonusmateriaal
Er is geen nieuw bonusmateriaal te vinden op deze schijven, dus daarvoor hoef je de uitgave niet te kopen. Wel is zo goed als alles meegenomen, in HD. De totale speelduur is zo'n 2,5 uur en zo kun je (opnieuw) kijken naar de vijftien 'Character Profiles', de 'Making of' van ruim een half uur en de kortere featurettes 'From the Book to the Screen', 'Creating the Show Open', 'Creating the Dothraki Language' en 'The Night’s Watch'. De titels geven de inhoud al zo'n beetje aan en de video's duren zo'n 5 tot 8 minuten per stuk. Ook kun je bij episode zes 'Anatomy of an Episode' aanzetten, een soort PiP-track.

Voor de 4K Game of Thrones-junk!
Voor de liefhebbers van 4K en Game of Thrones is dit natuurlijk een must-have. De serie heeft een hoog herkijk-gehalte en ook voor nieuwkomers is het een aanrader! De 4K-uitgave is vooral aan te raden als je een die-hard fan bent van 4K en de serie nog niet op HD-schijf hebt. Er zijn geen nieuwe extra's en de 4K-beeldkwaliteit is zeker indrukwekkend, maar dat is de gewone Blu-ray beeldkwaliteit ook. Of seizoen 2 en de latere seizoenen ook in 4K verschijnen, is nog niet duidelijk - al lijkt de kans groot dat dit wel gaat gebeuren in aanloop naar seizoen 8, ergens in 2019.

Lees meer over: Game of Thrones, Seizoen 8, HBO, Carice van Houten, Emilia Clarke, Nikolaj Coster Waldau, Wilf Scolding

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws