search
Rutger Hauer (75) is overleden

Rutger Hauer (75) is overleden

De grootste Nederlandse acteur ooit.

Bram de Groot
Afgelopen vrijdag, 19 juli, is de Nederlandse acteur Rutger Hauer op 75-jarige leeftijd overleden. Hauers woordvoerder Steve Kenis bevestigde zijn overlijden aan Variety. Hij overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats, Beetsterzwaag in Friesland en is deze woensdag al begraven in besloten kring. Het is onbekend waaraan Hauer is overleden.

ZIjn tv/film-carrière startte in 1969, met de hoofdrol in de tv-serie Floris van regisseur Paul Verhoeven. Niet veel later maakte hij met Verhoeven de films Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Deze rollen zetten voor hem de deur open naar Hollywood.

Reactie Verhoeven
"Er zijn mensen van wie de aanwezigheid in je leven zo vanzelfsprekend is dat je je niet kan voorstellen dat het opeens afgelopen is," heeft een verdrietige Verhoeven laten weten. "Rutger was voor mij wat Marcello Mastroianni voor Fellini was, een alter ego. Ik herinner mij alleen maar mooie dingen, ook al waren er echt weleens spanningen. Maar dat hoort erbij. Bij elke film dacht ik: welke rol kan Rutger dit keer spelen?"

Naast te hebben gespeeld in films als Blade Runner, Sin City, Batman Begins, Blind Fury en The Hitcher speelde hij in de nodige tv-series. Hauer won in 1988 een Golden Globe voor zijn bijrol in de serie Escape From Sobibor. Ook was hij te zien in series als True Blood (foto), The Last Kingdom, Alias, Smallville en Channel Zero. Vrij recent zagen we Hauer in Nederlandse komedieserie Porters.

Ghost of Christmas Future
Er komen postuum nog een aantal films met Hauer uit. Ook zou hij werken aan de miniserie A Christmas Carol, waarin hij de 'Ghost of Christmas Future' speelt of zou spelen.

Aanbevolen artikelen