search
Netflix verliest langzaam leidende positie in online videodiensten markt
Series / Streaming-diensten

Netflix verliest langzaam leidende positie in online videodiensten markt

En dat terwijl er later dit jaar nog enkele belangrijke concurrenten bijkomen...

Het wordt hoe langer hoe meer duidelijk dat het marktaandeel van Netflix binnen de markt voor online videodiensten afneemt. In het bijzonder Amazon Prime en in de Verenigde Staten ook Hulu zouden stevig aan het marktaandeel van Netflix knagen. Dat is slecht nieuws voor de streamingservice, want met Apple TV+ en Disney+ verschijnen er later dit jaar nog twee extra te duchten concurrenten.

Wanneer we even terug gaan in de tijd naar het jaar 2014 kan er worden vastgesteld dat Netflix op dat ogenblik kon rekenen op een marktaandeel van zo'n 90 procent. Op vandaag is daar nog 87 procent van over. Het verschil lijkt klein te zijn, maar dat is het niet. De totale markt voor online videodiensten dikt namelijk nog steeds verder aan. In totaal zouden bijvoorbeeld alleen al in de Verenigde Staten dit jaar 182 miljoen Amerikaanse huishoudens over ten minste één abonnement op een online videodienst beschikken. Dit staat gelijk aan een slordige 53,3 procent van de volledige, Amerikaanse bevolking.

Amerika blijft belangrijkste markt
De markt in de Verenigde Staten blijft voor Netflix de belangrijkste. Dit ondanks het feit dat de streamingdienst haar aantal abonnees in het land in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst in tien jaar tijd zag afnemen. De algemene verwachting is wel dat het aantal Amerikaanse Netflix gebruikers over het jaar 2019 nog steeds met 7,6 procent zal zijn toegenomen. Dit is onder meer te danken aan de populariteit van series zoals Orange Is the New Black en Stranger Things.

Toch moet Netflix ook op de Amerikaanse markt rekening houden met de toenemende concurrentie van met name Hulu. Deze bedient op moment van schrijven reeds ruim 75 miljoen Amerikanen. Ook Prime Video van Amazon beschikt reeds over een degelijk marktaandeel met bijna 100 miljoen kijkers.

Tot slot zal de concurrentie binnen de markt voor online videodiensten de komende maanden en jaren alleen nog maar verder toenemen. Niet alleen zijn er de streamingdiensten van Apple en Disney waar veel van wordt verwacht, wat ook te denken van de platformen die door NBCUniversal en WarnerMedia gelanceerd zullen worden? Eén ding staat in ieder geval vast, Netflix zal zich moeten wapenen om de concurrentiestrijd aan te kunnen gaan met de andere streamingdiensten!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen