search
Apple investeert ruim 6 miljard in eigen series en films
Series / Streaming-diensten

Apple investeert ruim 6 miljard in eigen series en films

Dat is 4 miljard meer dan het budget dat oorspronkelijk werd voorzien...

Het is algemeen bekend dat Apple reeds verschillende jaren haar intrede in de televisiewereld sterk aan het voorbereiden is. Dat ze daar ook het nodige budget voor opzij heeft gezet werd duidelijk toen 'Jamie Erlicht' en 'Zack Van Amburg' werden weggeplukt bij Sony Pictures Television. Het budget dat Apple nu opzij heeft gezet voor de productie van eigen content zal menig aantal concurrenten wellicht ook met verstomming slaan.

In eerste instantie werd aan zowel Erlicht als Van Amburg meegedeeld dat ze elk 1 miljard dollar ter beschikking kregen voor het maken van eigen content. Dit budget werd zowel beschikbaar gesteld voor het produceren van eigen films als series en zou uitsluitend gelden voor het eerste jaar. Inmiddels heeft de Britse zakenkrant 'Financial Times' echter ontdekt dat dit budget aanzienlijk is opgetrokken. In totaal zou Apple dan ook zomaar even 6 miljard dollar hebben uitgetrokken voor het creëren van eigen content.

Dure producties
Dat er door Apple extra budget moest worden voorzien werd eigenlijk meteen duidelijk nadat The Morning Show was aangekondigd. Deze reeks met ronkende namen zoals 'Jennifer Aniston', 'Reese Witherspoon' en 'Steve Carell' alleen al is namelijk reeds goed voor een kostprijs van 300 miljoen dollar voor de eerste twee seizoenen. Om even duidelijk te maken hoe duur deze reeks precies zal zijn, dit is per aflevering zomaar even meer dan het slotseizoen van de hitserie Game of Thrones. The Morning Show is niet de enige productie van Apple die heel wat budget vereist. Hetzelfde geldt ook voor de sciencefictionserie See met 'Jason Momoa'.

15 miljard
Ondanks het feit dat 6 miljard dollar voorzien in één jaar tijd voor de realisatie van eigen content een meer dan aanzienlijk budget te noemen is verbleekt het toch nog altijd bij het budget dat Netflix uittrekt voor haar eigen series en films. Dat budget lag dit jaar dan ook op een indrukwekkende 15 miljard dollar. Netflix heeft evenwel reeds verschillende keren aangegeven dat het aanzienlijke budget dat ze moet investeren in eigen producties één van de belangrijkste redenen is voor de verschillende prijsverhogingen die de voorbije jaren zijn doorgevoerd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen