search
'13 Reasons Why' gelinkt aan stijging zelfmoord
Series / Nieuws

'13 Reasons Why' gelinkt aan stijging zelfmoord

Iets meer tieners pleegden zelfmoord tijdens de eerste maanden na de première.

Uit een studie komt naar voren dat er mogelijk een verband bestaat tussen de serie 13 Reasons Why en zelfmoord onder tieners. De show is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher en handelt over onder meer zelfmoord.

In de serie pleegt een jong meisje zelfmoord. Elke aflevering van het eerste seizoen gaat in op een van de vele redenen waarom ze tot die gruweldaad kwam. Ondertussen is de serie toe aan een derde seizoen.

Niet heel handig
Niet heel handig blijkt nu uit onderzoek dat in de Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry gepubliceerd werd, dat de première van de serie in april 2017 gekoppeld kan worden aan een stijging van 28,9% in het aantal zelfmoorden onder Amerikaanse jongeren van tussen de 10 en 17 jaar oud.

Alhoewel het erop lijkt dat er inderdaad sprake is van een kleine toename, kan het niet zo zijn dat de serie ertoe heeft geleid dat tieners zelfmoord pleegden. Wel kan het doordat het onderwerp heel eerlijk en open benaderd wordt, er iets minder grote drempels merkbaar waren.

Aanbevolen artikelen